Alytaus reanimacijai – profesoriaus puikių perspektyvų prognozės

Alytuje viešintis Lietuvos anesteziologų ir reanimatologų draugijos prezidentas profesorius Andrius Macas tikino, kad naujasis anesteziologijos-reanimatologijos tinklo pertvarkymas Alytui numato labai gerą vietą. Esą tai bus vienas stipriausių Pietų Lietuvos centrų. Dzukijosveidas.lt nuotraukos.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrius turi kuo pasigirti. Jam dėl išvystyto aukšto medicininio lygmens komplimentų negailėjo penktadienį Alytuje vykstančioje Lietuvos anesteziologų ir reanimatologų draugijos tradicinėje konferencijoje dalyvaujantis draugijos prezidentas profesorius Andrius Macas, kuris Alytaus reanimacijai net prognozuoja puikių ateities perspektyvų.

Bus vienas stipriausių Pietų Lietuvos centrų

„Alytus man brangus savo kilme. Būdamas šešerių Alytuje vos nepaskendau, bet tai jau sena istorija. Su Alytaus reanimacija esu susipažinęs seniai, pažįstu dar tos kartos gydytojų, kurie buvo mano dėstytojų kurso kolegos. Jau anuomet Alytaus reanimacija buvo pasižymėjusi gerąja prasme. Reanimatologė-anesteziologė Birutė Žemaitytė parašė knygą apie Alytaus reanimacijos patirtis ir ją tikrai rekomenduoju paskaityti kiekvienam būsimam šios srities gydytojui. Dabar Alytaus reanimacija yra viena geriausių, nes turi galimybių intensyvią terapiją teikti vaikams, atliekamas didelis spektras chirurginių intervencijų, kurioms būtina reanimacija. Alytaus anesteziologai yra aukštos kompetencijos. Mūsų bendradarbiavimas su Alytumi vyksta jau seniai ir galiu pasakyti, kad Alytaus reanimacija turi gerų perspektyvų“, – kalbėjo Kauno klinikų Anesteziologijos klinikoms vadovaujantis profesorius A. Macas ir paaiškino, kad naujasis anesteziologijos-reanimatologijos tinklo pertvarkymas Alytui numato labai gerą vietą. Esą tai bus vienas stipriausių Pietų Lietuvos centrų.

Lietuvos anesteziologų ir reanimatologų draugijos prezidentas profesorius Andrius Macas.

Profesoriaus tikinimu, vertinant Lietuvos anesteziologiją-reanimatologiją pasauliniame kontekste, mūsų šalies medikai neturėtų jaustis silpnesni kompetencijų srityje, priešingai, bet kuris gydytojas gali drąsiai vykti dirbti į bet kurią pasaulio šalį.

Konferencijoje – naujausios gairės ir rekomendacijos

Pirmą kartą nuo pandemijos pradžios gyvai susitikę medikai džiaugėsi galėdami dalyvauti tokiame renginyje po tokios ilgos pertraukos. Į jį susirinko apie pustrečio šimto reanimatologų, anesteziologų ir slaugytojų iš visos Lietuvos. Konferencijoje buvo ir užsienio svečių, iš šalies emigravusių ir sugrįžusių Lietuvos medikų.

Lietuvos anesteziologų ir reanimatologų draugijos tradicinėje konferencijoje šios srities medikai dalijasi naujausiais gydymo būdais bei pasiekimais. Čia galima pamatyti ir daug sužinoti apie naujausią medicininę įrangą, kurią turi ne kiekviena ligoninė arba iš viso dar neturi nė viena.

„Džiugu, kad pagaliau turime galimybę susitikti gyvai ir po tokios ilgos pandeminės pertraukos ši pirma kontaktinė konferencija vyksta būtent Alytuje. Konferencijas organizuoti regionuose yra profesoriaus A. Maco idėja. Į Alytų atvykę svečiai pamato, kad mūsų miestas nėra mažas, kad turi daug įvairių galimybių. Tai ir moksliškai svarbi konferencija, kurioje dalyvauja ir nemažai Alytaus medikų“, – kalbėjo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas, Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus gydytojas reanimatologas-anesteziologas Dmitrij Kačiurin.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas, Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus gydytojas reanimatologas-anesteziologas Dmitrij Kačiurin.

Konferencijoje svarstomos naujosios gaivinimo rekomendacijos ir gairės. Pasak prof. A. Maco, didelių naujienų lyg ir nebūtų, tačiau konferencijoje akcentai dedami į svarbiausius išgyvenamumo tikimybę didinančius faktorius tokius kaip greitas reagavimas, gaivinimas ir pan. Aptariamos ir tolesnės žmogaus gydymo galimybės po gaivinimo, kad kuo mažiau paliestų liekamieji reiškiniai.

„Gaivinime mokslas taip pat keičiasi, atsiranda naujų tyrimų ir įrodymų, kas efektyviau“, – trumpai apie konferencijos esmines temas kalbėjo profesorius.

Situacija per dešimtmečius keitėsi

Pasiteiravus, kaip Alytaus reanimacijos situacija keitėsi per D. Kačiurin darbo Alytaus ligoninėje dešimtmečius, gydytojas patikino, kad dabar ji yra nepalyginamai pasikeitusi. Esą ženkliai išaugę išgyvenamumo rodikliai, žymiai mažiau pacientų mirčių, o turima šiuolaikiška medicininė įranga ir medikų patirtis Alytaus reanimacijai leido išvystyti labai aukštą lygmenį.

D. Kačiurin pridūrė, kad poreikis atsinaujinti ar įsigyti naujos įrangos yra visuomet, tačiau tam reikalingas didelis finansavimas.

„Kardiologas profesorius Pranas Šerpytis sakė, kad jeigu Lietuvoje atsirastų dar vienas angiografas, jis būtinai turėtų būti Alytaus ligoninėje. Tai didelis įvertinimas mūsų medikų bendruomenei. Tačiau kasmet aštrėja kita problema – gydytojų, slaugytojų trūkumo ir tam išspręsti reikalingi jau Vyriausybės sprendimai“, – patikino D. Kačiurin.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *