Naujas viešbutis Alytuje – būtinybė ar valdžios svajonė?

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis  jau nuo pirmųjų savo vadovavimo miestui dienų kalba, kad Dzūkijos sostinėje reikia ekonominės klasės viešbučio su maždaug 150 vietų. Jo teigimu, jau yra ir galimybe statyti tokį viešbutį besidominčių investuotojų, tačiau savo planų jie imtųsi, jeigu Alytuje būtų įsteigta Laisvoji ekonominė zona (LEZ) ir ji būtų įveiklinta. Tačiau į tokius užmojus vietiniai verslininkai žiūri skeptiškai, esą dabartinių viešbučių užimtumas įprastai tesiekia iki 30 procentų.

Miestas praranda investicijų

„Mūsų mieste vyksta daug sportinių renginių, o jų galėtume turėti ir žymiai daugiau, nes vis tik turime Lietuvoje vienas geriausių sporto bazių. Negalime organizuoti kelių dienų varžybų, nes neturime pakankamai apgyvendinimo vietų. Kaip pavyzdį paminėčiau Alytuje vykusį Europos ėjimo čempionatą. Jame dalyvavo apie 400 sportininkų ir visi jie tomis dienomis apsigyveno Birštone. Investuodama į tokį renginį kelias dešimtis tūkstančių eurų savivaldybė iš to negauna jokios grąžos, kurią galėtume gauti, jeigu sportininkai čia gyventų, nakvotų, valgytų, naudotųsi miesto infrastruktūra. Galiausiai turime ir pravažiuojančių turistų. Norime plėsti aukštąjį mokslą, Pramonės parką, kurti LEZ. Be viešbučio labai sunku pritraukti investuotojus, kuriems reikia atvykti į mūsų miestą, apsistoti. Galiausiai yra ir nemažai grįžtančių emigrantų, kurie pardavę savo būstus ir norėtų aplankyti savo kraštą, jame apsistoti. Norint išnaudoti infrastruktūrą, auginti miestą, viešbutis – būtinai reikalingas. Juk turime ir puikų teatrą, gražių renginių, vyksta įvairių konferencijų, puikių koncertų, o juose lankosi ne vienas svečias. Neabejoju, kad miestas galėtų turėti didesnę naudą“, – kalbėjo miesto vadovas.

Taip pat N. Cesiulis pabrėžė, kad dažnai įvairių renginių, stovyklų, konferencijų ar koncertų rengėjai kelia ir tam tikrus reikalavimus apgyvendinimui, o Alytaus mieste tiesiog nėra sąlygų to išpildyti – keturių žvaigždučių viešbučių Alytuje nėra nė vieno, o trijų žvaigždučių viešbučiai neturi vietų apgyvendinti keliems šimtams žmonių vienu metu.

Pasak mero, dėl to, kad Alytuje trūksta ekonominės klasės apgyvendinimo vietų, Alytaus miestas praranda nemažą dalį investicijų, kurias galėtų generuoti, kavinės, kitos pramogų ir laisvalaikio zonos, plėtotųsi turizmas.

„Sunku atsakyti, koks įprastai yra dabartinių apgyvendinimo vietų užimtumas, bet jeigu norime turėti normalų, rimtą, didelį viešbutį, kad mieste galėtų vykti įvairios veiklos, turime pasistengti“, – sakė meras.

Jis įsitikinęs, kad naujasis viešbutis leistų visai kitaip strateguoti ir kitas miesto sritis – daugiau sporto, kitokių renginių, stovyklų, inspiruotų naujų verslų kūrimąsi.

Yra besidominčiųjų, bet turi sąlygą

Miesto vadovas tikino jau kalbėjęs ir su galimais investuotojais, norinčiais statyti tokį viešbutį Alytuje, tačiau jie sutinka investuoti Dzūkijos sostinėje tik tuo atveju, jeigu čia būtų įsteigtas LEZ. „Kol kas, ko nėra jokios sutarties, kalbėti apie tai negalime, tik galiu patvirtinti, kad besidominčiųjų tikrai yra“, – sakė N. Cesiulis.

Tiesa, kaip potencialias vietas, kur galėtų kurtis viešbutis, miesto vadovas įvardijo dabartinio medelyno arba Dainų slėnio teritoriją, tačiau tai esą priklauso nuo verslo atstovų pasirinkimų.

Renginių būtų daugiau

Kalbintas Alytaus sporto ir rekreacijos centro (ASRC) vadovas Tomas Stupuris pritarė tokiems mero išsakytiems teiginiams. Jo tikinimu, Alytuje vykstančiuose sportiniuose renginiuose dalyvaujantiems sportininkams nėra patogu dėl nakvynės vykti į Birštoną ar Druskininkus. Taip pat jo įsitikinimu, didžiųjų sporto renginių metu bent 200 vietų sportininkų apgyvendinimui tikrai reikia. Centro vadovas tikino, kad didelio masto, net tarptautinių sportinių renginių Alytuje būtų organizuojama išties daugiau, nes mieste puikiai išvystyta sporto infrastruktūra, tačiau dėl apgyvendinimo vietų trūkumo dažniausiai pasirenkami kiti miestai.

„Viešbutis reikalingas ne tik dėl sporto renginių, bet ir įvairių stovyklų, festivalių, konferencijų, plenerų organizavimo. Juk turime ne tik sporto centrą, bet ir kolegiją, įvairias kultūros institucijas, bendruomenes“, – sakė T. Stupuris.

Kur galima apsistoti?

Alytuje šiuo metu galima rasti 17 apgyvendinimo vietų. Iš jų tik trys turi trijų žvaigždučių įvertinimą – svečių namai „Linas“, viešbučiai „Senas namas“ ir „Vaidila“. Dviem žvaigždutėmis įvertinti „Šolenos“, „Dzūkijos“, „Odės“ viešbučiai.

Dar netoli Alytaus naujai įkurtos apgyvendinimo vietos „Dzūkijos dvare“. Dar maždaug už 10 kilometrų nuo Alytaus arenos įsikūrę svečių namai „Moteliukas“. Taip pat apgyvendinimo paslaugas siūlo apartamentai „Sigutė“, svečių namai „Gilė“, apartamentai „Alytus Guesthouse“, rezidencija „Prieplauka“, nakvynės namai „Alytus Sport Center“, „Modern Apartament in Alytus“, „Villa“.

Viešbučių apgyvendinimo kainos svyruoja nuo 20 iki daugiau kaip 70 eurų už naktį. Kitose apgyvendinimo vietose – nuo 14 iki 70 eurų.

Laikinai apsigyventi ar pernakvoti keliems šimtams žmonių Alytuje jau yra problematiška.

Sužlugdytų mažus viešbučius

Pasiteiravus viešbučių, kitų apgyvendinimo vietų šeimininkų nuomonės apie Alytaus valdžios užmojus priimti investuotojus su naujo viešbučio statybų planais, visi lyg susitarę tvirtino kad tai nėra geras planas. Vieni argumentavo, kad dabartinių viešbučių užimtumas įprastai tesiekia 30 procentų, o dienų, kai pritrūksta vietų juose tebūna vos viena kita per metus. Kiti teigė, kad tai sužlugdytų dabartinius mažesnius viešbučius ir jie būtų pasmerkti bankrotui.

„Graži idėja, tačiau ji netinka tokiam nedideliam Alytaus miestui, nes tada reikėtų kažkaip užtikrinti, kad tas viešbutis būtų įveiklintas ištisus metus, o ne kelias ar keliolika dienų per metus. Manau, kad tokio ekonominio viešbučio su 150 vietų atidarymas Alytuje sužlugdytų dabartinius mažesnius veikiančius viešbučius“, – savo pamąstymais dalijosi svečių namų „Linas“ vadovas Stasys Dumbliauskas.

Valdžia turi nesikišti, tai verslininkų reikalas

„Tokių sportinių varžybų, kai reikia daugiau apgyvendinimo vietų Alytuje, per metus vyksta vos kelis kartus. Atsiprašau, kas tą viešbutį tada išlaikys? Kodėl valdžia turi kištis į šį reikalą? Kai vyksta didelės varžybos, tai svečių būna keli šimtai. Tai ką tada išspręstų viešbutis su 150 vietų? Mes jau turėjome tokį merą praėjusioje kadencijoje, kuris sakydavo, kad visi viešbučiai užimti ir nėra kur apgyvendinti. Tačiau, ar jie tikrai žino, koks iš tiesų yra viešbučių užimtumas šitame mūsų vadinamame kaime? Tai verslininkų reikalas ir jeigu jie mato galimybes rinkoje, kad jie iš to išgyvens, tada prašome. Bet aš labai abejoju, nes dabar įprastas visų Alytaus viešbučių užimtumo vidurkis tėra 27-30 procentų. Juk reikia išlaikyti personalą, sumokėti mokesčius. Nesakau, kad tokio viešbučio nereikia. Gali steigti, tačiau reikia pasverti tikrovę“, – kalbėjo viešbučių „Vaidila“ ir „Odė“ savininkas Romualdas Žukauskas.

Taip pat jis pridūrė, kad visi viešbučiai labai nukentėjo, patyrė žalą, kai per gaisrą Alytuje teko atšaukti ne vieną rezervaciją ir svečių tuo metu nesulaukė nė vieno.

Didžiausias vietų trūkumas – kartą per metus

Verslininkė, viešbučio „Šolena“ ir „Dzūkijos dvaro“ vadovė Giedrė Aldonienė įsitikinusi, kad apgyvendinimo vietų Alytuje tikrai pakanka, o didžiausias jų trūkumas būna vos kartą per metus, kai susidubliuoja dziudo ir plaukimo čempionato turnyrai.

„Dabartiniai viešbučiai žiūri, kaip sugauti klientų, todėl dar vieno, mano manymu, tikrai nereikia. Nepamirškime, kad dar turime ir Alytaus kolegiją, Alytaus profesinio rengimo centrą, kurie irgi turi galimybę apgyvendinti nemažai žmonių. Tokių ekonominės klasės viešbučių mieste turime kelis. Dabar jau ir „Dzūkijos dvare“ turime galimybę apgyvendinti iki 100 žmonių. Taip pat esame įrengę kambarius sportininkams, kurių galime apgyvendinti apie pusšimtį. Apgyvendinimo vietų mieste tikrai yra nemažai“, – kalbėjo verslininkė.

Moteris prisiminė, kad problema dėl apgyvendinimo vietų buvo kilusi per Europos krepšinio čempionatą, tačiau tada sportininkams reikėjo aukštesnės klasės viešbučių.

G. Aldonienė tikino, kad ir jos vadovaujamų apgyvendinimo vietų užimtumas svyruoja – būna, kad renginių, švenčių metu užpildomos visos vietos, o būna, kad užimti vos vienas ar du kambariai.

Beje, nuo 2017 metų nesėkmingai pardavinėjamas Alytaus miesto centre esantis viešbutis „Dzūkija“. Anuomet už jį buvo prašoma beveik pusė milijono eurų, o dabar skelbimuose ši kaina sumažinta iki beveik 400 tūkst. eurų. Šio viešbučio atstovų teiravomės apie viešbučio pardavimo priežastis, nuomonės, ar reikėtų Alytuje dar vieno ekonominės klasės viešbučio, tačiau telefonu atsiliepusiems atstovams užduoti klausimai pasirodė keisti ir atsakinėti į juos atsisakė.

Vienas komentaras apie “Naujas viešbutis Alytuje – būtinybė ar valdžios svajonė?

  1. Keista, kad naujo viešbučio statybas meras sieja su LEZ. Miesto centre stovi “Dzūkijos” viešbutis, atnaujinkite jo kambarius ir tai bus šimtą kartų ekonomiškiau negu statyti naują

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *