Medicinos darbuotojų dienai artėjant: kuo gyvena bei kokias naujoves planuoja Alytaus poliklinika ir ligoninė?

Medicina sparčiai žengia į priekį – net ir nepažįstamos ligos vis dažniau yra sėkmingai gydomos, o jų diagnozė nustatoma tiksliau nei prieš penkerius ar dešimt metų. Naujos technologijos ir gydymo metodai rodo – sveikatos priežiūros kokybė auga.

Artėjant Lietuvos medicinos darbuotojų dienai, pasidomėjome, kaip sveikatos priežiūros kokybė keičiasi mūsų mieste, kuo gyvena ir kokias naujoves artimiausiu metu planuoja diegti dvi didžiausios Dzūkijos sostinėje veikiančios sveikatos priežiūros įstaigos – Alytaus poliklinika  ir ligoninė.

Priėmimo ir skubios pagalbos bei Intensyvios terapijos skyrių laukia remontas

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje netrukus turėtų prasidėti Priėmimo ir skubios pagalbos bei Intensyvios terapijos skyrių remonto darbai. Siekiant pagerinti kritinių pacientų priežiūrą ir pagerinti skubios pagalbos paslaugas, į minėtų skyrių rekonstrukcijos darbus planuojama investuoti daugiau nei 4 mln. Europos Sąjungos lėšų.

INTERREG V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo programos lėšomis ši sveikatos priežiūros įstaiga ketina įsigyti reikiamą medicinos įrangą ir organizuoti medicinos personalo mokymus.

Įgyvendindama dar vieną Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą su pacientų pavėžėjimu susijusį projektą, ligoninė planuoja pagerinti pacientų prieigą prie sveikatos priežiūros.

Siekiant užtikrinti kokybišką ir prieinamą negalią turinčių asmenų aptarnavimą Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Konsultacijų poliklinikoje neseniai įrengtas Neįgaliųjų asmenų apžiūros kabinetas.

Nauja įranga ir specializuota medikų komanda

Pastaruoju metu ligoninė įsigijo naujos medicinos įrangos. Viena jų – akių operacijos mikroskopas. Šis novatoriškas įrenginys nuo šiol leidžia gydytojams oftalmologams atlikti sudėtingas mikrochirurgines akių operacijas.

Ligoninė taip pat gali pasigirti modernia, trečio lygio gydymo įstaigoms nenusileidžiančia chirurgine įranga, kuri įsigyta atnaujinus Chirurgijos skyrių, bei nauja sudėtingoms urologinėms operacijoms atlikti skirta įranga, įdiegtais moderniais metodais bei suformuota specializuota medikų komanda.

„Kiekviena naujovė reiškia, kad pacientai gaus modernesnes, kokybiškesnes paslaugas. Taip pat tikimės, kad tai padės paspartinti darbą ir suteikti medicininę pagalbą greičiau, juolab kad teikiame vis daugiau paslaugų, kurias buvo galima gauti tik trečiojo lygio gydymo įstaigose. Kiekvieno gydytojo svajonė – dirbti su pažangiausia įranga, naujausiais metodais, todėl Alytaus ligoninė nuolat ieško galimybių koja kojon žengti su naujovėmis, semtis gerosios patirties iš geriausiųjų šalyje ir užsienyje, ieškoti finansavimo resursų“, – sako Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Svajūnas Žukauskas.

Kad mažųjų pacientų skausmas ir operacijos baimė nebūtų tokia didelė, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Vaikų chirurgijos skyriuje imta naudoti minimalią invazinę chirurgiją ir taikyti šiuolaikiškus, mažiau mažuosius pacientus traumuojančius gydymo būdus.

Gydytojų ir medicinos darbuotojų stygius jaučiamas visoje šalyje. Ne išimtis ir Alytus. Siekdama išspręsti šią metų metus besitęsiančią problemą, ligoninė ėmėsi aktyvių veiksmų ir uolios pastangos davė rezultatų – 2023 m. ligoninės kolektyvą papildė 12 gydytojų, 1 kineziterapeutas ir 1 medicinos biologas.

Alytaus poliklinikoje – naujas rentgeno aparatas ir moderni programinė įranga

Alytaus poliklinika – pirmoji sveikatos priežiūros įstaiga šalyje, neseniai Europos Sąjungos lėšomis įdiegusi kalbos transkribatoriaus programinės įrangos įrankį, kuris konvertuoja kalbą į tekstą. Nuo šiol toks įrankis palengvins gydytojų darbą – bendraujant su pacientu gydytojui trumpiau teks gaišti laiką pildant dokumentus, o daugiau skirti tiesioginiam paciento aptarnavimui. Įjungus programą gydytojo pasakyti žodžiai apie išklausytus paciento nusiskundimus automatiškai bus konvertuojami į tekstą informacinėje sistemoje.

„Trumpinamas administracinis laikas padeda sumažinti biurokratijos ir dokumentų rengimo procesą, leidžiant gydytojams skirti daugiau laiko tiesioginiam pacientų aptarnavimui. Ilginamas paciento priėmimo laikas leidžia geriau suprasti paciento būklę, išsiaiškinti visas jo problemas ir sukurti efektyvesnį gydymo planą ir padidinti pacientų pasitenkinimą gydymo procesus“, – diegiamų naujovių privalumus įvardija Alytaus poliklinikos direktorius Marius Jasaitis.

Minėtas programinės įrangos įrankis – ne vienintelė naujovė, kurią pasitelkusi poliklinika žengia modernios ir efektyvios sveikatos paslaugų teikimo sistemos link. Neseniai ši sveikatos priežiūros įstaiga laimėjo projektą, kurio lėšomis joje turėtų būti įdiegta skaitmeninių formų, pažymų ir „chat boot“ sistema. Ši sistema padės optimizuoti sveikatos paslaugų teikimą, sumažins biurokratijos naštą, leis gydytojams ir kitam personalui daugiau laiko skirti pacientui.

Be minėtų programų, poliklinika artimiausiu metu Europos Sąjungos lėšomis ketina įsigyti modernią, šiuolaikišką, stacionarią rentgeno sistemą.

Alytaus poliklinika yra pateikusi dar dvi paraiškas Europos Sąjungos paramai gauti. Jei viskas sėkmingai klostysis, šioje sveikatos priežiūros įstaigoje bus ir toliau gerinami vidiniai procesai, lengvinantys medicinos darbuotojų darbą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *