Švediško stalo eksperimentui Alytuje pasirinkta šv. Benedikto gimnazija

Kai kuriose Lietuvos mokyklose pradėjus organizuoti mokinių maitinimą švediško stalo principu, pasisemti patirties ir tai išbandyti patiems panoro ir Alytus. Šiam eksperimentui pasirinkta Alytaus šv. Benedikto gimnazija, kurioje tokią maitinimo sistemą įdiegti planuojama dar šiemet. Beje, tai rekomenduoti visoms šalies mokykloms užsimojo ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Po Alytaus miesto savivaldybės delegacijos apsilankymo tokio maitinimo principo organizavimo patirtį turinčiose Panevėžio rajono mokyklose, nuspręsta pirmą žingsnį žengti ir Dzūkijos sostinėje.

Eksperimentui Alytaus šv. Benedikto gimnazija buvo pasirinkta ne atsitiktinai. „Pagrindinis motyvas buvo tai, jog įstaigoje veikia pradinio, pagrindinio ir gimnazinis ugdymas. Pati įstaigos vadovė Loreta Šernienė šią idėją taip pat priėmė palankiai. Tačiau nusprendėme, kad visa tai turi būti organizuojama demokratiniu būdu, kad reikia apklausti visą bendruomenę ir tik jai pritarus, įvesti švediško stalo maitinimo principą. Jeigu tam bus pritarta mokyklos bendruomenėje, dar reikės ir tarybos pritarimo“, – pasakojo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Beje, švediško stalo maitinimo principui įdiegti reikalinga ir speciali įranga, kuri iš miesto biudžeto atsieis apie 5 tūkst. eurų. Mažesnėms mokyklos ši įranga kainuotų kiek pigiau – apie 3 tūkst. eurų.

Pasak V. Valūno, ši naujovė kartu ir puiki socialinių įgūdžių bei valgymo kultūros ugdymo priemonė. Esą vaikai būtų priversti mokytis įsidėti tiek ir tokio maisto, kiek suvalgys, nes nuo to priklausys ir kiek teks mokėti. Be to tikimasi, kad taip sumažės ir išmetamo maisto kiekiai.

„Kol kas nematau nė vieno šio maitinimo principo minuso. Manau, tai ilgas procesas, todėl pradedame nuo vienos mokyklos, o vėliau, jeigu tai pasiteisins, rekomenduosime ir kitoms ugdymo įstaigoms. Panevėžio rajono mokyklose šis maitinimo procesas pasiteisino, todėl neabejoju, kad ir pas mus taip nutiks“, – kalbėjo vedėjas.

V. Valūnas tikino, kad tokiu pat principu bus organizuojamas ir nemokamas maitinimas. Be to, planuojama daryti ir ilgesnes pietų pertraukas. Kaip tik tokią praktiką turi švediško stalo principo maitinimą organizuojančios Panevėžio rajono mokyklos. Esą tai leidžia valgyti pietus neskubant ir mėgaujantis.

„Europos vakaruose esu matęs, kad į mokyklų valgyklas net nereikia neštis pinigų, nes ten viskas automatizuota. Tereikia pridėti savo ranką, nuskenuoti lėkštę su maistu ir viskas būna paskaičiuota automatiškai“, – kalbėjo vedėjas.

Planuojama, kad mokyklos bendruomenei ir miesto tarybai pritarus, maitinimo naujovė Šv. Benedikto gimnazijoje galėtų pradėti veikti jau nuo spalio ar lapkričio.

Pasiteiravus, ką apie tokį Alytaus miesto valdžios siūlymą mano pati gimnazijos vadovė L. Šernienė, ji teigė, jog tai gėris: „Švediško stalo maitinimo principas pirmiausia ugdo pagarbą maistui, valgymo kultūrą ir bendravimo etiketą. Be to, tikimės, kad vaikai nepaliks tiek maisto lėkštėse kaip iki šiol. Standartinis vienos porcijos kiekis negali atitikti kiekvieno vaiko poreikių. Taip pat yra ir psichologinis momentas – kai į lėkštę maistą, daržoves deda kitas žmogus, vaikų pasąmonėje įvyksta atmetimo reakcija ir jie tiesiog daržovių nevalgo. Kai maisto įsidės jie patys ir matys, kokiu santykiu ir porcijomis į lėkštes dedasi kiti, vaikai ir patys išmoks tinkamai susidėlioti porcijas.“

Vadovės teigimu, per dieną Šv. Benedikto gimnazijoje išmetama maždaug vienas kibiras maisto atliekų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *