Vėl imtasi Dainavos apygardos partizanų įamžinimo klausimo – keisis ir paminklas, ir vieta

Daug aistrų ir diskusijų sukėlusį bei alytiškius į dvi stovyklas padalinusį paminklo Dainavos apygardos partizanams klausimą po maždaug pusantrų metų pertraukos ir vėl imta gvildenti. Nors galutinio sprendimo, koks paminklas partizanams Alytuje bus statomas, dar nėra, tačiau panašu, jog savivaldybei ir tremtinių bei partizanų atstovams pavyko susitarti bent jau dėl jo vietos.

„Jūs nuspręskite, kokio paminklo norite ir kur jis turėtų stovėti, o mes pasistengsime tai įgyvendinti kuo greičiau“, – trečiadienį susitikime su tremtinių ir politinių kalinių bendrijų atstovais dėl paminklo Dainavos apygardos partizanams pažymėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Jame savo patirtimi pasidalijo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, kuris dar dirbdamas Lazdijų rajono savivaldybėje buvo paskirtas darbo grupės laisvės kovoms įamžinti pirmininku ir koordinavo paminklo partizanams statybas Seirijuose.

V. Valūnas. AMS nuotr.

„Paminklas buvo pastatytas per metus, tačiau ten buvo išvengta konkurso reikalų“, – pažymėjo V. Valūnas. Jis Dzūkijos sostinėje viešėjusiems tremtinių ir politinių kalinių bendrijų atstovams patarė ieškoti sprendimo, kad nereikėtų skelbti naujo konkurso, kitaip paminklui atsirasti gali prireikti dar 3-4 metų, o delsti nėra ko – Dainavos apygarda ir taip yra paskutinioji šalyje, kurioje dar neįamžintas partizanų atminimas.

Po maždaug valandą trukusio pokalbio paaiškėjo, jog Dzūkijos apygardos laisvės kovų dalyvių atminimas nebus įamžintas Pirmojo Alytaus aikštėje, kaip buvo nuspręsta ankščiau, ir ne pirmąja vieta konkurse įvertintu paminklu – metaliniu bunkeriu. Svarstoma, paminklą partizanams statyti Senamiesčio skvere, o Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovams priimtinas konkurse antrąją vietą laimėjęs projektas – obeliskas.

Senamiesčio skveras
Obeliskas. AMS archyvo nuotr.

Tiesa, pirmiausia teisininkų bus prašoma įvertinti, galimas teisines pasekmes, jei būtų statomas jis, o ne laimėjęs paminklas, tuomet paaiškės – bus skelbiamas naujas konkursas ar įgyvendinamas kiek pakoreguotas antrą vietą laimėjęs projektas. Neapsieita bus ir be Alytaus miesto savivaldybės monumentaliosios dailės kūrinių statymo ir priežiūros komisijos įsikišimo bei tarybos narių pritarimo.

Dainavos apygardos partizanams skirto paminklo statybas finansuos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, tam skyręs 60 tūkst. eurų, o vietos paruošimu ir aplinkos sutvarkymo teks pasirūpinti Alytaus miesto savivaldybei.

Dėl galimybės statyti paminklą Dainavos apygardos partizanams derėjosi tiek Alytaus, tiek Varėnos rajonų savivaldybės, tačiau galiausiai buvo nuspręsta, kad paminklas turi stovėti regiono centre, Alytaus mieste.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, kad ginčas dėl paminklo Dzūkijos apygardos partizanams kilo dar 2017 metais, kai Alytaus miesto savivaldybės paskelbtą konkursą laimėjo vilniečio skulptoriaus Ryto Jono Belevičiaus paminklo projektas „Bunkeris – koplyčia“. Tuo piktinosi ne tik kalinių ir tremtinių bendrijų atstovai, kuriems bunkeris pasirodė kaip neatspindintis partizanų veiklos, bet ir dalis alytiškių, kurie teigė, jog paminklui statyti pasirinkta Pirmojo Alytaus aikštė nėra tinkama vieta.

Šis statinys Dzūkijos sostinėje turėjo iškilti dar šiais metais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *