Alytiškiai sulaukė sąskaitų už šildymą gruodį: kainų pasiutpolkei – dar ne pabaiga

„Alytaus šilumos tinklų“ komercijos direktorė Kristina Pivarauskienė tikina, kad kol kas nematyti prošvaisčių, kad šildymas pigs, net gi priešingai – sąskaitos už sausį ir vasarį bus dar didesnės.

Alytiškius neseniai pasiekusios šildymo sąskaitos už gruodį – bene dvigubai didesnės už praėjusių metų tą patį laikotarpį. Deja, bet šildymas brango daugiau nei buvo planuota rudenį. „Alytaus šilumos tinklų“ komercijos direktorė Kristina Pivarauskienė tikina, kad kol kas nematyti prošvaisčių, kad šildymas pigs, net gi priešingai – sąskaitos už sausį ir vasarį bus dar didesnės.

Kokios sąskaitos pasiekė gyventojus?

„Deja, šildymas ir toliau tendencingai brangsta, o ir prognozės likusiam šaltajam sezonui nėra optimistiškos. 2020 metų gruodį vienanarė šilumos kaina siekė 4,51 cento už kilovatvalandę, kai praėjusį gruodį jau turėjome 6,76 centus. Taigi, šilumos kaina pakilo virš trisdešimt procentų. Bendrovė kiekvieną mėnesį skelbia ateinančio mėnesio šilumos ir karšto vandens kainas savo tinklalapyje ir gyventojai gali pasitikrinti bei preliminariai pasiskaičiuoti, kokios sąskaitos juos pasieks kitą mėnesį. Sausio mėnesio vienanarės šilumos kaina jau sudarys 7,77 centus už kilovatvalandę. Vasarį ir kovą, tikimasi, tendencija išliks panaši“, – taip situaciją apibūdino K. Pivarauskienė.

Alytuje vienas mažiausiai už šildymą moka Miklusėnų g. 35 daugiabutis. Jis yra renovuotas. Vidutiniškai už standartinio vieno kambario buto šildymą gruodį gyventojai sumokėti turi apie 30 eurų, dviejų kambarių – apie 40 eurų, o trijų – šiek tiek per 50 eurų.

Vieni daugiausiai už šildymą Alytuje moka Likiškėlių ir Jazminų gatvių gyventojai. Pavyzdžiui, už nerenovuoto Likiškėlių 4 namo standartinio dviejų kambarių buto šildymą gruodį mokėti tenka per 70 eurų, o už trijų kambarių – beveik 100 eurų.

Kodėl kainos kilo taip drastiškai?

K. Pivarauskienė paaiškino, kad šilumos kaina susideda iš dviejų dalių – pastoviosios ir kintamosios. Pastovioji dalis nekinta jau nuo 2017 metų ir ji yra 1,78 centai už kilovatvalandę ir sudaro vos apie 22 proc. sausio mėnesio bendros šilumos kainos, taigi beveik 80 proc. šilumos kainos sudaro kintamoji dalis. Be to, pastovioji kainos dalis Alytuje yra viena mažiausių iš visų šalies savivaldybių. Ją sudaro personalo, susidėvėjimo, kitos bendrovei būtinos veiklai skirtos sąnaudos. Pastoviąją dalį tvirtina Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, o jai nustatytam periodui turi pritarti savivaldybių tarybos.

Kintamąją dalį sudaro dujų, biokuro ir superkamos šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų kainos.

„Pastaruoju metu drastiškai brango tiek dujos, tiek biokuras, dėl to ženkliai padidėjo ir kintamosios kainos dalis, tad ir turime bendrą padidėjusios šilumos kainą“, – paaiškino komercijos vadovė.

Gamtinių dujų kaina yra pasiekusi visų laikų rekordines aukštumas, kaina nuo praeito šildymo sezono pakilo daugiau nei 5 kartus. Gamtinių dujų kainos kilimą įtakojo ištuštėjusių dujų saugyklų ir padidėjusi paklausa, nepalankios politinės situacijos.

Biokurą „Alytaus šilumos tinklai“ perka biokuro biržoje ir pirkimai vykdomi kartą per savaitę. Anksčiau su biokuro tiekėjais būdavo sudaromi ilgalaikiai sandoriai dviem mėnesiams, o šiuo metu jie atsisako tai daryti, nes kainos keičiasi neprognozuojamai gretai. Esą jeigu vieną savaitę biokuro galima nupirkti už vieną kainą, tai jau kitą gali tekti pirkti bene 20 proc. brangiau.

„Ši rinka yra išsikraipiusi nekontroliuojamai. Praėjusiais metais biokuras buvo ypatingai pigus dėl sanitarinio miškų valymo Baltarusijoje, kur kenkėjai masiškai naikino medžius. Susiklosčius nepalankiai politinei situacijai, biokuro tiekimas iš Baltarusijos nutrūko ir dabar biokuro trūksta, o jo poreikis yra milžiniškas, todėl ir kainos drastiškai kyla“, – pasakojo K. Pivarauskienė.

Dėl kompensacijų – besikreipiančiųjų lavina

Alytaus miesto gyventojai turi galimybę sąskaitas už šildymą išsidėlioti ir sumokėti per metus, tačiau tokių sandorių gausos nesulaukta, netgi priešingai, kai kurie tokias sutartis nutraukia.

Nuo sausio 1 dienos pasikeitus kompensavimo paramos dydžiui, labai drastiškai išaugo besikreipiančiųjų dėl kompensavimo už šildymą ir karštą vandenį. Esą prasidėjus sausiui, su tuo susiję skambučiai netyla.

„Dabar kompensaciją gali gauti ženkliai didesnis ratas vartotojų ir raginame juos kreiptis. Dėl galimybių gauti kompensacijas galima pasitikrinti socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje, kurioje yra skaičiuoklė. Tada kreiptis reikėtų į savivaldybės socialinės paramos skyrių. Patvirtinus kompensaciją, ji suteikiama ir už paskutinius dvejus mėnesius“, – pasakojo K. Pivarauskienė.

Pasiteiravus, ar „Alytaus šilumos tinklams“ negresia „Vilniaus šilumos tinklų“ situacija, kai susidūrė su pinigų trūkumu dujoms pirkti ir vilniečiams netgi gali tekti prisukti šildymą, K. Pivarauskienė patikino, kad „Alytaus šilumos tinklų“ tokia situacija neturėtų ištikti, mat bendrovė veikia efektyviai, taupo lėšas, todėl turi sukaupusi pakankamai rezervų, kad neįvyktų analogiška Vilniui situacija ir nereikėtų skolintis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *