Jaunimo parke pastatytas knygų namelis laukia norinčių skaityti ir dalintis

Alytaus Jaunimo parke šią savaitę iškilo knygų namelis, ant kurio puikuojasi šūkis „Atrask sau, palik savo!“. Jo duris praverti gali kiekvienas parko lankytojas, norintis laisvalaikį praleisti žingeidžiai – skaitydamas knygą. Neįprastoje bibliotekėlėje gyventojai gali palikti ir savo perskaitytas knygas. Šios iniciatyvos autoriai – alytiškių Rigondos ir Valerijaus Vencių šeima, kuri šį namelį pastatė įdėdami daug savo pačių rankų darbo ir iš savo asmeninių lėšų.

Paskatino kitų iniciatyvos

Dar prieš dvejus gimusi mintis Alytaus miesto Jaunimo parko teritorijoje pastatyti knygų namelį priklauso knygas skaityti mėgstančiai alytiškei R. Vencienei. Nebūna nė vieno vakaro, kad ji į rankas nepaimtų knygos. Panašų knygų namelį moteris pamatė Vilniuje. Tai jai paliko įspūdį ir tuo pat metu pagalvojo, kad tokios iniciatyvos reikėtų ir Alytuje. Praėjo dveji metai, kol mintis tapo kūnu.

Venciai sakė, kad pastatyti knygų namelį mieste juos paskatino ir kitos gražios miestui skirtos žmonių iniciatyvos tokios kaip padovanoti suoliukai, treniruokliai, sakurų medeliai, rožės ir pan.

„Duoti, dalintis yra gera“, – sakė V.Vencius. Jis teigė norėjęs, kad namelis parke būtų pastatytas dar iki Žolinių.

Kviečia dalintis knygomis

Pasiteiravus, kodėl iniciatyvą įgyvendinti nusprendė būtent Jaunimo parke, R. Vencienė tikino, kad tai puiki vieta, nes joje laisvalaikiu lankosi daug žmonių, pramogauja, sėdi ant suoliukų, ateina mamos su vaikais.

„Mes gyvename prie pat Jaunimo parko, tad dažnai jame lankomės, vedžiojame savo šuniuką. Matome, kokia lankoma ši zona, tad ir pagalvojome, kodėl nepastačius knygų namelio ir nepakvietus gyventojų dalintis perkaitytomis knygomis“, – pasakojo idėjos autorė.

Ji pabrėžė, kad knygos kainuoja brangiai ir kartais kai kuriems žmonėms įsigyti gerą knygą būna sudėtinga, tad ši iniciatyva kviečia knygomis dalintis, o ne pasmerkti jas gulėti kažkur stalčiuose.

„Pagaliau galiu pasidžiaugti pats ir pradžiuginti alytiškius – knygų namelis stovi. Ir ne tuščias. Knygų daugėja valandomis. Dalis jau pasiimtos skaityti“, – sakė prie idėjos įgyvendinimo savo rankų darbu prisidėjęs Rigondos vyras Valerijus. Jau pirmąją dieną namelyje nugulė ir pirmosios knygos iš idėjos autorių namų, o tarp jų – ir skirtų vaikams. Beje, ant namelio šono pritvirtintoje lentelėje po QR kodu yra užšifruotas palinkėjimas.

Namelį statė visa komanda

Pagal jo kurtą projektą namuką pagamino stalius Gintas Tumasonis. „Namelis kurtas kruopščiai ir su didele meile. Patikėkite, iki tokio, koks jis dabar stovi, teko įdėti labai daug pastangų ir man pačiam: šveisti, dažyti, patobulinti, įtvirtinti atramas, silikonu užsandarinti stogą ir durelių stiklus ir, be abejo, su draugų pagalba sumontuoti su Alytaus miesto savivaldybe suderintoje vietoje – Jaunimo parke“, – džiaugėsi V.Vencius ir pridūrė, kad namelis pritaikytas žiemai, lietingiems orams, tad knygoms drėgmė tikrai neturėtų pakenkti. Namelį nuo vandalų saugos parko teritorijoje pastatytos stebėjimo kameros.

Vencių šeima už pagalbą realizuojant knygų namelio idėją dėkingi savo sūnui Lukui, Jolitai Kalėdienei ir Ernestai Matonei, staliui G. Tumasoniui.

Vencių šeima prasitarė, kad jau pradėtas gaminti ir antras knygų namelis ir jie mano, kad geriausia vieta jam būtų Alytaus miesto sode.

Beje, knygų namelio idėja Alytaus krašte nėra naujiena. Vienas toks pastatytas Miklusėnuose, tačiau jis jau gerokai apleistas. Dar vieną knygų namelį galima pamatyti Alytuje, Žiedo gatvėje, o trečias stovi lopšelio-darželio „Du gaideliai“ teritorijoje.

Valerijaus Venciaus albumo nuotraukos.

2 komentarai apie “Jaunimo parke pastatytas knygų namelis laukia norinčių skaityti ir dalintis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *