Alytuje 19-ąjį kartą skamba tarptautinis Dainavos šalies muzikos festivalis

Alytaus muzikos mokykloje birželio 25-ąją vykusiu pianisto Peterio Laulo (Rusija) koncertu prasidėjo devynioliktasis, po metų pertraukos sugrįžęs, tarptautinis Dainavos šalies muzikos festivalis.

Per aštuoniolika metų festivalis tapo svarbiu profesionaliosios muzikos renginiu ir vienu iškiliausių regiono kultūros akcentų. Šiuo renginiu Alytaus miesto ir Dainavos šalies žmones siekiama supažindinti su žymiausiais Lietuvos ir užsienio meno kolektyvais ir atlikėjais.

Festivalio koncertai šiemet organizuojami dar įvairesnėse vietose: Alytaus muzikos mokykloje, Raižių kaime (Alytaus rajone), Alytaus kultūros centre, Audiovizualiųjų menų centre (Alytaus sinagogoje).

Kalbamės su festivalio sumanytoju, vienu pagrindinių organizatorių, meno vadovu Vidu Simanausku bei žodžio kišenėje neieškančiu garsiu Lietuvos muzikologu, rašytoju, muzikos švietėju, renginių vedėju Viktoru Gerulaičiu, be kurio Dainavos šalies muzikos festivalis taip pat neįsivaizduojamas.

V. Simanauskas (kairėje) ir V. Gerulaitis

Vidai, Dainavos šalies muzikos festivalis grįžta po metų pertraukos. Ką ji reiškia festivaliui, kaip pasikeitęs jis įvyks šiemet?

Metų pertrauka šiek tiek išmuša iš vėžių. Vis dar neaiški pandeminė situacija keičia ir festivalio tradicijas. Paprastai festivalį pradėdavome per miesto gimtadienį Nacionalinio simfoninio orkestro koncertu. Šiemet atidarymo koncertą nukėlėme į rugpjūčio 7 dieną. Tikimės, kad tuo metu jau nebus didelių suvaržymų ir alytiškiai galės pasigėrėti vienu iš iškiliausių ir labiausiai pasaulyje vertinamų Lietuvos kameriniu orkestru, vadovaujamu pasaulinio garso smuikininko Sergejaus Krylovo.

Viktorai, ar trūko festivalio praėjusią vasarą? Esate neatsiejama Dainavos šalies muzikos festivalio dalis – jo balsas ir veidas. Kokia pirma mintis ateina į galvą, pagalvojus apie šį festivalį?

Festivalio labai trūko, ir esu tikras, kad ne man vienam. Gal daugumai jo trūko pirmiausiai dėl to, kad per tiek metų priprato: štai ateina vasara, o su ja – ir festivalis. Pernai tie tradiciniai lūkesčiai buvo nuvilti. Nors visi ir suprantame, dėl ko. Atidarymo koncerte laukėme paties Edgaro Montvido. Įtemptoje savo kaip Europos solisto dienotvarkėje rasti laiko jam buvo nelengva. Ir vis dėlto – rado!

Man buvo gaila, kad nutrūko taip reikalingas tradicinis rimtosios muzikos renginys. Miela ir jautri Dzūkijos ir jos sostinės Alytaus publika jo visada laukia. Pamatysime, ar ta pertrauka nebus į bloga… Viliuosi, kad ne.

Pirmoji mintis, šaunanti į galvą apie Dainavos šalies tarptautinį muzikos festivalį, – na ir šaunuoliai mes visi! Na ir šaunuolis Vidas Simanauskas! Sumanė ir devynioliktą kartą surengė tokį festivalį. Na ir šaunuoliai Alytaus kultūros centro darbuotojai, jų pagalbininkai. Kitaip tariant, pirmoji mintis – pasididžiavimo festivalį organizuojančiais ir remiančiais jausmas. O jau paskui – aukštas festivalio lygis, Juozas Domarkas, Nacionalinis simfoninis orkestras, „Svajonė“…

Šiemet festivalio geografija dėl vis dar siaučiančios pandemijos siauresnė nei visada, bet turėsime svečių iš užsienio. Vidai, pristatykite, kokie atlikėjai šiemet puoš festivalį?

Birželio 25 d. 16 val. Alytaus muzikos mokykloje koncertavo tarptautinio A. Skriabino pianistų konkurso pirmos vietos laureatas pianistas iš Sankt Peterburgo Peteris Laulas. Jis ne tik koncertavo, bet ir surengė meistriškumo pamoką Alytaus muzikos mokyklos auklėtiniams. Tai nauja festivalio patirtis. Liepos 18 d. Alytaus kultūros centre koncertuos vienintelis Europoje rankinių varpų ansamblis „Arsis“. Ansamblis jau yra tapęs estų muzikos simboliu. Per pasirodymus scenoje būna daugiau kaip 50 varpų ir varpelių.

Galime pasidžiaugti, kad festivalis šiemet įvyks ir naujose vietose. Vidai, papasakokite, kur vyks festivalio koncertai?

Festivalis išbando naujas erdves. Viena iš jų – Audiovizualiųjų menų centras (Alytaus sinagoga).

Koncertas sinagogoje – pastato akustikos ir tinkamumo koncertinėms programoms išbandymas. Minint Lietuvos totorių metus, liepos 11 d. vyks varinių pučiamųjų kvinteto „BRASSPALVOS“ koncertas. Scena bus pastatyta prie Raižių mečetės.

Viktorai, kaip pristatytumėte festivalį žmogui, kuris nėra apie jį girdėjęs? Kodėl jis turėtų apsilankyti festivalio koncertuose?

Žmogau, jei nesi girdėjęs apie Dainavos šalies festivalį – esi kultūros nevaleiva. Be to, kiek esi netekęs! Taigi žinok – Alytuje ir Dzūkijoje kasmet vyksta iškilus ir jaukus tarptautinis muzikos festivalis, į kurį atvyksta pasaulio, Europos ir Lietuvos muzikos garsenybės. Jo koncertai yra gyvi ir nenuobodūs, sklidini muzikinės įvairovės. Čia išgirsi ir simfoninės muzikos, ir džiazo, ir įvairiausios kamerinės, skoningos pramoginės muzikos, ir…. Et, ką čia kalbėti. Ateik, ir patirsi didelį estetinį malonumą. Nesi pajutęs tokio malonumo? Ateik, ir sužinosi, kas tai yra. O aš tau dar ir papasakosiu.

Dėkojame pašnekovams, o skaitytojus kviečiame apsilankyti Dainavos šalies muzikos festivalio koncertuose ir pajusti profesionaliosios muzikos skambesio galią. Visą informaciją apie festivalio koncertus rasite alytuskc.lt, bilietus į mokamus koncertus platina kakava.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *