Druskininkuose pastatyti atminimo suoleliai iškilioms asmenybėms

Druskininkuose įrengti ir atidengti skulptoriaus Romualdo Inčirausko sukurti atminimo suoleliai, skirti kurortui nusipelniusiems žmonėms: Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, Karoliui Dineikai, Žakui Lipšicui ir Ignacijui Fonbergui.

„M. K. Čiurlionio asmenybės ir jos kūrybinio palikimo tikriausiai pristatyti niekam nereikia. Druskininkai yra Čiurlionio miestas, o kitąmet mes visi būsime Čiurlionio paliesti, nes būtent toks yra mūsų, kaip Lietuvos kultūros sostinės, šūkis. Druskonio pakrantę atminimo suoleliui parinkome neatsitiktinai – M. K. Čiurlionis žavėjosi Druskininkų gamta, čia gyveno ir kūrė.

I. Fonbergas niekada negyveno Druskininkuose, bet Druskininkams jo darbai ypatingai reikšmingi ir šiandien. Mokslininko atlikti Druskininkų mineralinių vandenų tyrimai buvo didelis postūmis plėtoti Druskininkuose kurortinį gydymą. I. Fonbergo iniciatyva buvo parengtas ir Druskininkų gydyklos projektas. Būtent todėl atminimo suolelis pastatytas Gydyklų parke, netoliese mineralinio vandens biuvetės“, – sprendimą, kur įkurdinti suolelius iškiliems žmonėms, viešojoje erdvėje komentavo Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

Druskininkuose gimęs skulptorius Žakas Lipšicas – žymus kubizmo atstovas. Jo darbai yra žinomi ir vertinami visame pasaulyje – jis kūrė Prancūzijoje, JAV, Izraelyje, Italijoje. Suolelį jam nuspręsta pastatyti šalia jo vardo žydų muziejaus.

Karolis Dineika – gydomosios kūno kultūros specialistas, dėstytojas, mokslininkas, pirmųjų krepšinio taisyklių kūrėjas, 28 savo gyvenimo metus Druskininkuose puoselėjo sveikatingumo parką, ypač daug dėmesio skirdamas gydymui oru, saule, vandeniu. Jo gydymo ir sveikatinimo metodai aktualūs iki šių dienų. Atminimo suolelis jam pastatytas jo paties vardo K. Dineikos sveikatingumo parke.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *