Atnaujintas Varėnos centras formuos rajono įvaizdį ir reprezentuos kraštą

Projektui „Varėnos miesto centrinės dalies modernizavimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams (I etapas)“ artėjant prie įgyvendinimo pabaigos, rajono gyventojai ir svečiai gali grožėtis naująja pėsčiųjų alėja ir jos prieigomis.

Tvarkomoje erdvėje perteikta nemažai krašto simbolikos elementų, panaudoti Varėnos herbo motyvai. Bitės ir viržių žiedai atsispindi fontano bei tvenkinėlio dekoratyvinėse detalėse, suoliukų puošyboje. Krašto savitumas perteikiamas ir gėlynuose, pasodintuose želdiniuose. Pasirinkta augalija ilgus metus puošia ne tik dzūkiškas sodybas, bet ir auga natūralioje gamtoje. Kuriama erdvė formuoja rajono įvaizdį ir reprezentuoja kraštą. Tai savotiškai perteiktas Varėnos šūkis „Šiuolaikiškas gyvenimas gamtos ritmu“.

Apželdinimui pasirinktas Europoje bei visame pasaulyje sparčiai populiarėjantis natūralistinio gamtovaizdžio formavimo stilius, kuris pritaikomas urbanistinėse zonose.

Glaustai apibūdinant šį stilių, reikėtų pažymėti, jog kuriamas natūralistinis, mažai priežiūros reikalaujantis kraštovaizdis, kuriame dirvožemio tipas bei vieta lemia augalų parinkimą. Šiuo stiliumi kuriantys kraštovaizdžio dizaineriai supina lengvas ažūrines dekoratyvines žoles su skulptūriškais daugiamečiais augalais.

Renkantis augalus šiam stiliui, spalvai tenka antraeilis vaidmuo. Svarbiausia – augalo forma ir struktūra. Didesnis dėmesys kreipiamas ne į trumpalaikius, nors ir prabangius vidurvasario žiedus, bet į visą augalo gyvenimo procesą, pradedant ryškia pavasario žaluma, baigiant dekoratyviomis žolių šluotomis ir architektūriškais nužydėjusiais augalų žiedynais. Nors paprastai sodininkai, atėjus rudeniui, puola skinti nužydėjusius stiebus, čia skatinama kaip tik palikti nužydėjusių augalų stiebus tiek dėl architektūriškų formų, tiek dėl naudos paukščiams žiemą.

Taip pasodinti gėlynai gali būti nepaprastai gražūs ir efemeriški, nors ir neperkrauti spalvingais, ryškiais augalais. Patys gražiausi šio stiliaus sodai sukurti stengiantis ne kopijuoti gamtą, o perteikti geriausias natūralaus kraštovaizdžio savybes: formą, tekstūrą ir spontanišką augalų harmoniją. Ir nors toks kraštovaizdis atrodo lyg savaime atsiradęs, geriausių jo pavyzdžių pagrindas yra gerai apgalvotas planas bei gilios botaninės kūrėjo žinios, leidžiančios atsirasti labiausiai vykusiems augalų bei žolių deriniams.

Pirmaisiais gėlynų formavimo metais pasodinti daugiamečiai augalai neatskleidžia viso savojo grožio. Jis matomas po 2–3 metų.

Varėnos centrinėje dalyje šiuo metu pasodinta tik dalis augalijos. Rugpjūčio mėnesį bus sodinami astrai ir viržiai, o spalio mėnesį – svogūninės gėlės. Taip susiformuos gėlynai, kurie bus gražūs nuo pavasario iki rudens. Atsisakyta vienmečių augalų ir daugeliui įkyrėjusių ryškiaspalvių detalių. Kasmet nereikės sodinti vienmečių augalų ir tai leis taupyti savivaldybės lėšas. Sodinama daugiametė augalija yra iš projektinių lėšų.

Užbaigus alėjos atnaujinimą, atsivers tikrasis grožis: iš fontano ištryškęs vanduo upeliu tekės per suformuotą pievą-gėlynus ir pasieks tvenkinėlį, kurį puošia dekoratyvinis elementas „Bičių spiečius“. Natūrali pieva gyventojus nuves į parką, kuris harmoningai susilies su naujai sutvarkyta miesto centrine dalimi.

Varėnos rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *