Alytaus ligoninės gimdyvėms – tai, ko nepasiūlys nė viena didmiesčio gydymo įstaiga

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas E. Tiškus. I. Surdokaitės nuotr.

„Turime puikiausias sąlygas tiek gimdyvėms, tiek kūdikiams, tetrūksta, kad pas mus jų atvyktų daugiau“, – sako Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus ir drąsiai lygina vietos ligoninę su didmiesčių įstaigomis – visos patalpos naujai suremontuotos, įranga taip pat nauja bei moderni, o ir medikai nesiskiria savo atsidavimu darbui bei profesionalumu.

Anot jo, didžiųjų miestų ligoninėse vienai akušerei tuo pačiu metu tenka prižiūrėti 4-7 gimdyves, tuo tarpu Alytuje – vieną. „Tas individualus dėmesys – labai didelis mūsų privalumas, juolab, kad akušerė yra pagrindinė pagalbos ranka gimdyvei, ji pasitinka ir išlydi ją. Jei gimdymas nėra komplikuotas, tai gydytojas prie moters mažai ir būna, akušerė visada šalia“, – pabrėžia E. Tiškus.

Aprodydamas skyrių, šiuolaikiškai įrengtas gimdyklas ir pogimdyvines palatas, naujausią įrangą, medikas prisiminė ir savo darbo pradžią čia, 1978-uosius metus, kai gimdymų skaičius per metus būdavo rekordinis – siekdavo iki 1 500, tačiau sąlygos tiek medikams, tiek pačioms gimdyvėms nė kiek nepriminė dabartinių:

„Senajame korpuse pro langus vėjai pūsdavo, langų plyšiuose pirštai tilpdavo, o dėl nuolatinių remontų kraustymasis sekdavo vienas paskui kitą. Dabar viskas nauja, šiuolaikiška, modernu, patogu… Būsimoms mamoms jau nebereikia vykti Vilnių ar Kauną, kad pamatyti vaisių 3D vaizdu, echoskopą su tūriniu davikliu turime ir mes“.

Anuometines sąlygas bei keistą požiūrį į gimdyvę iki šiol pamena ir skyriaus administratorė Daiva Tiškuvienė, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje dirbanti beveik 4 dešimtmečius. „Sterilumas perdėtas, skyriai miestų ligoninėse uždaromi dezinfekcijai, gimdyvių lankyti negalima, naujagimiai laikomi atskirai nuo mamos ir maitinami pagal valandas, moterims po gimdymo neleidžiama keltis iš lovos kelias dienas. Kaip gerai, kad šiandien nieko net panašaus nėra“, – sako D. Tiškuvienė.

Šiandien Alytaus apskrities S. Kudirkos Akušerijos ir ginekologijos skyriuje teikiamos antro lygio stacionarinės akušerijos, neonatologijos, nėštumo patologijos, akušerijos dienos stacionaro ir ginekologijos paslaugos.

Moterys gimdo šiuolaikiškose gimdyklose, kuriose įrengti ne tik dušai, bet ir masažinės vonios, kondicionavimo vėdinimo bei sieninio šildymo sistemos, yra visa reikalinga moderni technika bei įranga tiek mamos, tiek kūdikio priežiūrai.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės archyvo nuotr.

Gimdymo nuskausminimui taikomas epidūrinis nuskausminimas arba nemedikamentinis nuskausminimas taikant akupunktūrą bei nesterilaus vandens injekcijas. Nemedikamentinius nuskausminimo būdus gimdymų praktikoje Alytaus medikai pradėjo taikyti vieni pirmųjų šalyje, prieš maždaug 14 metų.

Po gimdymo mamos stiprėja ir leidžia laiką naujai suremontuotose palatose su naujagimiais, priima lankytojus ir padedamos akušerių pačios rūpinasi savo mažyliais. Kvalifikuotą kūdikio sveikatos priežiūrą užtikrina ir gydytojos neonatologės.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės archyvo nuotr.

Akušerijos ir ginekologijos skyriuje veikia „Tėvystės mokykla“, kurios veikla yra finansuojama Alytaus miesto savivaldybės lėšomis. Tai praktiniai nemokami kursai, kurių tikslas padėti būsimiems tėvams pasiruošti gimdymui, naujagimio maitinimui bei priežiūrai. Jau netrukus 4 naudingus užsiėmimus papildys ir 5-asis, skirtas gimdyvės psichologiniam stiprinimui pogimdyminiu laikotarpiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *