Piketuotojų prašymas: „Palikit vaikus ramybėje“

„Palikit vaikus ramybei“, „Žmogus turi teisę rinktis“. Su tokiais užrašais priešais Alytaus miesto savivaldybės langus stovėjo alytiškis Dalius Baublys. Vėliau prie jo prisidėjo ir dar keli piketo dalyviai, susirinkę kovoti už lygias teises grįžti į mokyklas tiek besitestuojantiems kaupinių metodu, tiek atsisakiusiems tai daryti.

„Esu prieš priverstinį testavimą. Mano vaikai dar eina į darželį, tačiau su tokia valstybės politika neabejoju, kad netrukus tai pasieks ir darželius“, – įsitikinęs vyriškis, piketo prie savivaldybės startą pradėjęs būdamas vienas. Vėliau prie jo prisijungė dar keletas žmonių. Piketui numatytas laikas yra iki 13 valandos, tad D. Baublys teigė neprarandantis vilties, kad prie piketuotojų prisijungs ir daugiau ginti savo vaikų teises nusiteikusių tėvų.

Piketo organizatoriaus pasiteiravus, kodėl jis prieštarauja vaikų testavimui, vyriškis prakalbo apie testavimo būdą, esą tam naudojamos cheminės medžiagos, kurios brukamos vaikui į nosį, ko pasekoje pažeidžiama nosiaryklė. Jam kelia siaubą, kad tai daroma kas keturias dienas, tad yra įsitikinęs, jog ateity pasekmės neišvengiamos.

Netrukus prie protesto dalyvių priėjo ir Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ir vicemerė Jurgita Šukevičienė.

„Sprendimus priima Vyriausybė, o ne meras ar savivaldybė“, – vieną argumentų pateikė miesto vadovas, atremdamas į piketo organizatoriaus išsakytus priekaištus.

D. Baublys neatlyžo klausdamas mero, o ką jis kaip meras padarė, kad situacija būtų kitokia?

Miesto vadovų ir piketo dalyvių pokalbis truko vos keletą minučių.

„Turiu pavyzdį. Mano sūnaus grupėje šiuo metu dviem vaikams nustatytas koronavirusas. Buvo izoliuota visa grupė ir grupės vaikų tėvai. Mano vaikas tą savaitę į darželį nėjo, bet jeigu būtų buvę kitaip, tai šiandien ir pats negalėčiau dirbti. Jeigu turėsime tokių situacijų daug, tai stos ir mūsų verslai, prekyba, kiti dalykai. Kadangi vyksta testavimas, buvo operatyviai sustabdytas židinys“, – kalbėjo meras.

„Mes suprantame Jūsų rūpestį, tačiau žvelgiant į dabartinę Alytaus miesto epidemiologinę situaciją, suprantame, kad visos tos priemonės yra labai svarbios siekiant stabilizuoti situaciją“, – sakė vicemerė J. Šukevičienė.

D. Baublys siūlo testuoti nesutinkančių tėvų vaikams leisti lankyti atskirą mokyklą, bet meras atsakė, kad nėra tiek resursų, nei laisvų patalpų, nei tiek mokytojų.

Meras apeliavo į protesto organizatoriaus nuomonę, klausdamas, kas prisiims atsakomybę už naujus židinius, mirtis ir ragino pasikliauti mokslininkų tyrinėjimais.

Antradienį Alytaus miesto savivaldybėje buvo priimtas sprendimas 5-11 klasių mokinius ir toliau mokyti nuotoliniu būdu. Tokį savivaldos sprendimą D. Baublys palaiko.

Miesto vadovų ir protesto organizatoriaus pokalbio besiklausiusi alytiškė neiškentė neįsiterpusi ir pasidalijo savo patirtimi.

Ji keletą mėnesių praleido Italijoje, kur jos anūkai, kaip ir visi kiti vaikai mokyklose mokosi nuo rugsėjo mėnesio ir testuotis reikia tik tuomet, kai klasėje suserga bent vienas mokinys.

„Tokio dalyko, kad vaikus testuotų per prievartą kas savaitę nėra visoje Europoje“, – piktinosi alytiškė.

D. Baublys teigė supratęs, kad meras savo pozicijos nekeis ir toliau laikysis visų Vyriausybės nurodymų. Neslėpė nusivylimo, kad meras negali pasakyti savo žodžio.

Piketo organizatorius įsitikinęs, kad jeigu būtų palikta galimybė laisvai rinktis testuotis bei skiepytus, tai tą darančiųjų liktų mažuma.

Savo įsitikinimais pasidalinti sutiko ir alytiškė Eglė Naujalė, kurios dukra lanko Likiškėlių progimnaziją. Tiesa, šiuo metu ji mokosi nuotoliniu būdu, mat moteris nesutiko, kad jos vaikas būtų testuojamas būtent kaupinių metodu.

„Iš visos klasės tik du vaikai liko mokytis nuotoliniu būdu. Pavyzdžiui, mano dukra labai bijo to tyrimo metodo. Galiausiai nėra iki galo ištirtos ėminių lazdelės. Nenorime būti bandomaisiais triušiais. Skaitome įvairių mokslininkų pasisakymus, Šiaulių meras leido testuotis tik tiems, kas nori, kodėl negalima sekti šiuo pavyzdžiu?“, – retoriškai klausė moteris.

Ji tikino, kad yra nusiteikusi ne prieš testavimą, o prieš patį metodą. Esą kaip alternatyva kaupinių metodui galėtų būti tyrimai iš seilių.

2 komentarai apie “Piketuotojų prašymas: „Palikit vaikus ramybėje“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *