Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-metis: alytiškių lauks daugybė renginių ir tortas

Alytaus miestas, kuris 2003 m. vykusiame referendume buvo pats proeuropietiškiausias visoje šalyje, ruošiasi atšvęsti ypatingą Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-metį. Europos Parlamento frakcija „Renew Europe“ („Atnaujinkime Europą“), paskatinta save dzūku laikančio Petro Auštrevičiaus, ir Alytaus miesto savivaldybės mokinių taryba organizuoja renginių seriją, skirtą šiai svarbiai sukakčiai paminėti.

Pirmoji šventės dalis prasidės balandžio 27 d., šeštadienį, kur 13 val. įvyks piešinio ant sienos atidengimo ceremonija. Alytų savo darbais džiuginantis menininkas Pijus Šematulskis šį kartą į pagalbą pasikvietė kolegą Gabrielį Žvirblį iš Druskininkų. Bendras dzūkų kūrinys papuoš Alytaus miesto socialinių paslaugų centrą, esantį Naujoji g. 64. Langas lietuvių mitologijoje – tai žmogaus sąsaja su pasauliu, kartu simbolizuojanti žmogaus sąmonę ir pasaulio suvokimą, atvirumą išoriniams poveikiams. Sienų tapybos kūrinys, kuriamas ant socialines paslaugas teikiančios įstaigos pastato, sieks ištransliuoti žinutę apie ES puoselėjamas vertybes – bendrystę, orią ir pagarbią kaimynystės politiką, pabrėžiant atvirumą kitokiam požiūriui, dialogui, bendradarbiavimui.

Antroji šventės dalis persikels į Alytaus miesto teatrą, kur 14 val. prasidės diskusija–susitikimas tema „Laiko mašina: kaip keičiausi aš ir Lietuva nuo įstojimo į Europos Sąjungą“. Diskusijoje dalyvaus žymiausias Lietuvos istorikas, vienas įtakingiausių visuomenininkų Alfredas Bumblauskas. Profesorius patvirtins arba paneigs, kodėl Lietuvos įstojimas į ES buvo didžiausias ir daugiausiai įtakos turėjęs istorinis lūžis Nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Jeigu ne įstojimas į Europos Sąjungą, ar Lietuvos likimas būtų panašus į Baltarusijos ar Ukrainos? Istorinėmis įžvalgomis dalinsis muziejininkas ir „Auksinio proto“ finalininkas Vilmantas Dunderis, kuris papasakos apie pokyčius Alytuje, atėjusius kartu su Lietuvos naryste ES. Apie besikeičiantį moters vaidmenį visuomenėje kalbės sociologė Jurgita Pečiūrienė, kuri daugiau nei dešimtmetį dirbo Europos lyčių lygybės institute, koordinavo ir rengė smurto prieš moteris programas.

Kaip technologinis Europos išsivystymas atvėrė problemas, susijusias su jaunimo emocine sveikata? Kokios naujos socialinės normos tapo realybe bei ką pozityvaus (o gal neigiamo) vakarietiškas mąstymas atnešė į Lietuvą per pastaruosius 20 metų? Į šiuos ir kitus klausimus atsakys Alytaus miesto teatro aktorė ir režisierė Andra Kavaliauskaitė. Diskusijoje–susitikime taip pat išgirsite europarlamentaro Petro Auštrevičiaus, kuris buvo vyriausiasis derybininkas dėl Lietuvos narystės ES, prisiminimus iš šio derybų proceso. Ar Lietuva iš tikrųjų galėjo netapti ES nare? Diskusijoje taip pat dalyvaus socialinių tinklų žvaigždė Paul de Miko, kuris yra vienas populiariausių nuomonės formuotojų Lietuvoje, „YouTube“ platformoje sulaukiantis šimtų tūkstančių peržiūrų. Paulius Mikolaitis pasidalins asmenine tobulėjimo kelione per Lietuvos narystės ES prizmę. Diskusiją moderuos Oksfordo universiteto studentas iš Alytaus Edvinas Česnulis.

Po diskusijos visų svečių lauks koncertas, kuriame pasirodys puikiai žinoma grupė „Velvet“. Koncerte išgirsite žinomus jų kūrinius, tokius kaip, „Medžiai melagiai“, „Mėnuli“, „Sustok, palauk“ bei naujausias grupės dainas.

Susirinkusiuosius taip pat džiugins Alytaus jaunimo grupė „Sutyla“, vokalo studija „Vaja“, Vakarė Jarmalavičiūtė, Uosis Galkevičius ir Julija Grigaliūtė. Atėjo laikas ne tik minėti, bet ir švęsti. Susitikime Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dvidešimtmečio šventėje jau šį šeštadienį!

Renginio dalyvių lauks šventinis tortas.

Renginys nemokamas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *