Sodybų tuštėjimo metas: kiek gyventojų 2017-aisiais neteko Dzūkija?

Per praeitus metus Lietuvoje gyventojų skaičius sumažėjo 37,8 tūkst., tai yra maždaug 1,3 procento. Šių metų sausio 1 dieną šalyje gyveno 2 mln. 810 tūkst. nuolatinių gyventojų – skelbia Lietuvos statistikos departamentas. Portalas dzukijosveidas.lt pasidomėjo, kaip per 2017-uosius demografiniai rodikliai pasikeitė Pietų Lietuvoje.

Nepaisant to, kad šiek tiek padidėjo gimstamumas ir sumažėjo mirčių skaičius, Alytaus miestas per praeitus metus neteko 1231 gyventojo, maždaug 2,3 proc. bendro jų skaičiaus. Nors Dzūkijos sostinė ir toliau „senėjo“ – kasmet mieste daugėja pensinio amžiaus gyventojų, tačiau tarptautinės emigracijos mastus pavyko išlaikyti panašius į 2016 metų – į užsienį išvyko 1136 alytiškiai.

Alytaus rajone gyventojų skaičius sumažėjo 1,8 proc., tai yra 466 gyventojais. Čia didėjo gimstamumas, išaugo ir mirčių skaičius. Žmonių senėjimo rodikliai, Statistikos departamento duomenimis, Alytaus rajone žymiai nesikeičia jau maždaug penkerius metus. Savo išvykimą į užsienį deklaravo 524 rajono gyventojai, 84-iais daugiau lyginant su ankstesniais metais.

Druskininkų savivaldybė per 2017-uosius neteko 440 gyventojų ir tai sudaro maždaug 2,2 proc. bendro jų skaičiaus. Kurorte gana žymiai sumažėjo gimstamumas, šiek tiek mažėjo ir mirčių skaičius. Žmonių senėjimo rodikliai Druskininkuose, kaip ir Alytaus rajone, žymiai nesikeičia jau maždaug penkmetį. Savo išvykimą į užsienį deklaravo 516 druskininkiečių, 80-čia daugiau lyginant su 2016-aisiais.

Lazdijų miestas ir rajonas neteko 697 gyventojų, tai yra maždaug 3,5 proc. Lyginant su kitomis Dzūkijos regiono savivaldybėmis, Lazdijų savivaldybę praeitais metais mažėjantis gyventojų skaičius palietė labiausiai. Vaikų čia gimė maždaug tiek, kiek 2016-aisiais, panašus išliko ir mirtingumas. „Senėjo“ Lazdijai taip pat nežymiai, tačiau emigracija jiems „kirto“ gana stipriai – oficialiais duomenimis išvykusiųjų skaičius perkopė keturis šimtus, 134 lazdijiškiais daugiau negu ankstesniais metais.

Varėnos rajono savivaldybė sumažėjo 638 gyventojais, tai yra maždaug 2,9 proc. bendro gyventojų skaičiaus. Čia šiek tiek mažėjo gimstamumas, mirčių skaičius, senėjimo rodikliai jau kelis metus išlieka stabilūs. Skaičiuojama, kad į užsienį praeitais metais išvyko maždaug 350 varėniškių, 92-iem daugiau negu 2016-aisiais.

Birštono savivaldybė neteko 84 gyventojų, tai yra maždaug 2 proc. bendro jų skaičiaus. Šiame kurorte sumažėjo gimstamumas, padidėjo mirčių skaičius, tačiau gerėjo „senėjimo“ rodikliai – mažėjo pensinio amžiaus sulaukusių žmonių skaičius (mažėjo 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonių skaičius, tenkantis šimtui vaikų iki 15 metų amžiaus). Birštonui pavyko, nors ir nežymiai, pagerinti emigracijos rodiklius – savo išvykimą į užsienį 2017 metais deklaravo 75 birštoniečiai, 14-ka mažiau lyginant su ankstesniais metais.

Prienų rajono savivaldybė prarado 601 gyventoją, tai yra maždaug 2,2 proc. bendro savo gyventojų skaičiaus. Prienuose mažėjo gimstamumas bei mirtingumas, gyventojų senėjimo rodikliai išlieka panašūs jau maždaug penkerius metus. Statistikos departamento duomenimis, į užsienį išvyko 518 šios savivaldybės gyventojų ir tai yra 51 daugiau lyginant su 2016 metais.

S. Šmigelsko nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *