Bendrijos ir administratoriaus ginče – įtartinos sąskaitos, nežinioje pakibę dokumentai bei kaupimo lėšos

Alytaus daugiabučio namo bendrijos „Jurgiškių g. 33“ gyventojai įsipainiojo į ginčų ir painiavos pinkles su buvusiu bendrijos administratoriumi, koncerno „Icor“ įmonių grupei priklausančiu UAB „Mano būstas“. Dėl netenkinančių administratoriaus paslaugų nutraukus su juo sutartį, nežinioje pakibo trūkstami bendrijos dokumentai, įrašai juose ir kaupimo lėšos. Maža to, net keturis mėnesius po paslaugų atsisakymo buvęs administratorius ir toliau siuntė sąskaitas gyventojams už paslaugas, kurių fiziškai teikti galimybių net neturėjo, mat buvo pakeistos šilumos punkto, elektros skydinės, šalto vandens įvado durų spynos. Apmokėti jų gyventojai neskubėjo, tad galiausiai pradėti siuntinėti skolos raštai su perspėjimais išieškoti skolas su antstolių pagalba. „Mano būstas“ atstovai tikina, kad situacija yra priešinga nei teigia kai kurie gyventojai.

Alytaus daugiabučio namo bendrijos „Jurgiškių g. 33“ gyventojai kreipėsi į „Dzūkijos veido“ redakciją, tikėdamiesi viešumo pagalba išspręsti iškilusius nesutarimus su buvusiu administratoriumi.

Pasak bendrijos narių, gyventojai iki šiol gaudavo sąskaitas už buvusio administratoriaus neva atliktas paslaugas ir jiems jau net mojuojama antstolių laiškais, nors paslaugų buvo atsisakyta ir naujas administratorius pasirinktas dar šių metų gegužės mėnesį. Bendrijos dokumentus atiduoti buvo delsiama net keturis mėnesius nuo tada, kai paslaugų buvo atsisakyta, o atgavus dokumentus, paaiškėjo, kad jie ne tik buvo pildyti netvarkingai, bet ir atgauti pavyko ne visus. Gyventojai nežinioje palikti ir dėl kaupiamųjų lėšų, mat niekur nėra nurodyta, kiek jų buvo sukaupta, kiek ir kam išnaudota, koks yra likutis ir ar iš viso pavyks jį atgauti.

„Mano būstas“ atstovai šią situaciją vertina kaip priešingą nei ją pateikia bendrijos gyventojai.

Paaiškėjo, kad analogiškų situacijų su administratoriumi „Mano būstas“ Alytuje būta ir daugiau, dėl jų kreiptasi tiek į policiją, tiek ginčai sprendžiami teisme. Jau ne viena bendrija su šiuo administratoriumi yra nutraukusi sutartis, o apie tai ne kartą buvo rašyta ir naujienų portale „Dzūkijos veidas“.

Analogų su tam pačiam koncernui priklausančiomis įmonėmis galima atrasti ir kituose miestuose. Pavyzdžiui, teisybės ieškoti įsikišant teismui dėl to paties koncerno įmonės galimai neteisėtų veiksmų buvo pradėjusi pati Vilniaus miesto savivaldybė.

Siunčia sąskaitas už paslaugas, kurių atlikti jau negalėjo

Pasak Alytaus daugiabučio namo bendrijos „Jurgiškių g. 33“ pirmininkės Danguolės Radionovienės, keliolika metų bendrijos reikalais besirūpinusio administratoriaus „Mano būstas“ paslaugų buvo atsisakyta nuo šių metų gegužės pirmos dienos ir naujuoju administratoriumi buvo pasirinktas „Dzūkijos būstas“.

„Bendrija nepatenkinta „Mano būstas“ darbais, todėl kovo mėnesį įvykusiame bendrijos susirinkime priėmėme sprendimą pasirinkti kitą administratorių.

„Mano būstui“ pranešimą apie paslaugų atsisakymą išsiuntėme šių metų balandžio 1 dieną. Balandžio 29 dieną, dalyvaujant devyniems bendrijos nariams, pakeitėme šilumos punkto, elektros skydinės, šalto vandens įvado durų spynas. Į pranešimus niekaip nebuvo sureaguota. Laiškas buvo išsiųstas ir dar kartą, daugybę kartų jiems buvo skambinta, mums buvo žadėta pasidomėti situacija ir ją sutvarkyti, tačiau niekas nesikeitė, o sąskaitos gyventojams buvo siunčiamos ir toliau, nors paslaugas mums jau teikė kitas administratorius ir net buvo pakeistos spynos.

Galiu užtikrinti, kad „Mano būstas“ atstovai čia nesilanko ir jokių paslaugų neteikia. O atsiųstose sąskaitose nurodoma, kad buvo nurašyti skaitiklių duomenys ir atlikti kiti darbai“, – situaciją dėstė D. Radionovienė.

Bendrijos gyventojams pikta ir dėl to, kad su sąskaitomis už gegužės, birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesius jau mojuojama antstolių perspėjimais. Laiškuose nurodyti skolų išieškotojai, kurie, kaip paaiškėjo, turi sąsajų su tuo pačiu koncernu.

Pavyzdžiui, už gegužės ir birželio mėnesius iš „Mano būstas“ keturių kambarių buto savininkams atėjo 55,40 eurų sąskaita. Name iš viso yra 40 butų.

Įdomu tai, kad, kaip tikina bendrijos gyventojai, spynos buvo pakeistos dar šių metų balandžio mėnesį, todėl patekti ten ir atlikti darbus, nurašyti skaitiklių rodmenis buvusio administratoriaus atstovai negalėjo, o dokumentų įrašuose paskutinieji darbai fiksuoti dar šių metų birželio mėnesį.

Skundžiasi buvusio administratoriaus atstove

Esą pradėjus šią situaciją aiškintis su „Mano būstas“ atstovais, netikėtai iškilo sunkumų dėl susisiekimo su administratoriumi. Galiausiai bendrijos pirmininkė D. Radionovienė tikino iš „Mano būstas“ vadybininkės Ramunės Aleknavičienės patyrusi psichologinį smurtą, ir užgauliojimų viešoje vietoje – prekybos centre, kur viskas filmuojama.

Minėta R. Aleknavičienė yra vienintelė „Mano būstas“ atstovė Alytuje. Be to, ji yra daugybės namų bendrijų (daugiau kaip 20) pirmininkė.

Alytaus miesto savivaldybės tinklalapyje viešai pateiktoje 2021 metų valdytojų priežiūros ir veiklos kontrolės ataskaitoje galima pastebėti, kad ne viename tais metais tikrintame objekte, kur pirmininko pareigas eina R. Aleknavičienė, buvo nustatyta įvairių pažeidimų, už kuriuos pirmininkei buvo pritaikyta administracinė atsakomybė. Tarp pažeidimų – netinkamai tvarkomas bendrijos narių sąrašas, netinkamai parengti metinis (2021 m.) ir ilgalaikis (2021-2022 m.) planai, netinkamai parengta metinė veiklos ataskaita už 2020 metus, nepateikta kaupiamųjų lėšų namui atnaujinti sąskaitos sutartis, nepateikta informacija apie daugiabučio namo techninei priežiūrai skirtų lėšų panaudojimą. Nurodoma, kad kai kuriuose objektuose pasibaigusios jos kaip pirmininkės ir valdybos  kadencijos.

Paaiškėjo, kad Alytaus apskrities vyriausiame policijos komisariate R. Aleknavičienės atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas ir jai įteiktas įtarimas pagal LR BK 300 straipsnį „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“ pirmą dalį.

„Siekiant nepakenkti sėkmingai ikiteisminio tyrimo baigčiai, detalesnės informacijos neteiksime“, – į policijai raštu užduotus klausimus dėl R. Aleknavičienės kaip „Mano būstas“ vadybininkės ar daugybės namų bendrijų pirmininkės atžvilgiu pateiktų skundų, pradėtų ikiteisminių tyrimų, atsakė Alytaus policijos atstovė Kristina Janulevičienė.

Pasak D. Radionovienės, R. Aleknavičienė taip pat aktyviai siekė tapti „Jurgiškių 33“ pirmininke, tačiau dauguma gyventojų su tuo nesutiko.

Pirmininkė neturi jokių sąskaitų ir sutarčių

Priekaištų gyventojai žėrė ir dėl „Mano būstas“ atliktų paslaugų, už kurias gaudavo esą neadekvačias sąskaitas.

„Aš jau ketverius metus akyse nesu mačiusi sąskaitų, už ką ir kiek reikia mokėti. Be to, jau tiek metų kiek pirmininkauju, nesu kaip bendrijos pirmininkė pasirašiusi nė vieno dokumento. Maža to, neturiu ir pačios sutarties su administratoriumi. Dar nuo „Žaido“ laikų, kai „Mano būstas“ perėmė iš jo administravimą, buvo du pirmininkai. Nė vienas jų man neperdavė jokios su administratoriumi pasirašytos sutarties. Todėl mums nėra žinomos ir sutarties nutraukimo sąlygos. Vadinasi, ją nutraukti reikėjo vadovaujantis kitais šalies įstatymais, kurie numato apie sutarties nutraukimą įspėti per 30 dienų. Būtent šį terminą mes ir išlaikėme. Turiu įtarimų, kad jeigu kas nors išsamiai patikrintų dokumentus, „Mano būstas“ ir Ramunės Aleknavičienės veiklą, atrastų labai negerų dalykų ir tektų bylinėtis teismuose“, – tikino D. Radionovienė.

Dar daugiau įtarimų pirmininkei kelia tai, kad atsisakius minėto administratoriaus paslaugų, grąžinti bendrijos dokumentus buvo delsiama net keturis mėnesius.

Atgavo ne visus dokumentus

Dokumentų perdavimas bendrijos pirmininkei D. Radionovienei įvyko rugsėjo 2 dieną, dalyvaujant daliai bendrijos narių ir naujienų portalo „Dzūkijos veidas“ žurnalistei. Iš buvusio administratoriaus atgavę dokumentus, gyventojai nustėro pamatę, kad ne tik trūksta daugybės dokumentų ir dalis jų net nebuvo tvarkingai pildyti, bet ir niekur nėra nurodyta, kiek iki šiol sukaupta bendrijos lėšų, kaip ir kur jos buvo naudojamos ir iš viso liko neaišku, ar jas kada nors atgaus.

„Mano būstas“ atstovė Alytuje R. Aleknavičienė, perduodama dokumentus namo pirmininkei D. Radionovienei, nesiteikė aiškiai atsakyti į pirmininkės ir gyventojų užduodamus klausimus, bendrauti vengė ir su žurnaliste, kuri R. Aleknavičienei prisistatė, kai jau buvo perduoti bendrijos dokumentai pirmininkei.

Paprašius komentaro apie susiklosčiusią situaciją, „Mano būstas“ atstovė ją komentuoti atsisakė. Su moterimi žurnalistė keletą kartų bandė susisiekti telefonu dar prieš įvykstant dokumentų perdavimui, tačiau į skambučius ji taip pat neatsiliepė.

Ne pirmą objektą perima su nesklandumais

Atgauti dokumentai buvo perduoti naujajam bendrijos administratoriui „Dzūkijos būstas“. Naujasis administratorius patvirtino, kad kai kurių dokumentų ar įrašų juose išties trūksta.

„Perimdami kiekvieną objektą ir sudarydami naują sutartį, reikalaujame dokumentų apie namo inžinerinius konstruktyvus ir namo būklę. Konkrečiai bendrijos Jurgiškių g. 33 atveju, šių dokumentų negavome, nes kaip minėjo namo pirmininkė, visus reikiamus dokumentus turi buvęs administratorius, pastato prižiūrėtojas. Pasigedome namo statinio techninio paso, priežiūros žurnalo, susirinkimų protokolų, šilumos ūkio ir karšto vandens priežiūros žurnalų, finansinės atskaitomybės ir apskaitos dokumentų.

Galiausiai po keturių mėnesių dalį dokumentų bendrijai pavyko atgauti ir jie mums buvo perduoti rugsėjo pradžioje.

Pirminės peržiūros metu tiek gyventojai pasigedo, tiek ir mes pastebėjome, kad trūksta finansinės atskaitomybės dokumentų. Pastebėjome, kad paskutinis įrašas apie sukauptas bendrijos lėšas yra tik 2017 metų, o pastarųjų penkerių metų įrašų tiesiog nėra.

Yra neatitikimų ir kituose dokumentuose, tokiuose, kaip statinio techninės priežiūros žurnale, kur nėra įrašų apie pastarųjų metų suteiktas statinių priežiūros paslaugas, nors įmonė už šią paslaugą atlygį ėmė.

Kas laukia dėl kaupiamųjų lėšų, prognozuoti negalime, nes tai yra dviejų juridinių asmenų nesutarimai, kuriems išspręsti jie gali rinktis teisinį kelią arba bendru sutarimu“, – kalbėjo „Dzūkijos būsto“ generalinis direktorius Deividas Matulevičius.

Pasiteiravus, kokios būklės buvo bendrijos šilumos punktas ir kiti jų priežiūrai priskirti šios bendrijos objektai, kai administravimą perėmė iš buvusio administratoriaus, D. Matulevičius tvirtino, kad būklė nebuvo gera, kai kurios paslaugos sistemingai nebuvo teiktos, monitoringas atliktas ne visuose konstruktyvuose.

„Patį pastatą perėmėme ganėtinai blogos būklės. Rūsiuose buvo daugybė šiukšlių, pro kurias sunku buvo praeiti. Iš statinio apžiūros žurnale esančių duomenų matome, kai tai tos pačios šiukšlės jau nuo 2017 metų“, – tikino D. Matulevičius.

Patirties perimant kitų objektų administravimą iš UAB „Mano būstas“ „Dzūkijos būsto“ atstovai turi ir daugiau.

„Taip, tikrai ne visi perėmimai vyko sklandžiai ir daugiau nesklandžiai negu sklandžiai“, – tikino D. Matulevičius.

Situaciją vertina priešingai

Pakomentuoti situaciją buvo paprašyta bendrovės „Mano būstas“ Komunikacijos grupės vadovo Pauliaus Ugianskio. Jie sutiko atsakyti į klausimus raštu, tačiau pateikus jų keliolika, į nė vieną konkrečiai atsakyta nebuvo, tik atsiųstas komentaras:

„Situacija yra visiškai priešinga nei teigia kai kurie gyventojai. Pagal su bendrija sudarytą sutartį ją galima nutraukti įspėjus namo administratorių prieš 60 dienų. To padaryta nebuvo – bendrijos pirmininkė vienašališkai nutraukė sutartį nesilaikydama sutarties įsipareigojimų, o tai yra grubus administravimo sutarties nutraukimo pažeidimas. Be to, bendrijos pirmininkė su „Dzūkijos būsto“ atstovais, neinformavusi mūsų, savavališkai nupjovė šilumos punkto, elektros skydinės, šalto vandens įvado durų spynas. Maža to, iš kai kurių namo gyventojų gavome žinių, jog vykdant balsavimą dėl administratoriaus keitimo galimai buvo pažeistos susirinkimo procedūros: parašai renkami po susirinkimo, dalį protokolų pasirašė ne bendrijos nariai. Akivaizdu, jog dėl tokių veiksmų nukentėjo dalis šio namo gyventojų, nes buvo pažeisti jų interesai. Nepaisant išvardintų niuansų, mes visada su klientais ieškome kompromiso ir sklandaus dialogo, todėl įforminę visas procedūras sutartį su šio namo bendrija nutrauksime rugsėjo 2 dieną. Linkime namo bendruomenei sklandaus bendradarbiavimo su naujuoju administratoriumi, o jei jų teikiamos paslaugos kartais nepateisins lūkesčių, mes visuomet esame pasirengę patarti ir padėti“, – rašoma atsiųstame laiške.

D. Radionovienė pridūrė, kad nuo pirmos laiptinės skelbimų lentos buvo nukabintas kovo mėnesio susirinkimo skelbimas su pirmininkės parašu. Pirmininkė neatmeta galimybės, su buvusiu administratoriumi kilusių ginčų neišsprendus gražiuoju, kreiptis į teismą.

Analogiška situacija – ir Vilniuje

Administratorius „Mano būstas“ priklauso koncernui „Icor“ (buvęs „Rubicon“). Viešoje erdvėje galima rasti informaciją apie tai, kad būtent „Icor“ būsto priežiūros įmonės jau buvo nubaustos Konkurencijos tarybos už kliudymą institucijos pareigūnams atlikti patikrinimą ir gauti tyrimui reikalingus dokumentus. Įmonėms teko mokėti milijonines baudas už slapta ištrintus duomenis.

Maža to, „Jurgiškių g. 33“ bendrijai analogiška situacija susiklostė ir Vilniuje. Kaip skelbiama tinklalapyje madeinvilnius.lt, dar šių metų pradžioje Vilniaus miesto savivaldybė dėl tam pačiam koncernui priklausančios UAB „Mano būstas NPC“ piktnaudžiavimo bei dėl galimai šios bendrovės padarytų nusikalstamų veikų kreipėsi į teismą. Buvo prašoma, kad teismo nutarties pagrindu, prokuratūra pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos, išaiškinant ar joje nėra savavaldžiavimo ar kitų nusikalstamų veikų požymių.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija, manydama, kad UAB „Mano būstas NPC“ galimai savavaldžiauja neperduodamas daugiabučio namo administravimo naujam administratoriui, teisminiame ginče pateikė teismui prašymą, kad teismas įvertintų administratoriaus veiksmus ir nustatytų, ar juose nėra nusikaltimo (savavaldžiavimo) požymių, o jei yra, kad praneštų apie tai prokuratūrai.

Teismui dar nepradėjus šio prašymo nagrinėti, UAB „Mano būstas NPC“ geranoriškai perdavė namo administravimą naujam administratoriui ir atsisakė savo ieškinio teisme, todėl teismas bylą nutraukė ir klausimas dėl kreipimosi į prokuratūrą nebebuvo sprendžiamas“, – į „Dzūkijos veido“ klausimą apie šios situacijos eigą atsakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Šią situaciją yra viešai komentavęs ir Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Pasak jo, sostinėje yra opi būsto administratorių piktnaudžiavimo padėtimi problema. Esą gyventojai gauna neaiškias sąskaitas už nesuteiktas arba be pagrindo suteiktas paslaugas, nėra informuojami apie atliekamus darbus, o nusprendus pakeisti būstą administruojančius tiekėjus, dirbtinai stabdomas namo perdavimo procesas naujam administratoriui.

Panašu, kad analogiškos problemos egzistuoja ir Alytuje.

Vienas komentaras apie “Bendrijos ir administratoriaus ginče – įtartinos sąskaitos, nežinioje pakibę dokumentai bei kaupimo lėšos

  1. Tokia pati situacija ir Aukštakalnio 18name
    Neatsako į skambučius,konkrečių atsakymų nesuteikia,darbų nevykdo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *