Įprasti eglutės žaisliukai alytiškės rankose virsta nėriniuotais gražuoliais

Kaip dažnas batsiuvys lieka be batų, taip alytiškė Irena Musteikienė prieš pat didžiąsias metų šventes liko be savo išsvajotos kalėdinės eglutės, kuriai dekoracijas ruošė ištisus metus. Tos, kurią turėjo puošti pačios rankomis nerti žaisliukai, snaigės ir angelai.

Per šimtą skirtingų kalėdinių žaisliukų ir kitų jos nėrinių įsikūrė vienoje iš Alytaus kraštotyros muziejaus salių ir puoš ją iki pat Trijų karalių. Muziejuje surengta pirmoji I. Musteikienės darbų paroda „Nėriniuotos Kalėdos“. O atkeliavo jie čia po to, kai pas Ireną į svečius užsukusi kaimynė – žinoma dailininkė ir keramikė Ilona Kalibatienė – pareiškė: „Toks grožis negali tūnoti namuose, jį turi pamatyti kiti“.

„Ateina gyvenime tas momentas, kai namas pastatytas, medis pasodintas, o vaikai kaip tie paukščiai ima ir išskrenda… Tuomet atsiranda labai daug laiko sau, sugalvoji daryti kažką, kam ankščiau neturėjai galimybių“, – sako I. Musteikienė, mezgimu, nėrimu ir siuvinėjimu susidomėjusi dar studijų metais, kuomet Vilniaus universitete krimto geografijos mokslus, tačiau jiems vis pritrūkdavusi laiko.

Nėriniais puošti kalėdinius eglutės žaisliukus ji pradėjusi prieš maždaug metus, kai sūnus Paulius, paklaustas, ko norėtų dovanų Kalėdoms, užsiminė apie megztą eglutės žaisliuką.

„Pradėjau ieškoti idėjų ieškoti internete ir netrukus ėmiausi darbo. Apnėriau pirmąjį žaisliuką, iškart ėmiausi kito. Kai pastebėjau, kad kiekvienas jų vis kitokesnis, tuomet ir prasidėjo: nė nepajutau, kai namuose visi turėti žaisliukai buvo apnerti ir reikėjo keliauti į parduotuvę“, – šypsodamasi prisimena ponia Irena, prisipažįstanti, kad artimiausias širdžiai – pirmasis žaisliukas, nertas sūnui.

Ji tikina jau spėjusi atrasti ir savo žaisliukų apnėrimo techniką – neria baltais siūlais, kiekvieną žaisliuką dekoruoja karoliukais, niekada nesiima darbo, kai stokoja nuotaikos arba laiko – juk vienam žaisliukui prireikia maždaug trijų valandų darbo ir labai daug kantrybės.

„Kalėdiniai burbulai gana įnoringi savo spalvomis ir „neprisileidžia“ bet kokios kitos spalvos, todėl apnerdama juos naudoju baltus siūlus, kurie yra gana praktiški. Užtrunku derindama karoliukus, kurie yra skirtingų spalvų“, – darbo subtilybėmis dalijasi alytiškė, mėgstanti savo kūrinius dovanoti vaikams ir draugams.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *