Sekmadienį ragina eiti balsuoti: „Padarom „ReferendumDarom!“

„Sekmadienį padarom „ReferendumDarom!“. Taip paragino Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke, dalyvaudama renginyje „Visi atsakymai apie 2024 m. referendumą“, penktadienį vykusiame Alytaus kraštotyros muziejuje.

Sveikinimo žodį taręs Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis kalbėjo: „Kai stojome į Europos Sąjungą, Alytus buvo tas miestas, kuris aktyviausiai palaikė, palaikė ir emigrantų, mūsų brolių ir sesių, norą, dalyvaudamas ankstesniame referendume. Mes visi norime, kad Lietuva būtų didesnė, ne 2,8 mln. žmonių, o daugiau kaip 3 mln. Lietuva. Daugybė būstų Alytuje vakarais yra tamsūs, bet jie neparduodami. Vadinasi, žmonės ketina sugrįžti ir gyventi. Labai tikiu, kad referendume mes pasisakysime gerai – pasikviesime grįžtančius namo“.

Sekmadienį Lietuva, rinkdama šalies prezidentą, kartu spręs ir ilgametę problemą – lietuviai, išvykę po 1990 m. kovo 11 d. ir įgiję kitos valstybės pilietybę, praranda gimimu įgytą LR pilietybę. Referendume spręsime, ar mūsų piliečiai, jau gimimu įgiję LR pilietybę, galės ją išsaugoti, jeigu įgis kitos Lietuvai draugiškos valstybės pilietybę.

Daugiau kaip trisdešimt metų Hamburge (Vokietija) gyvenanti D. Henke, kalbėdama apie pilietybės išsaugojimo svarbą ir artėjantį referendumą, prašė neatimti to, ką žmogus gavo su gimimu. Kasmet Lietuvos valstybė praranda apie 1 000 savo piliečių. Ir tai nėra tik skaičius, tai gyvos istorijos.

Lietuva – viena iš nedaugelio Europos Sąjungos valstybių narių, kurios neleidžia išsaugoti pilietybės (be Lietuvos, Austrija, Estija, Nyderlandai, Slovakija). 22 iš 27 ES valstybių narių leidžia ją išsaugoti.

Referendumas būtų laikomas įvykusiu, jei jame dalyvautų daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių LR piliečių. Sprendimas būtų laikomas priimtu, jeigu referendumas įvyktų ir už teikiamą klausimą balsuotų daugiau nei pusė referendume dalyvaujančių asmenų, t. y. apie 1,2 mln. rinkėjų balsuotų už.

„Referendumas gali atverti duris lengviau sugrįžti“, – pristatydamas diasporos grįžimo į Lietuvą aktualijas, sakė Užsienio reikalų ministerijos Globalios Lietuvos departamento Grįžimo į Lietuvą skyriaus vedėjas Tadas Kubilius. Stebima ketverių metų iš eilės tendencija, kai daugiau žmonių į Lietuvą grįžta, nei kad iš jos išvyksta.

Renginyje taip pat dalyvavo Alytaus miesto savivaldybės vicemerės Jurgita Šukevičienė ir Lina Gaidžiūnaitė, mero patarėja Vija Kudzienė.

Jį organizavo Užsienio reikalų ministerija, Alytaus miesto savivaldybė ir Alytaus kraštotyros muziejus. Moderavo Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Vida Grišmanauskienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *