Cirko artistas A. Chazbijavičius: „Jaudulį jaučiu kiekvieno pasirodymo metu“

Daugiau kaip pusšimtis per sezoną aplankomų Lietuvos ir Baltijos šalių miestų, kasdienės treniruotės ir nuolatinis publikos dėmesys – toks Alytaus „Amber“ cirko artisto Alberto Chazbijavičiaus gyvenimas. Profesionaliame cirke jis jau dvidešimt metų, pusę jų vadovauja Alytaus kultūros ir komunikacijos centre veikiančiai cirko studijai „Dzūkija”, kurioje karjerą pradėjo ne vienas talentas.

Šiandien „Amber“ cirke dirba dešimt artistų, visi jie net septynis mėnesius per metus gastroliuoja, todėl cirko palapinę dažnas laiko savo antraisiais namais. Šiomis dienomis artistai rengia pasirodymus Rygoje, o A. Chazbijavičius sutiko pasikalbėti radęs šiek tiek laisvo laiko tarp repeticijų.

„Kaip ir pianistui kiekvieną dieną reikia pagroti, taip ir mums kasdien reikia pakartoti triuką, apšilti raumenis. Tiesa, kiekvienam skirtingai, kažkam pakanka penkių minučių, kitam prireikia valandos ar dviejų, – sako klounados specialistas A. Chazbijavičius. – Mano gyvenimas rutina tikrai netapo, jaudulį jaučiu kiekvieno pasirodymo metu, juk vis keičiasi žiūrovai, aplinka, miestai“.

Kartu su Jurgita Bujanauskaite cirko studijos „Dzūkija” vairą jis perėmė iš Julijos ir Alberto Riabovų 2007-aisiais. „Kai pirmasis studijos vadovas iškeliavo anapilin, o jo žmona nebegalėjo dirbti, nesinorėjo, kad tai, ką jie per daugelį metų sukūrė, imtų ir išnyktų. Perėmėme darbus ir pamažu įsibėgėjome. Studiją nuolat lanko maždaug trylika mokinių, tačiau į treniruotes susirenka kelios dešimtys. Dažnas ateina galvodamas, kad čia viskas labai paprasta ir lengva, tačiau po savaitės išeina, kiti ir metus užsibūna“, – pasakoja A. Chazbijavičius.

Anot jo, cirko žiūrovai mato tik keliolika minučių trunkantį pasirodymą, tačiau tai – labai ilgo darbo rezultatas. Profesionaliam artistui jį paruošti prireikia maždaug metų, naujokui kelias iki scenos užtrunka apie 4-5 metus. Pradžioje įvertinami jo fiziniai duomenys, vėliau pasiūloma jėgas išmėginti įvairiuose cirko žanruose. Labai greitai pasimato, kam žmogus sutvertas.

Nors daugelis nori būti akrobatais ir gimnastais, tačiau ne visiems tai lemta. Be to, tapti cirko artistu niekada nėra vėlu. Paprastai į cirko studiją „Dzūkija” priimami vaikai nuo septynerių metų, tačiau buvę atvejų, kai užsiėmimus pradėjo lankyti ir dvidešimtmečiai.

Kad A. Chazbijavičius yra ne tik puikus artistas, bet mokytojas, rodo jo darbo rezultatai. Ne vienas cirko studijos „Dzūkija” ugdytinis šiandien yra keliaujančios „Amber” cirko šeimos narys, kiti darbuojasi didesniuose užsienio šalių cirkuose. Vienas tokių pavyzdžių – praeitais metais televizijos šou „Lietuvos talentai“ laimėjęs žonglierius Kasparas Bujanauskas.

Nuotraukos Stasio Šmigelsko

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *