Motinos dienai artėjant – kapų tvarkymo pikas: specialistė pataria, kaip išvengti klaidų

„Šiuo metu darbo tiek, kiek prieš Lapkričio 1-ąją“, – sako visoje Lietuvoje kapų priežiūra ir tvarkymu užsiimančios MB „Eram service“ vadovė alytiškė Rūta Matulienė. Pastarosiomis savaitėmis ji su komanda vos spėjanti suktis – artėjant Motinos dienai lietuviai suskubo tvarkyti artimųjų kapus.

Besikreipiantiems reikia įvairių paslaugų: vieni pageidauja sutvarkyti ir apželdinti artimųjų kapus taip, kad būtų ramu vasarą, kiti kreipiasi dėl kapų priežiūros paslaugų viso šiltojo sezono laikotarpiu, tretiems tereikia vienkartinio kapavietės sutvarkymo Motinos dienai.

Prieš maždaug trejus metus kapų priežiūros paslaugų verslo ėmusis R. Matulienė pastebi, jog lietuvių požiūris į kapų tvarkymą sparčiai keičiasi – pamažu atsisakoma didelės pompastikos, vis dažniau pageidaujama tvarkingo, augalais ir dekoru neperkrauto kapo.

R. Matulienė. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Visai nesenai „Eram service“ vadovė organizavo nemokamų paskaitų ciklą penkiuose didžiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, apie kapų apželdinimą ir priežiūrą, kad artimųjų kapų tvarkymas žmonėms nekeltų streso ir rūpesčių.

Susitikimų metu buvo kalbama trimis temomis: kaip apželdinti kapavietę, kaip nepermokėti įrenginėjant ją, statant paminklą, kaip derinti artimųjų kapų tvarkymą ir aplinkos tausojimą. Panevėžyje papildomą paskaitą vedė ir etnologė. „Labai tikiuosi, jog kažką panašaus kitąmet pavyks surengti ir Alytuje“, – sako R. Matulienė.

 

Stokojantiems idėjų, kaip sutvarkyti artimųjų kapus Motinos dienai artėjant ir ne tik, ji turi keletą patarimų.

Pirmiausia, vertėtų neperkrauti kapaviečių gėlėmis ir spalvomis. „Siūlyčiau derinti daugiausiai tris spalvas. Žinoma, galima jų derinti ir daugiau, bet tam jau reikia turėti išskirtinį pojūtį. O jį turi tikrai retas“, – pažymi pašnekovė ir taip pat ragina nesodinti daugybės gėlių krūmų, kurie vėliau subujos ir neatrodys gražiai, vengti aukštų gėlių (maksimalus aukštis – iki 40 cm).

Mėgstantiems našlaites, ji pataria sodinti labai negausiai žydinčius jų krūmus, rinktis smulkiažiedes – gėlės ilgiau džiugins savo žiedais, o norintiems Motinos dienai pasiruošti iš rudens – rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje ant kapo pasodinti raktažoles, kurioms dabar – pats žydėjimo pikas.

Apželdinant kapavietę, anot R. Matulienės, vertėtų atsisakyti įvairių medelių bei krūmų sodinimo. Pirma, daugelyje šalies kapų sodinti medžius jau draudžia taisyklės, antra – tiek medžiai, tiek krūmai laikui bėgant tik didės ir tikrai neprimins pradinio vaizdo, juolab, kad ir jų pašalinimo paslaugos nėra pigios. Tiek medžius, tiek krūmus esą puikiai gali pakeisti ir ne prastesnį vaizdą sukurti dekoratyvūs mažesni ar „šliaužiantys“ augalai.

„Ir dar vienas labai svarbus patarimas – neskubėkite prieš Motinos dieną paruošti artimųjų kapaviečių vasarai. Dabar toks laikas, kai pasodintos vienmetės vasarinės gėlės dar gali nušalti, patarčiau luktelėti Tėvo dienos“, – sako MB „Eram service“ vadovė.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *