Neūkiškumo pavyzdys Alytuje: pustuštėje mokykloje – būrys „svarbių“ darbuotojų

Asociatyvi nuotr.

Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje oficialiai mokosi 284 mokiniai, dirba 54 darbuotojai. Dabartiniame bendrame miesto švietimo įstaigų kontekste tai – lyg niekuo neišsiskiriantys skaičiai, kol nesužinai, kad kasdien, geriausiu atveju, įstaigos duris praveria vos 82 mokiniai.

177 iš tų 284 – nuteistieji, mokslus kremtantys mokyklos Pataisos namų skyriuje, dar maždaug 25 – įtraukti į sąrašus, tačiau beveik nelankantys pamokų.

Iš 54 dirbančiųjų – 19 pedagogų, 5 jų – lietuvių kalbos. Dar mokykloje pluša 4 valytojos, 4 rūbininkės, koordinatorė, tinklinio koordinatorius, sporto salės administratorius, saugaus eismo klasės koordinatorius…

Keista, tačiau šiame būryje administratorių ir koordinatorių nėra nuolatinio psichologo, nors pasak mokyklos direktoriaus Gintauto Draugelio, „mokykla – neeilinė, skirta mokymosi motyvacijos stokojantiems vaikams, joje daugėja įvairių elgesio ir emocijų sutrikimų turinčių mokinių“. Švietimo įstaiga yra sudariusi sutartį su Alytaus miesto pedagogine psichologine tarnyba, esant reikalui naudojasi jos psichologų paslaugomis ir tai direktorius vadina „optimizacija“.

Saugaus eismo klasės koordinatoriaus pareigos praeitą spalį buvo patikėtos buvusiam Alytaus miesto merui ir tarybos nariui Dobilui Kurtinaičiui, netrukus po to, kai jis neteko darbo Šv. Benedikto gimnazijoje, ir G. Draugelis pažymi, jog klasės veikla iškart labai suaktyvėjo.

Esą D. Kurtinaitis dirbęs su vaikais, turi daug pažinčių, lengvai parūpina atšvaitų ir kitų smulkių dovanėlių, kurios labai svarbios saugaus eismo klasės lankytojams. Dar jis labai moka derinti užsiėmimų laiką su mokytojais ir policijos pareigūnais. „Jo darbas gal ir atrodo primityvus, bet – labai reikalingas, kiek aš vargau, kol radau, kas jį apsiimtų dirbti“, – priduria direktorius.

Pasak jo, niekas kitas negalėtų pasirūpinti sporto salės saulės kolektoriais, išskirtiniu apšvietimu, varžybų organizaciniais ir kitais reikalais, jei ne – sporto salės koordinatorius, o tinklinio varžybas suorganizuoti ir salę joms paruošti geba tik tinklinio koordinatorius. Be kita ko, mokykloje dirba ir Ugdymo aprūpinimo skyriaus vedėjas, kuris pagal pareigybės aprašymą turėtų „rūpintis mokyklos materialiniais ir informaciniais ištekliais, patalpų paruošimu darbui“.

„Manau, jog dabartinė situacija mūsų mokykloje yra optimali. Negaliu teigti, kad čia viskas gerai, nes tobulumui ribų nėra. Darbuotojų skaičių „išpučia“ suaugusiųjų neformaliojo švietimo veiklos, kurias lanko maždaug du šimtai miesto senjorų.

Mes nesiekiame aukštų mokslo rezultatų, mūsų misija – išlaikyti žmogų, padėti jam nenuklysti gyvenime. Jei prieš tai visiškai pamokų nelankęs mokinys mūsų įstaigoje lanko bent į pusę jų, mes tai laikome puikiu pasiekimu“, – sako G. Draugelis.

Paklaustas, kiek paprastai mokinių mokytojas randa ryte atėjęs į klasę, jis išsisuka nuo atsakymo, suprask, jei jų nėra, tai nereiškia, kad mokytojas nedirba, mat skambina mokiniui į namus, aiškinasi, kodėl jo nėra mokykloje.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė, paprašyta pakomentuoti esamą situaciją ir išsakyti nuomonę, ar Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos mokinių bei darbuotojų skaičius yra racionalus, išdėstė, kokia yra ugdymo mokyklų paskirtis ir kokias programas jos įgyvendina. „Alytaus miesto švietimo įstaigų tinklas atitinka gyventojų poreikius, o Suaugusiųjų ir jaunimo mokykla tinkamai įgyvendina savo paskirtį“, – teigė R. Ališauskienė.

Dar Švietimo skyriaus vedėja paaiškino, kad šioje mokykloje mokosi mokiniai, „kurie dėl nepalankios kultūrinės/kalbinės, pedagoginės, socialinės-ekonominės aplinkos ar susidariusių aplinkybių patiria (ar patyrė) mokymosi sunkumų“, įstaiga vykdo įvairias suaugusiųjų neformaliojo švietimo veiklas, išvardino jas, nurodė pedagogus.

Paskirtį įgyvendina tinkamai, bet kam tiek vedėjų, administratorių ir kuratorių, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja atsakyti negalėjo. Pasak jos, etatus tvirtina įstaigos vadovas, o etatinės pareigybės nustatomos atsižvelgiant į darbo užmokesčio fondą.

Portalas dzukijosveidas.lt primena, kad Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykla pavaldi Alytaus miesto savivaldybės administracijai, yra išlaikoma iš mokesčių mokėtojų pinigų, šiemet jai skirta daugiau kaip 582 tūkst. eurų, iš jų – virš 394 tūkst. eurų – darbuotojų atlyginimams, tarp kurių visi tie „svarbūs“ administratoriai ir kuratoriai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *