Alytuje likimo nuskriaustos moterys su vaikais buriasi po vienu stogu

„Buvau likusi su trimis vaikais gatvėje. Nežinojau ką daryti, kur dėtis. Gerai, kad Agnė iš „vaiko teisių“ pasiūlė kreiptis į Šeimos krizių skyrių“, – patirtais išgyvenimais dalijosi Rita. Moteris likusi be pastogės, patyrusi daugybę gyvenimo sunkumų, auginanti tris mažamečius vaikus džiaugiasi atradusi Alytaus miesto šeimos centro Šeimos krizių skyrių. Čia ji nuo 2018-ųjų liepos mėnesio.

Be Ritos skyriuje gyvena dar trys moterys, kurių gyvenimas taip pat nelepino. Jauki naminė aplinka, žaidžiantys vaikai, moterys užsiimančios namų ruoša – tokį vaizdą vakar atėję aplankyti Šeimos krizių skyriaus gyventojų pamatė Alytaus apskrities Vaiko teisių skyriaus vedėja Žaneta Abromaitienė ir teisininkas Virginijus Viduolis. Atnešę dovanėlių vaikams, arbatos bei saldumynų moterims, prie puodelio arbatos svečiai šnekučiavosi su Šeimos krizių skyriaus gyventojomis.

Moterims kilo klausimų apie dokumentų tvarkymą, kuriais jas mielai pakonsultavo teisininkas V. Viduolis. „Aš taip džiaugiuosi, kad vaikai neatskiriami nuo motinų, net tada kai šeimos patiria didelius sunkumus. Džiaugiuosi, kad jie mato, kaip mamos stengiasi vėl atsistoti ant kojų ir viską daro dėl savo mažųjų“, neslėpė džiaugsmo Ž. Abromaitienė.

Viena iš Šeimos krizių skyriuje gyvenančių moterų jau gavo socialinį būstą, ne už ilgo su vaikais į jį įsikraustys. „Labai džiaugiuosi, kad galų gale turėsim savo namus, bet kartu labai gaila išsiskirti su dabartinėmis kaimynėmis. Mes jau tapom  šeima: pasaugom viena kitos vaikus, šeštadieniais ir sekmadieniais gaminamės bendrus pietus. O kokį Kūčių stalą ištaisėme, seniai taip gera nebuvo“, pasakojo Šeimos krizių skyriaus gyventoja Inga.

Skyriuje apsistoję šeimos gauna visą eilę paslaugų: psichologo konsultacijas, socialinio darbuotojo paslaugas, mokomos įgūdžių, kurių lig šiol dar nebuvo įgijusios.

„Su psichologo pagalba aš mokausi tinkamai bendrauti su savo devynmečiu sūnumi ir jaučiu, kaip tai man padeda. Mes daug daugiau kalbamės“, džiaugiasi Rita.

Alytaus Šeimos krizių grupė įsteigta 2015-aisiais, pernai ji pervadinta į Šeimos krizių skyrių. Per 3 metus čia prieglobstį rado 29 moterys ir 39 vaikai. „Dauguma moterų iš čia išeina savarankiškai gyventi sustiprėję, įgavę tėvystės įgūdžius ir pačios augina vaikus“, teigė Ž. Abromaitienė.

Nuo 2018 metų liepos 1 d. teisinė vaiko teisių apsauga centralizuota ir priskirta Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, o socialinė apsauga – švietimo, socialinių paslaugų ir sveikatos srities paslaugų teikimas šeimoms, kurios susiduria su sunkumais, išlieka savivaldybių funkcija.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos misija – saugoti ir ginti kiekvieno vaiko teises ir teisėtus interesus. Pagrindinis dokumentas, kuriuo remiantis užtikrinamos visos vaiko teisės ir siekiama, kad visi pasaulio vaikai turėtų laimingą vaikystę – Vaiko teisių konvencija, priimta Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje 1989 m. lapkričio 20 d. Vaikų teises taip pat užtikrina LR vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *