Magistrantūros studijos Alytuje: džiaugiasi ir studentai, ir dėstytojai

Bakalauro diplomą turintys alytiškiai jau nuo šio rugsėjo turi galimybę studijuoti magistrantūroje neišvykdami iš Alytaus – 4 šalies universitetai pasiūlė 12 studijų programų. Be to, jau netrukus Alytaus mieste gyvenamąją vietą deklaravę magistrantai gaus 200 eurų vienkartines stipendijas.

„Siekdami, kad  projektą „Studijuok Alytuje“ lydėtų sėkmė, įdėjome nemažai pastangų. Pirmiausia, tarėmės su universitetais dėl magistro studijų programų įgyvendinimo galimybių Alytuje, vėliau, su keturiais jų pasirašėme bendradarbiavimo sutartis. Toliau sekė įvairių būdų, kaip kuo plačiau paskleisti informaciją apie magistro studijų galimybes Alytuje, paieškos – bendravome su verslo atstovais, pagalbos viešinant informaciją kreipėmės į kaimynines savivaldybes, planuojantiems rinktis magistrantūros studijas asmenims organizavome susitikimą su universitetų atstovais, o siekdami paskatinti alytiškius rinktis vieną ar kitą magistro studijų programą, Alytaus miesto savivaldybės biudžete numatėme papildomas lėšas studentų daliniam numatytų įmokų už studijas apmokėjimui“, – sėkmingu projekto įgyvendinimu džiaugiasi Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Prie studijų starto – 36 studentai

Keturių šalies aukštųjų mokyklų – Kauno technologijos (KTU), Mykolo Romerio (MRU), Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetų bei Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos – pasiūlytas studijų programas pasirinko 36 studentai, ne tik iš Alytaus, bet ir regiono. Paskaitos jiems vyksta tiesiogiai Alytaus kolegijos auditorijose (Seirijų g. 2) ir nuotoliniu būdu.

„Džiugu, kad magistrantūros studijos sudomino beveik keturias dešimtis Alytaus miesto ir Dzūkijos regiono studentų. Tikimės, kad  kitąmet studentų skaičius bus dar didesnis, o studijų programų pasirinkimas – dar platesnis“, – tikisi mero pavaduotoja J. Šukevičienė.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Rasos Kuckailienės, populiariausia šiemet buvo VGTU studijų programa „Įmonių valdymas“ – joje mokosi 19 studentų, 12 jų kremta MRU „Sveikatos politikos ir vadybos“ mokslus. Kitose universitetų pasiūlytose programose panoro mokytis po 1 studentą.

„Projekto „Studijuok Alytuje“ tikslas yra Alytaus miesto savivaldybei bendradarbiaujant su universitetais siekti žmonėms sudaryti galimybes aukštąjį mokslą įgyti arčiau namų ir palankiomis sąlygomis, taigi, jo įgyvendinimas yra naudingas ne tik mūsų miesto bet viso regiono gyventojams“, – teigia R. Kuckailienė.

Idėją sveikina ir studentai, ir dėstytojai

Dzūkijos sostinės siekį tapti universitetiniu miestu bei projekto „Studijuok Alytuje“ įgyvendinimą teigiamai vertina ne tik vietos studentai, bet ir paskaitas jiems vedantys dėstytojai.

MRU docentas ir politikos ekspertas Vytautas Dumbliauskas kelis kartus per mėnesį į Alytų atvyksta „Sveikatos politikos ir vadybos“ programos studentams vesti praktinių užsiėmimų. „Lyginamosios viešosios politikos paskaitose mokomės analizuoti valdžios veiksmus“, – savo dėstomą dalyką pristato V. Dumbliauskas ir prisipažįsta, jog kaskart į Dzūkijos sostinę jam atvykti norisi ne tik dėl uolių studentų, bet ir sentimentų gimtajam miestui.

Be to, anot jo, vienam dėstytojui atvažiuoti pas būrį studentų yra daug paprasčiau negu visiems jiems vykti pas dėstytoją. „Labai teigiamai vertinu tokią praktiką. Magistrantūros studijos Alytuje – tai galimybė ne tik miesto, bet ir viso regiono žmonėms. Tikėkimės, jog pirmas blynas nebus prisvilęs ir ateityje bus galima pasiūlyti dar daugiau programų“, – sako V. Dumbliauskas.

Jo paskaitas lankanti alytiškė Vilma Stanevičienė prisipažįsta, jei ne galimybė mokytis Alytuje, magistro studijų veikiausiai būtų atsisakiusi. „Dirbančiam ir šeimą turinčiam žmogui važiuoti į kitame mieste vykstančias paskaitas – gana sudėtinga, reikia derinti daugybę dalykų. Studijuoti čia, vietoje yra didelis palengvinimas laiko atžvilgiu. Be to, nereikia dažnai imti atostogų, todėl nenukenčia darbo kokybė“, – sako V. Stanevičienė, „Sveikatos politikos ir vadybos“ programos studijas pasirinkusi dėl savo darbo – esą tai galimybė papildyti žinių ir kompetencijų bagažą.

Sulaukusių pagalbos – daugiau

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės R. Kuckailienės, nors savivaldybė yra pasirašiusi 4 bendradarbiavimo sutartis su universitetais, tačiau nugara nebuvo atsukta ir besikreipusiems dėl studijų Lietuvos sporto universitete.

Nors su pastaruoju sutarties savivaldybė ir neturi, tačiau jo vykdoma „Fizinio aktyvumo ir visuomenės sveikatos“ programa buvo aktuali penkiems visuomenės sveikatos specialybę įgijusiems asmenims, kurie mokėsi „Sveikatos politikos ir vadybos“ studijų programoje, tačiau sužinojo, jog įsigaliojus naujai tvarkai nuo 2024 metų negalės dirbti švietimo įstaigose.

„Kreipėmės į universitetus, ieškojome geriausio varianto tiek finansiškai, tiek sąlygų atžvilgiu. Lietuvos sporto universitetas tiesiog bendru sutarimu sutiko mums pagelbėti – penki „Sveikatos politikos ir vadybos“ studijų programos studentai perėjo į jo vykdomą „Fizinio aktyvumo ir visuomenės sveikatos“ programą“, – pasakoja R. Kuckailienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *