Per Alytų nuvilnijo dzūkiškas miesto šventės atidarymas: apdovanoti nusipelnę žmonės

Šventine eisena prasidėjusiame oficialiame Alytaus miesto šventės atidaryme netrūko dzūkiškumo. Juo buvo persipynę daugybė pasirodymų, skirtų tiek šventės dalyviams pasigrožėti, tiek Alytaus garbės piliečiui, kultūros premijų laureatams ir Auksine žurnalistų plunksna apdovanotam Metų žmogui pagerbti.

Prasidėjus oficialioms Alytaus miesto šventės iškilmėms, į susirinkusiuosius kreipėsi Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Pasakysiu dalyką, kurį esu sakęs daugybę kartų – esu alytiškis ir tuo labai didžiuojuosi. Šį rytą prabudęs savęs paklausiau, iš kur ta meilė mūsų miestui, iš kur ta nepamatuota, akla ir be išskaičiavimų meilė? Ir prieš akis man išnyra mažo, jaukaus, draugiško, žalio miesto vaizdas. Su savais pušynais, aikštynais, piliakalniais ir rožynais. Prieš akis iškyla puiki miesto infrastruktūra , nuolat atnaujinami, tiesiami pėsčiųjų, dviračių takai, naują gyvenimą įgaunantys fontanai, vaikų žaidimų aikštelės ir paslaugos, kurios reikalingos kiekvienam alytiškiui – sveikatos, švietimo, mūsų vaikų darželiai, mūsų mokyklos, mūsų sporto, kultūros įstaigos. Susimąstau, kad kiekvienas miestas turi tą patį. Tad iš kur ta meilė? Ir turiu atsakymą – daugelis bėga nuo savo šaknų, išvyksta į užsienį ar didesnius miestus ir ten kuria savo gyvenimus. O alytiškius traukia namo. Ir šiandien didžiuojuosi savo miestu ne dėl parkų, piliakalnio ar Nemuno kertančio miestą. Didžiuojuosi savo miestu dėl žmonių, kurie čia gyvena, dirba, kuria, savo talentais garsina miestą Lietuvoje ir užsienyje. Didžiuojuosi kiekvienu alytiškiu ir didele dzūkiška jo širdimi, kiekvienu vaikų, tėvu, kiekvienu žmogumi, su kuriuo pasisveikinu“, – sveikindamas Alytaus miestą su 441-uoju gimtadieniu kalbėjo meras.

Alytaus garbės piliečio padėka – vaizdo įraše

Šiais metais Alytaus miesto garbės piliečio vardas už ypatingus nuopelnus Alytaus miestui, socialinėms reikmėms, verslo plėtrai bei sklaidai, kultūros ir meno paramai, Alytaus garsinimui už Atlanto, paramą Alytaus jaunimo organizacijoms ir bendrų projektų įgyvendinimą suteiktas Lietuvos Respublikos garbės konsului JAV ir buvusiam Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komiteto pirmininkui Rimui Antanui Česoniui.

Nors iškilmėse jis nedalyvavo, tačiau atsiuntė virtualų padėkos žodį.

Kultūros premijos – trims laureatams

Kiekvienais metais Alytaus miesto šventės metu paskelbiami Alytaus miesto savivaldybės Kultūros premijų laureatai. Kultūros premijai gauti šiais metais buvo pasiūlyti 8 kandidatai.

Iškilmių metu paskelbti trys Alytaus Kultūros premijų laureatai. Kultūros premijos laureato ženkleliai, diplomai, premijos ir gėlių puokštės įteiktos dailininkui Vidmantui Jankauskui, projekto „Ateinu“ autorei Gintarei Markevičienei, Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansambliui „Tarškutis“.

Dailininkas Vidmantas Jankauskas, per ketverius darbo Alytaus jaunimo centre metus subūręs stiprią suaugusiųjų dailės ugdytinių studiją „Fantastika“. Jo vadovaujamos studijos ugdytinių darbai  eksponuojami ne tik Alytaus miesto erdvėse, bet ir Lietuvoje. V.  Jankauskas nuolat rengia dailės plenerus. 2021 m. jis organizavo 18 parodų Alytuje bei Lietuvoje. Lietuvos Respublikos  Seimo jungiamojoje galerijoje buvo pristatyta šio dailininko, mokytojo  dailės paroda „Mokytojas – mokiniams, mokiniai – mokytojui“. Alytaus jaunimo centro suaugusiųjų dailės studijos „Fantastika“ ugdytinių darbai 2022 m. eksponuoti 7 parodose įvairiose Lietuvos erdvėse,  surengtos edukacijos senelių globos namuose „Pasitinkant senatvę“. V. Jankausko kandidatūrą kultūros premijai pasiūlė  Alytaus jaunimo centras.

Projekto „Ateinu“ autorė Gintarė Markevičienė – kita Alytaus kultūros premijos laureatė.  Ji šiai premijai pasiūlyta už 2021 m. įsimintiniausią kultūrinį įvykį Alytuje  – Vytauto Kolesnikovo 100 darbų parodą „Ateinu“, skirtą Nepriklausomybės akto signataro V. Kolesnikovo kūrybos 40-mečiui ir Sąjūdžio 30-mečiui. 100 dienų profesionalaus dailininko paveikslai puošė 100 alytiškių namus ir darbovietes.  G. Markevičienės kandidatūrą kultūros premijai  pasiūlė Gitana Pinkevičienė.

Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansamblis „Tarškutis“ – dar vienas kultūros premijos laureatas, kurį pasiūlė Alytaus jaunimo centras. 35-erių metų veiklos jubiliejų šiemet minintis ir 140 dalyvių turintis ansamblis yra daugelio respublikinių švenčių, festivalių, konkursų dalyvis ir laureatas, koncertavęs daugiau nei 1 tūkst. kartų ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Danijoje, Graikijoje, Olandijoje, Italijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje ir kt. Festivaliuose-konkursuose ne kartą šis kolektyvas užėmė aukščiausias vietas. Per 35-erius kūrybinės veiklos metus ansamblis išugdė apie 1 tūkst. 200 vaikų, už kūrybinius pasiekimus laimėjo ne vieną šimtą prizinių apdovanojimų.

„Sakoma įgyk mėgstamą profesiją ir tau niekada nereikės dirbti. Ačiū Jaunimo centrui“, – sakė V. Jankauskas.

„22 metus esu Alytuje. Šiemet pavasarį ištariau sau žodžius, kad esu miesto dalis. Aš esu susijungusi su Alytumi, Dzūkija. Ačiū visiems, kas esat šalia,l ir kad leidot atsiskleisti. Tikiuosi, kad tai tik mano kūrybinio kelio pradžia“, – kalbėjo G. Markevičienė.

„Labai džiugu šiandien gauti apdovanojimą mūsų dainų ir šokių ansambliui „Tarškutis“, kuris vos prieš mėnesį šventė 35-erių metų jubiliejų. Per šį laikotarpį ansamblį lankė virš 1200 alytiškių, o šiuo metu – 140. Labai džiugu, kad koncertuojame ne tik Alytuje, bet ir visame pasaulyje“, – sakė „Tarškutis“ vadovė Rima Moisejenko.

Metų žmogaus apdovanojimas – už bendruomeniškumą

Kaip ir kiekvienais metais Alytaus žurnalistai išrinko Metų žmogų ir jį apdovanojo  Auksine plunksna.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyrius, 28-ą kartą rinkdamas Metų žmogų, siekė įvertinti alytiškių bendruomeniškumą, mokėjimą susitelkti, sugebėjimą padėti vienas kitam ypač dabartiniu, Rusijos sukelto karo Ukrainoje laikotarpiu.
Viena Alytaus nevyriausybinė organizacija, įkurta per koronaviruso pandemiją, sugebėjo suburti šimtus autizmo problemų turinčių vaikų ir jų tėvų teikiant jiems visokeriopą pagalbą, organizuojant labdarą. Ji globojo ir globoja į Alytų atvykstančių karo pabėgėlių iš Ukrainos vaikus, kurie turi sveikatos sutrikimų.
Tad Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyrius už didelę pagalbą vaikams, jų tėvams, už sugebėjimą realizuoti idėjas, kurios jau pastebėtos visos Lietuvos mastu, už tai, kad Alytus garsinamas kaip bendruomeniškas miestas, nusprendė 2022-ųjų Metų žmogumi išrinkti ir simboline auksine plunksna apdovanoti Alytaus autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ vadovę Klementiną Gruzdienę.

Apdovanojimą jai įteikė Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus pirmininkė Alma Mosteikaitė.

„Visada yra pasirinkimas. Mes visi turime pasirikimą, kaip priimti šį gyvenimą ir likimą. Ačiū, Alytau, kad pasirinkote meilės kalbą, kad išgirdote vaikus, kurie gal net negali kalbėti. Ačiū už galimybę realizuoti laisvę savo mieste, kuris jungia ir taria myliu“, – atsiimdama apdovanojimą kalbėjo K. Gruzdienė.

Dzūkiškumo linija – ir vakaro koncertuose

Pasibaigus oficialiajai Alytaus miesto šventės atidarymo ceremonijai, Dainų slėnio Didžiojoje scenoje prasideda tikros šėlionės vakaro koncerte. Penktadienį scenoje pasirodo Rokas Kašėta, Giedrius Leškevičius, „Velvet“ ir Marijonas Mikutavičius. Sutemus renginio dalyvių laukia Didysis šviesos paveikslų spektaklis.

Šeštadienio vakarą, 19 val., susirinkusiųjų lauks ANBO TEAM akrobatinis skrydis virš Baltosios rožės tilto, o vakaro koncerte pasirodys „Free Finga“, Monika Liu bei Justinas Jarutis. Vidurnaktį visus vienys Alytaus himnas bei įspūdingą reginį dovanos Didžiausias Dzūkijos miestas Vilnius, skirsiąs 3D sveikinimą Dzūkijos sostinei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *