Senovinių automobilių entuziastas: pomėgis atsirado suremontavus oranžinį tėčio „Moskvičių”

Kai kurie pasakytų, kad alytiškis Matas Sakalauskas gyvena du gyvenimus – darbo dienomis IT specialistu dirbantis vyras vairuoja šiuolaikišką visureigį „Dodge Durango“, o savaitgaliais tampa automobilių šou organizatoriumi ir išskirtinio „Oldsmobile“ savininku.

Daugiau tvarko nei važiuoja

„Nuo mažų dienų domėjausi technika, o ypač – automobiliais. Laikui bėgant pomėgis stiprėjo vis labiau ir labiau. Baigėsi tuo, kad tėtis leido suremontuoti kieme stovėjusį ir važiuoti netinkamą „Moskvičių“. Pamenu, kad jis buvo ryškiai oranžinės spalvos“, – juokiasi Matas.

Tuomet jam, dar tik pradėjus studijuoti universitete, su užduotimi susidoroti pavyko – automobilis buvo atgaivintas ir pats juo važinėjo patraukdamas aplinkinių dėmesį.

Baigęs studijas jis nusipirko juodą „Oldsmobile 98 Regency Brougham“. Tai didelis 1985 metų 3.8 Litro V6 amerikietiškas automobilis, kokius matome senoviniuose filmuose.

„Sumokėjau vos 800 eurų, bet jį reikėjo kapitaliai tvarkyti. Per nepilnus metus pakeičiau reikiamas detales, restauravau ir važinėjau. Viena bėda, kadangi tai senas automobilis, tad važinėjant vis atsiranda kas papildomai sugenda, praleidžia skysčius ir panašiai. Kartais atrodo, jog daugiau tvarkau nei važiuoju“, – kvatoja M. Sakalauskas.

Sugalvojo renginį

Su istoriniu automobiliu važinėtis dažnai keblu – nors iš šalies atrodo didingai, kuro sąnaudos gerokai viršija šiuolaikinius vidurkius, juo negalima važinėti kasdien, jam galioja specialūs draudimo reikalavimai. Pagrindinis tokių automobilių kolekcininkų džiaugsmas – festivaliai ir renginiai skirti senoviniams, retro, amerikietiškiems automobiliams.

„Visąlaik dalyvaudavau vietiniuose Dzūkijos senovinės technikos renginiuose, bet to neužteko. Sužinojau, kad kasmet vyksta amerikietiškų automobilių renginys pajūryje „American Spirit” ir nuo to laiko kiekvieną vasarą važiuojame su draugais į tą renginį. Vis daugiau ir daugiau draugų užsikrėtė kolekcianavimo liga, nusipirko amerikietiškus automobilius ir vis daugiau alytiškių dalyvaudavo renginyje pajūryje“, – pasakoja Matas.

Aktyvus dzūkas netruko susibičiuliauti su amerikietiškų automobilių klubo prezidentu V8 Donatu Žukausku, kuris su kolegomis nuo 2008 metų ir organizuodavo amerikietiškų automobilių ir motociklų sąskrydį.

„Išsikalbėjome, kad ir Dzūkijoje mums reikia panašių renginių, taip gimė idėja kartu organizuoti „Garage Motor Show“, kuriame laukiame ne tik amerikietiškų, bet ir kitų įspūdingų automobilių, kurių savininkai nori jais pasididžiuoti“, – šyposi M. Sakalauskas.

Dviguba auto šventė

Automobilių mylėtojų pastangomis jau antrą kartą Alytaus miesto centre, pačioje Rotušės aikštėje gegužės 3–4 dienomis vyks minėtas „Garage Motor Show“.

Penktadienį šventė prasidės dalyvių registracija ir pirmą kartą vyksiančia automobilių diskoteka, kurioje, organizatoriai žada, iš automobilių sklis ne tik pati geriausia muzika, bet ir patys automobiliai linguos į taktą. Automobilių diskotekoje varžysis ir jaunystėje Mato restauruotas „Moskvič“ automobilis – tegu jūsų neapgauna jo išvaizda, nes viduje įmontuotos klubą įgarsinti galinčios kolonėlės.

Šeštadienį laukia daugybė pramogų ir varžybų – renginį atidarys lėktuvų pasirodymas virš Alytaus Rotušės aikštės, vyks tokios, kaip išmetimo „Garso“ ir „Popcorn“ varžybos, žiūrovai ir komisija rinks pačius pačiausius automobilius.

Taip pat miesto centre bus duotas startas 2024-ųjų metų oficialiam Lietuvos „Street Race“ čempionato sezonui. Pirmąsias sezono lenktynes Dzūkijos sostinėje organizuoja visiems gerai žinomos ir puikų vardą tarp dalyvių ir žiūrovų užsitarnavusios „Jaunasis lenktynininkas“ ir „Marimotors Racing“ organizatorių pajėgos. Suvieniję jėgas jie organizuos ne vieną, o net tris Lietuvos „Street Race“ čempionato etapus, o tai sudaro pusę viso sezono kalendoriaus. Tokį užmojį įgyvendinti nusprendę organizatoriai savo etapų seriją pakrikštijo „Go4Race“ vardu.

Dvigubą auto renginį vakare vainikuos Stano koncertas. Renginys žiūrovams – nemokamas.

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *