Kandidatų į Alytaus miesto merus debatuose – netikėtas anglų kalbos žinių patikrinimas

Kandidatų į Alytaus miesto merus debatai įsibėgėja – antradienį jie suorganizuoti Vidzgirio mikrorajono gyventojams. Nors „Volungės“ progimnazijos salėje pastarųjų susirinko gerokai mažesnė dalis nei politinių partijų ir judėjimų atstovų, tačiau karštų diskusijų čia netrūko.

Jei kandidatai vyrai susitikimo metu laikėsi ramiai ir santūriai, tai štai moterys demonstravo išskirtinį kovingumą viena kitos atžvilgiu, nevengė kandžių replikų. Debatų moderatoriui Vytautui Garbenčiui ne kartą teko raminti dailiosios lyties atstovių aistras primenant, kad posakis apie moteris kaip gležnas ir švelnias būtybes veikiausiai nėra labai teisingas.

Susitikime dalyvavo visi Dzūkijos sostinės mero posto siekiantys kandidatai – Kęstutis Ąžuolas (Darbo partija), Saulius Bitinas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Nerijus Cesiulis (Lietuvos socialdemokratų partija), Česlovas Daugėla (visuomeninis rinkimų komitetas „Česlovas Daugėla – žinau ir galiu“), Gediminas Daukšys (visuomeninis rinkimų komitetas „Už Alytų“), Šarūnas Klėgeris (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Nijolė Makštutienė (Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis), Laura Radzevičiūtė (Lietuvos centro partija), Vilija Ramanauskienė (visuomeninis rinkimų komitetas „Alytaus piliečiai“) ir Alvydas Sakavičius (Lietuvos socialdemokratų darbo partija).

Debatus organizavo keturių Vidzgirio mikrorajono seniūnaitijų seniūnaičiai – Jurgiškių seniūnaitė Edita Jurčienė, Vidzgirio seniūnaitis Ramūnas Masiulionis, Likiškių seniūnaitis Kęstutis Šlekys ir Volungės seniūnaitis Gintaras Norus.

„Mūsų mikrorajono teritorija yra gana didelė, todėl nusprendėme susijungti ir bendromis pastangomis suorganizuoti debatus. Visi pastebėjome, kad gyventojai vangūs, nelabai domisi rinkimais, kai kurie net neketina eiti balsuoti, nes esą nėra tinkamo kandidato.

Norime paskatinti žmones domėtis rinkimais, sužinoti, kas kandidatuoja, pasiklausyti, išgirsti ir galbūt rasti tarp kandidatų savo žmogų. Norisi, kad informacija apie rinkimus kuo plačiau pasklistų po visuomenę ir ji būtų aktyvi rinkimuose“, – sakė viena renginio organizatorių – Jurgiškių seniūnaitė E. Jurčienė.

Maždaug dvi valandas trukusio susitikimo metu kandidatai pristatė save ir savo prioritetus, atsakinėjo į iš anksto organizatoriams atsiųstus ir čia pat salėje užduotus gyventojų klausimus, siekė parodyti, kodėl būtent jie yra geriausi ir už juos reikėtų balsuoti, ragino rinkėjus apskritai dalyvauti rinkimuose.

Iš anksto organizatoriams klausimus atsiuntę alytiškiai domėjosi apie tęstinius darbus, pramogų būtinybę mieste, siekius uždaryti mokyklas, poliklinikos ir ligoninės bei miesto ir rajono sujungimą, kelią Alytaus–Kaunas, geležinkelį Alytus–Vilnius, jiems rūpėjo, kiek rinkiminiuose sąrašuose yra teistų asmenų ir koks kandidatų požiūris į juos.

Toliau sekė susirinkusiųjų klausimai. Kandidatų teirautasi, kaip jie toliau ketina elgtis su bendrove „Litesko“, ar tęs savivaldybės pradėtą kovą su šilumininkais, klausė, kas laukia Alytaus kolegijos ir kokias jie matantys studijuojančio jaunimo įsidarbinimo galimybes, kokius pavaduotojus rinksis tapę merais.

Bene labiausiai visus nustebino salėje netikėtai pasigirdęs klausimas anglų kalba. Vyriškis pasidalino asmenine patirtimi, su kokiais sunkumais susidūrė kurdamas verslą Alytuje ir kaip pasigedo informacijos apie verslo galimybes ir savivaldybės pagalbą užsienio kalbomis. Jis teiravosi kandidatų, kaip jie ketina spręsti šią problemą.

Atsakydami į užduotą klausimą anglų kalbos žinias pademonstravo vos 3 iš 10 kandidatų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas S. Bitinas, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas N. Cesiulis ir visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ kandidatė V. Ramanauskienė. Visuomeninio rinkimų komiteto kandidatas „Už Alytų“ K. Daukšys iš situacijos bandė išsisukti atsakydamas lietuvių kalba, esą Lietuvoje reikia kalbėti lietuviškai.

Visą debatų vaizdo įrašą galite peržiūrėti:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *