Vyrų krizių centro vadovas: „Pagalba būtina ne tik mušamam, bet ir mušančiam“

Alytus – vienas iš šešių Lietuvos miestų, turinčių krizių centrus, skirtus vyrams. Tokie pat įsikūrę Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Šiauliuose ir Utenoje. Vos pusmetį veikiantis Alytaus vyrų krizių centras savo klientus skaičiuoja jau dešimtimis ir šiuo metu džiaugiasi maloniais įkurtuvių rūpesčiais. Vos prieš keletą mėnesių įstaiga duris atvėrė Daugų g. 5A esančiose patalpose.

Centro steigėjas ir vadovas Virginijus Tamulionis įsitikinęs, kad tik asmeninės patirties dėka jis gali pagelbėti įvairių krizių ištiktiems vyrams, kurių jo vadovaujamoje įstaigoje nuolat daugėja. Jo paties gyvenimo įvykiai nulėmė ne tik norą įsteigti vyrų krizių centrą, bet ir padėjo sukaupti nemenką žinių bagažą, kuriuo šiandien jis gali ir nori pasidalinti su kitais.

„Po skyrybų teismo sprendimu su manimi liko gyventi dvi mažametės dukros. Pradėjau lankyti užsiėmimus asmenims, vieniems auginantiems vaikus, kurie vyko moterų krizių centre. Atsidūręs tarp būrio moterų ėmiau galvoti, kodėl negalėtų atsirasti panašus centras vyrams“,- prisimena V. Tamulionis.

Noro įgyvendinti šią idėją būta milžiniško, nes vyrų krizių centrą jis įkūrė savo lėšomis ir iki šiol dirba be jokio atlygio ir finansavimo. Visas su centro veikla susijusias išlaidas, dalyvavimą įvairiuose mokymuose vyras apmoka iš asmeninių lėšų – algos, kurią gauna dirbdamas vienoje apsaugos tarnyboje. Štai pavyzdžiui ir naujas patalpas baldais aprūpino privatūs asmenys.

Šio centro klientai – įvairias gyvenimo krizes patyrę vyrai, jų šeimų nariai. Įstaigoje jiems teikiama psichologinė ir teisinė pagalba, padedama žmogaus teisių gynimo klausimais, sprendžiant priklausomybių problemas. Čia konsultuojami ne tik įvairių rūšių smurtą patyrę vyrai, bet ir patys smurtautojai.

„Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas labiau skirtas smurtą patiriančioms aukoms, nors smurtautojas – taip pat yra auka, savo elgesio. Jam ne ką mažiau svarbu suteikti pagalbą. Mūsų centre tai daroma, tik aišku, žmogus turi jos norėti ir sau pripažinti, jog elgėsi netinkamai, nori pasikeisti“,- pasakoja V. Tamulionis.

Šiuo metu Alytaus vyrų krizių centre veikia savipagalbos grupė, kurioje savo bėdas bendrai sprendžia 12 įvairaus amžiaus ir socialinės padėties vyrų. Kiekvieną savaitę jie susitinka ir prie puodelio arbatos bendrauja, dalijasi patirtimi, ieško sprendimų savo problemoms.

„Neretai pati geriausia pagalba – pokalbis su svetimu žmogumi. Su savu kalbėti nedrąsu, iš jo retai sulauksi objektyvaus patarimo,- sako V. Tamulionis, kuriam tekę patarimus vyrams dalinti elektroniniu paštu, telefonu, net trumposiomis žinutėmis.

Su įvairiais sunkumais gyvenime susidūrę vyrai – uždaresni, nelinkę apie tai garsiai kalbėti. Patys patyrę fizinį smurtą dažnai gėdijasi skųstis dėl įsisenėjusio stereotipo esą jie – stiprioji lytis. Yra nemažai atvejų, kuomet toks vyro tylėjimas baigiasi įvairiomis priklausomybėmis arba savižudybe. Tuo tarpu moterys – emocionalesnės, linkusios spręsti savo problemas, pasipasakoti apie jas artimiems žmonėms, draugėms, o patyrusios smurtą neretai kviečia policiją“.

Centre pagalba teikiama ir santykių krizes išgyvenančioms poroms. Konsultacijų metu kalbamasi, ieškoma sprendimų, kaip pagerinti jų santykius. „Kartais reikia labai nedaug, tik susėsti ir pasikalbėti. Žinau keletą atvejų, kai problemos išsisprendė vos vyrai pasinaudojo patarimu ir ėmė daugiau skirti dėmesio savo žmonai“,- pasakoja Alytaus krizių centro vadovas.

Jis viliasi, kad tokios porų konsultacijos laikui bėgant taps vis populiaresnės, o santykiai šeimose pagerės, sumažės skyrybų. Esą dabartiniai šalies įstatymai šeimoms gero neduoda – joms tenka išsiskirti arba toliau gyventi nepasikeitusioje situacijoje.

 

Ingrida Surdokaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *