Alytų palieka paskutiniai migrantai: maldauja palikti ir žada nekelti problemų

Alytų palieka beveik tris mėnesius čia gyvenę paskutinieji migrantai. Tiesa, lagaminus jie kraunasi labai nenoriai ir miesto valdžios atstovų prašė užtarimo, kad jie galėtų čia pasilikti. Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis pasidžiaugė, kad Alytus migrantams suteikė geriausias laikino apgyvendinimo sąlygas.

Migrantai maldavo juos palikti

„Liepos 3 dieną atvyko pirmieji migrantai į Alytų. Mes valstybei ištiesėme pagalbos ranką, apgyvendinome, jais pasirūpinome. Kiek man žinoma, Alytus sukūrė geriausias gyvenimo sąlygas migrantams. Prieš dvi savaites iš čia išvyko dvidešimt moterų, o šiandien mūsų miestą palieka likusieji penkiasdešimt migrantų. Vieni bus vežami į užkardą, Kabelius, kiti – kitur. Jie bus išskaidomi pagal tautybes ir kitus kriterijus. Alytus grįžta į normalų gyvenimą, kurį gyveno iki tol, nors, tikėtina, kad gyventojai nė nepajautė, kad čia gyveno migrantai. Jie buvo ramūs. Tik pirmosiomis dienomis buvo kilęs ažiotažas, baimių dėl saugumo. Bet pabėgęs iš čia nebuvo nė vienas. Migrantai mums nekainavo beveik nieko, nes viską apmoka valstybė“, – kalbėjo meras.

Pasiteiravus, ar patalpos, kuriose gyveno migrantai nebuvo nuniokotos, meras patikino, kad jos dabar net geresnės būklės nei buvo prieš tai. Esą, atvykus migrantams, buvo įrengti tualetai, dušai. Buvo ruoštasi įrengti ir šildymo sistemą, tačiau valstybė užtikrino, kad to nereiks, nes iki šildymo sezono pradžios juos išveš.

Meras patikino, kad migrantų gretose net yra verkiančių ir maldaujančių juos ir toliau palikti gyventi Alytuje, tačiau sprendimus priima jau ne miesto valdžia, o Vyriausybė.

Alytaus vadovas sakė, kad dabar šias patalpas bus siekiama kaip nors įveiklinti, galbūt organizuoti čia vaikų stovyklas, galbūt bus apsistojimo vieta sportininkams.

Išvykimui – simbolinė diena

Nuo pat pirmų dienų į migrantų krizės valdymo operaciją buvo įtraukta ir Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė, kuriai teko operatyviai priiminėti sprendimus dėl migrantų apgyvendinimo vietos ir sąlygų Alytuje.

„Migrantai mus palieka tokią simbolinę dieną – minint socialinių darbuotojų dieną. Migrantų apgyvendinimas ir rūpinimasis jais ir yra būtent ši socialinė sritis. Per tuos tris mėnesius buvo nueitas ilgas ir sudėtingas kelias. Iššūkių būta nemažai. Tai buvo neįprasta situacija tiek Alytuj, tiek visai Lietuvai“, – sakė vicemerė.

Per du mėnesius – virš 100 tūkst. eurų išlaidų

Pirmadienį iš buvusių Alytaus aerodromo administracinių patalpų išvyksta pusšimtis migrantų. Dar dvidešimt moterų Alytų paliko prieš dvi savaites. Prieš išvykstant kiekvienam jų padaromi greitieji antigenų testai. Išleidžiant į kitas apgyvendinimo vietas, jiems duodami maisto daviniai. Išvykdami jie išsiveža ir po ne vieną daiktų krepšį, mat įvairios organizacijos jiems nuolat aukojo drabužių ir kitų reikiamų daiktų.

„Laukėme nei ilgai nei trumpai. Jau kurį laiką žinojome, kad jie čia gyvens iki šildymo sezono pradžios, nes patalpos nešildomos. Jie yra žmonės, o dar ir iš Afrikos, tad nėra pripratę prie tokių temperatūrų. Tikimės, kad juos išveš į šildomas patalpas, nors gali būti visaip“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė.

Pasak jos, kol kas dar nėra galutinai apskaičiuota, kiek migrantų išlaikymui per beveik visus tris mėnesius buvo išleista Alytuje, tačiau jau yra žinoma, kad per dvejus pirmuosius mėnesius prireikė per 100 tūkst. eurų. Savivaldybė yra gavusi kompensacijas iš Vyriausybės rezervo.

Iki šiol savivaldybei buvo kompensuota visu šimtu procentų, o jau kito mėnesio viduryje turėtų būti paskaičiuotos galutinės kompensacijos. Administracijos direktorė tikino, kad teko pasirūpinti ir dušų įrengimu, pasirūpinti teritoriją juosiančiomis tvoromis, samdyti apsaugą, tad laukia dar sutarčių nutraukimo procedūros ir bus laukiama sąskaitų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *