Stebuklai Alytuje: užkastos atliekos pavirto drenažu?

Praeitų metų sausį prasidėjusioje ir ypatingo aplinkosaugininkų, visuomenės bei žiniasklaidos dėmesio sulaukusioje Alytuje veikiančios bendrovės „Traidenis“ atliekų užkasimo istorijoje galutinis taškas dar nepadėtas, tačiau baigtis jau daugmaž aiški.

Kaip portalą Dzūkijosveidas.lt informavo Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovė Jurgita Jasiūnienė, nors paskutinius procesinius veiksmus pristabdė COVID-19 pandemija ir karantinas, tačiau savo teritorijoje Pramonės rajone užkastas gamybos atliekas bendrovė „Traidenis“ privalės iškasti ir perduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams. Už nustatytą užkastą atliekų kiekį ir bendrą žemės užterštumą bus paskaičiuota žala gamtai. Kiek bendrovei atsieis atliekų užkasimas, paaiškės po atliktų ekogeologinių tyrimų, kurie jau pradėti.

Tuo tarpu bendrovė „Traidenis“ laikosi pozicijos, jog žemėje – ne užkastos atliekos, o drenavimo sistema, įrengta prieš maždaug devynerius metus iš sertifikuotų antrinių žaliavų, pagal tuo metu galiojusius reikalavimus ir tvarką.

„Atlieka – tai, kas nereikalinga, kam nėra antrinio panaudojimo, ką reikia išmesti. Mes nieko neišmetėme ir tai, kas užkasta žemėje, nėra atliekos. Mes susmulkinome tam tikras medžiagas ir panaudojome kaip drenažą, tai žiedinės ekonomikos principas – kuo mažiau išmesti ir panaudoti dar kartą“, – portalui Dzūkijosveidas.lt yra sakęs „Traidenio“ generalinis direktorius Sigitas Leonavičius.

Prieš pusantrų metų prasidėjusios bendrovės „Traidenis“ atliekų užkasimo istorijos įvykių seka:

  • Pagal gautą informaciją 2019 m. sausio 15 d. AAD pareigūnai naudodamiesi sunkiasvore kasimo technika patikrino UAB „Traidenis“ teritoriją Alytaus Pramonės rajone ir nustatė, kad joje yra užkastos gamybos atliekos. Buvo pradėtas aplinkosauginių reikalavimų pažeidimo tyrimas.
  • AAD pateikė privalomąjį nurodymą, kuriuo įmonė „Traidenis“ privalėjo pateikti išsamią informaciją apie jai priklausančiame ir eksploatuojamame žemės sklype esančias atliekų užkasimo vietas, užkastų atliekų kiekius ir pan.
  • Privalomąjį AAD nurodymą „Traidenis“ skundė departamento direktoriui su prašymu jį panaikinti, tačiau nurodymas buvo paliktas galioti.
  • „Traidenio“ skundas pasiekė teismą, kuris panaikino privalomąjį nurodymą.
  • AAD inicijavo geofizikinius tyrimus bendrovės „Traidenis“ teritorijoje.
  • Po geofizikinių tyrimų Lietuvos geologijos tarnyba rekomendavo atlikti ir ekogeologinius tyrimus.
  • Ekogeologiniams tyrimams atlikti pradėtas įmonės teritorijos patikrinimas, tačiau dėl koronoviruso COVID-19 patikrinimas sustabdytas.

Nuotraukoje – bendrovės „Traidenis“ generalinis direktorius S. Leonavičius. Dzūkijosveidas.lt koliažas

6 komentarai apie “Stebuklai Alytuje: užkastos atliekos pavirto drenažu?

  1. Užmynė gerb. Leonavičius vėl kažkam ant nuospaudos (gal Valūnui, gal Jučui 🙂 ), tai vėl prisiminta ši istorija. Ponai troliai, taigi teismo sprendimas bus paviešintas, laukiam. O be to, mieste juk turim 100 kartų svarbesnių reikalų, kurių jūs kažkodėl nekeliate į dienos šviesą. Ir dar, tai kas aprašoma, žalos miestui nepadarė nei už centą. Man kaip mokesčių mokėtojui tai svarbu

    1. Šventasis ,,Sigutis,, nori būti ne tik šventasis užtveriantis keliukus šlambaumais bet ir užkasant plastiką. Šventesnių nebūna…

    2. Teko susidurti su šiuo žmogumi…..
      Baisus žmogus… Ir tokius reiktų bausti už tokius darbus, šalinti iš tarybos ir daugiau ne rinkti…

  2. Nei jis nori būti šventuoju, nei jam to reikia. O kad žurnaliūgos tendencingai KAI KO neparašo, tai ir parodo, kad gerb. tarybos narys labai jau nepatogus biudžetinėms erkėms. O žurnaliūgos neparašė to, kad ne tik teismas buvo laimėtas, bet ir jo išlaidos S.Leonavičiui buvo kompensuotos. Ir durnius žino, kad kaltam, teismo išlaidų nekompensuoja 🙂 Neparašė ir to, kad buvęs aplinkosaugos viceministras Narbutas, pirmas viešai komentavęs šitą istoriją, viršydamas savo įgaliojimus, buvo pašalintas iš šio posto

  3. Jūs gal geriau pareikalaukit, kad geofizikinius tyrimus ir ekogeologinius tyrimus atliktų Cicėno “Ekologistikoje”. Visą miestą ir rajoną užnuodino ir nei cypt, o čia kapstosi po privačią teritoriją ir prisimena 10 metų senumo istoriją. Nenukreipinėkit dėmesio nuo tikrų ekologinių nelaimių, palietusių visą miestą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *