Alytaus miesto ambicija – augimą užtikrinsianti skaitmeninimo strategija

Alytaus miestas ieško įvairiausių galimybių kaip atsigauti, kaip pritraukti jame gyventi jaunų žmonių, kuriems reikalingos gerai apmokamos, aukštos kvalifikacijos darbo vietos. Dėl to Alytaus miesto savivaldybė dalyvaus projekte „Techrevoliution 2.0“, kur semsis gerosios skaitmeninimo strategijos kūrimo patirties iš panašių užsienio miestų kaip Alytus. Tam pritarė ir Alytaus miesto taryba.

„Mes perimsime gerąją kitų miestų patirtį, nes jie jau įgyvendino programą. Mūsų pagrindinis partneris bus Branslio miestas (JK), kuris mums ir perduos patirtį, kaip pasirengti ir įgyvendinti miesto skaitmeninimo strategiją. Šis miestas kažkada buvo visai kaip Alytus – pramoninis, jaunimui pradėjus išvažinėti, pradėjo labai mažėti, o jo visuomenė – senti. Pasirengus „Techrevoliution 2.0“ miesto skaitmeninimo strategiją, ją sėkmingai įgyvendina ir jau miestas atsigauna. Mums ši strategija yra reikalinga dar ir dėl to, kad ateina Europos sąjungos periodas, kai skaitmenizavimui bus skirtos lėšos, kurių mes ir tikimės. Skaitmeninimas apims tiek viešųjų paslaugų, tiek sveiktos, švietimo, verslo skatinimo sritis. Šia skaitimeninimo revoliucija bus siekiama robotizuoti minėtų sričių procesus“, – projekto esmę paaiškino Alytaus miesto savivaldybės administracijos Finansų ir investicijų skyriaus vedėja Neringa Rinkevičiūtė.

Pasak vedėjos, tai leistų mieste sukurti daugiau darbo vietų su aukštosiomis technologijomis, kas viliotų jaunus, išsilavinusius žmones gyvenimui rinktis būtent Alytų.

Paraišką ES URBACT III programai Alytaus miesto savivaldybės administracija pateikė kartu su projekto parneriais: Branslio (Bransley, Jungtinė karalystė), Novskos (Kroatija), Žešuvo (Rzeszow, Lenkija), Rùselarės (Roeselare, Belgija) miestų savivaldybėmis. Gautas patvirtinimas, kad projektui bus skirtas finansavimas. Tai pirmoji šios programos finansuota Alytaus miesto savivaldybės teikta paraiška.

URBACT programa siekiama remti tvarią integruotą Europos miestų plėtrą. Programa teikia finansinę paramą kuriant bendradarbiavimo tinklus bei keičiantis sukauptomis žiniomis ir patirtimi. URBACT programa atlieka svarbų vaidmenį stiprinant miestų ryšius, keičiantis geriausia praktika ir ieškant novatoriškų sprendimų. URABCT remiamas miestų bendradarbiavimas prisideda prie integruotų ir tvarių miestų strategijų ir realių miestų plėtros planų įgyvendinimo.

Pagrindinė projekto partnerė – Branslio (Bransley) savivaldybė yra sukaupusi gerąją miesto skaitmeninimo strategijos parengimo ir jos įgyvendinimo patirtį.  Alytaus miestas, kaip ir kiti projekto partneriai, galės perimti gerosios praktikos miesto patirtį kartu pasinaudodami ekspertų, vadovavusių ir pradiniam patirties perdavimo tinklui, pagalba. Tikimasi, kad gerosios praktikos perkėlimas prisidės prie to, kad Alytaus miestas vystytųsi kaip tvarus išmanusis miestas su augančia (skaitmenine) ekonomika.

Bendra projekto vertė – 543,819.40  Eur. Alytaus miestui tenkanti dalis – 82,165.86 Eur, iš jų: ES lėšos – 69,840.98 Eur, savivaldybės biudžeto lėšos – 12,324.88 Eur.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis 2021–2022 metai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *