Druskininkų mero nerimas dėl artėjančio šildymo sezono: druskininkiečiai rizikuoja likti be dujų ir šildymo

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Druskininkų savivaldybės nuotr.

Druskininkai su nerimu laukia artėjančio šildymo sezono. Pasak Druskininkų mero Ričardo Malinausko, susiklosčiusi geopolitinė situacija energetikos srityje gali skaudžiai smogti druskininkiečiams, mat dar iki Baltarusijos sukeltos migrantų krizės bei Rusijos sukelto karo Ukrainoje Lietuva ir Druskininkai buvo aprūpinami pigiu biokuru iš Baltarusijos, o dujos buvo tiekiamos per Baltarusiją iš Rusijos. Šalies valdžiai priėmus sprendimą uždrausti dujų tiekimą iš nacionaliniam saugumui grėsmę keliančių valstybių, alternatyva taip ir nebuvo pasirūpinta, tad Druskininkų vartotojai rizikuoja likti be dujų ir šildymo. Druskininkų meras įsitikinęs, kad valstybė nedelsiant turėtų ieškoti sprendimų, o gyventojai neturi mokėti už konkrečius valstybės apsisprendimus.

„Kai priimi sprendimą drausti, uždaryti ar kažką nutraukti, turi būti pagalvojęs į priekį ir užtikrinti alternatyvas.

Pavyzdžiui jei nugriaunu tiltą, juk turiu žinoti, per kokią brastą važiuosiu?
Prieš metus pradėjus brangti gamtinėms dujoms, jautėmės stabiliai, nes Druskininkus šildančioje katilinėje 87 proc. kuro sudaro biokuras. Dujos sudaro 11 procentų ir yra reikalingos kaip papildomas kuras prie žemesnės, kaip minus 5 laipsniai temperatūros.
Statyti katilus ir 100 proc. pereiti prie biokuro yra ekonomiškai nenaudinga.
Ne paslaptis, kad iki šiol didžioji dalis pigaus biokuro Lietuvą, o taip pat ir Druskininkų katilinę, pasiekdavo iš Baltarusijos, tie 11 proc. mums reikalingų dujų – per Baltarusiją iš Rusijos.
Tačiau valstybei priėmus įstatymo pataisas, kuriomis draudžia tiekti dujas iš valstybių, kurios kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, situacija staigiai apsivertė aukštyn kojom ir šiandien Druskininkų dujų vartotojai (beveik 7000 centralizuoto šilumos tiekimo vartotojų, 3000 privačių buitinių dujų vartotojų ir daugiau nei dvi dešimtys verslų) rizikuoja likti ir be dujų, ir be šildymo.
Druskininkai nesprendžia geopolitinių klausimų ir diskusijų šia tema nekeliame.
Mes, savivalda, pirmiausia atstovaujame savo gyventojų interesus – primenu, kad valstybė paliko Druskininkus kaip energetinę salą, taip ir nenutiesusi dujotiekio.
Išeities iš susidariusios situacijos penktadienį bandėme ieškoti kalbėdamiesi su Energetikos ministerijos, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos, ESO ir Litesko atstovais, bet kol kas konkrečių sprendimų nėra, o laikas bėga.
2020 m. kurorte pradėjo veikti ESO suskystintų gamtinių dujų stotelė, kurioje numatyta ir galimybė įrangos išplėtimui ir papildomos talpos įrengimui. Galbūt tai galėtų tapti išeitimi valstybei sprendžiant dujų užtikrinimo klausimą? Pabrėžiu, kad tai turi padaryti valstybė – druskininkiečiai neturi mokėti už konkrečius valstybės apsisprendimus.
Jei buvo nuspręsta, kad gamtinių dujų iš konkrečių šalių nebeperkame, turėjo būti priimti ir konkretūs sprendimai, kaip užtikrinti vartotojų interesus ne druskininkiečių sąskaita.
Visos alternatyvos, kurios šiandien dienai galėtų pakeisti dujas, yra arba labai trumpalaikės, arba reikalauja mažiausiai kelerių metų didelių investicijų. Kodėl tos investicijos turi būti daromos druskininkiečių sąskaita?
Pagrindiniai klausimai, kuriuos kėlėme Energetikos ministerijai: iš kur gauti reikiamą kiekį dujų, jei iki šiol jas tiekusiai bendrovei tai daryti uždrausta, o galinčios teikti dujas to nedaro? Ir kokiomis sąlygomis mes galėtume gauti dujas?
Suprantu, kad kainas ir sąlygas prognozuoti sunku, bet druskininkiečiai yra tokie patys vartotojai, kaip ir visos Lietuvos žmonės. Kodėl mūsų vartotojai turi mokėti daugiau už tai, kad valstybė nesugeba jais pasirūpinti?
Kartoju n-tąjį kartą, kad mes esame prieš karą, palaikome Ukrainą ir remiame pagalbą jai, bet mūsų valstybės viduje priimami sprendimai negali be šildymo palikti tūkstančių žmonių.
Jei buvo nuspręsta, kad gamtinių dujų iš Rusijos neperkame, kodėl nebuvo pagalvota apie jas naudojančius žmones? Kodėl nebuvo priimti atitinkami sprendimai, kad žmonės nepajustų jokių nepatogumų ir finansinės naštos?
Energetikos ministerija Litesko paprašė pateikti šios situacijos išsprendimo veiksmų planą. Galbūt pateikus jį atsiras konkretūs sprendimai?
Būtinai informuosiu, kaip toliau bus sprendžiama situacija“, – apie situaciją rašė R. Malinauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *