Europa mini atliekų mažinimo savaitę: kokias galimybes turi alytiškiai?

„TikoTiks“ archyvo nuotraukų koliažas

Paskutinę lapkričio mėnesio savaitę visos Europos minima atliekų mažinimo savaitė šiemet bus kitokia. Dėl įsismarkavusios COVID-19 pandemijos ir karantino tradiciniai renginiai nevyks ir Alytuje. Kita vertus, panašu, jog Dzūkijos sostinė jau surado savąjį raktą atrakinant atliekų mažinimo ir antrinio panaudojimo duris.

Kas jau kas, bet alytiškiai turi pakankamai galimybių mažinti atliekas, o ir, kaip sako Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė, savo iniciatyvumu yra teisingame kelyje.

„Žmonės jau pakankamai neblogai rūšiuoja atliekas, kas yra didelis žingsnis atliekų mažinimo link. Pradėjęs rūšiuoti tu tobulėji ir netrukus imi galvoti, ką man daryti, kad reikėtų kuo mažiau rūšiuoti? Pradėję rūšiuoti pasirinkome teisingą kryptį artėdami prie atsakingo vartojimo“, – sako A. Jučienė.

Anot jos, pirmieji žingsniai atsakingo vartojimo ir atliekų mažinimo link Alytaus regione jau žengiami. Prieš daugiau nei metus baigta kurti nau­do­tų daik­tų pa­kar­to­ti­nio nau­do­ji­mo infrastruktūra – re­gio­ne vei­kia 20 daik­tų mai­nų punk­tų „Mai­nu­kas“ bei aplinkosauginio ugdymo ir daiktų pakartotinio naudojimo centras „Ti­ko­Tiks“. Per pirmuosius veiklos metus „Mainukų“ apyvarta sudarė maždaug 60 tonų atliekų, „TikoTiks“ centre pakartotiniam naudojimui buvo paruošta apie 9 tonos atliekų.

„Daugiausia žmonės atveža drabužių, avalynės, žaislų, knygų, baldų, ieško – taip pat drabužių, elektronikos prekių, namų apyvokos daiktų“, – „TikoTiks“ ir „Mainukų“ veiklos ypatumus pastebi A. Jučienė. Tiesa, net ir netikėčiausias klientų atvežtą daiktas – pakelės altorius – netruko rasti naują šeimininką.

Ką daryti, kad visuomenė dar labiau sąmoningėtų, atliekų mažėtų, o antrinis panaudojimas populiarėtų?

A. Jučienė įsitikinusi, jog labiausiai čia galėtų pagelbėti ugdomoji veikla bei švietimas. Daiktų pakartotinio naudojimo centro „TikoTiks“ komanda jau yra užmezgusi ryšius su puse regiono švietimo įstaigų, bendradarbiauja su įvairiomis labdaros organizacijomis. Vaikai ypač mėgsta ir aktyviai dalyvauja įvairiose centro organizuojamose akcijose, konkursuose.

ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė pataria visada pirkti atsakingai, gerai pagalvoti, ar daikto tikrai reikia, kur jis atsidurs, kai bus nebereikalingas, įsigijus kažką stengtis kuo labiau panaudoti, kad liktų kuo mažiau išmesti; perkant įvertinti ir pakuočių skaičius bei dydžius. „Jei norime atliekas mažinti, turime visada galvoti prieš pirkdami – čia pagrindinė taisyklė“, – teigia A. Jučienė.

Europos atliekų mažinimo savaitė – tai visose Europos šalyse vienu metu vykstanti kampanija, kurios tikslas – ugdyti visuomenės sąmoningumą tvaraus išteklių naudojimo ir atliekų tvarkymo klausimais.

„Prieš pirkdami paklauskite savęs, ar jums tikrai šio daikto reikia? Galbūt galite apsieiti be jo ar pasiskolinti jį iš draugo? O sulūžusio daikto tikrai nepavyks sutaisyti?“, – klausia Europos atliekų mažinimo savaitės kampanijos rengėjai ir skatina atliekas mažinti pakartotiniu naudojimu, pradedant, pavyzdžiui, nuo vienkartinių daiktų pakeitimo į daugkartinius kiekvienoje savo gyvenimo srityje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *