Birštono merės verslo pusryčiai: augantys turistų srautai ir žaliojo kurorto vizija

Balandžio 11 dieną „Versmės“ sanatorijoje vyko tradiciniai Birštono savivaldybės merės verslo pusryčiai su Birštono verslo atstovais. Susitikimo metu buvo aptarta turizmo statistika (turistų srautai ir tendencijos), pristatyti savivaldybės strateginiai planai, įgyvendinami projektai, aptartas pasirengimas artėjančiam vasaros sezonui, Birštono kulinarinio konkurso pasiruošimo eiga, festivalis „Būtent“, socialinė akcija „Gerumo banginis“.

Birštono savivaldybės merė pasidžiaugė, jog, remiantis Statistikos departamento duomenimis apie turistų srautus pagrindiniuose Lietuvos kurortuose, per pastaruosius metus turistų skaičius Birštone išaugo 55 procentais.

Nors turistų skaičiaus padidėjimu 2017 m., lyginant su 2016 m., galėjo pasigirti ir kiti kurortai, tačiau juose apsilankiusių turistų skaičiaus pokytis buvo ne toks ryškus. Palangoje – 11,7 proc., Druskininkuose – 0,6 procentai. 2017 metais Birštonas sulaukė beveik 110 tūkst., turistų (palyginimui: 2016 metais – virš 71 tūkst.).

Vis labiau Birštoną pamilsta ir užsieniečiai. Nors bendrame atvykusiųjų sraute jų nėra daug, tačiau 2017 metais užsieniečių vidurio Lietuvos kurorte apsilankė net 49,7 procentais daugiau nei 2016 metais. Pagal nakvynių Birštone trukmę, ilgiausiai viešėjo svečiai iš šių užsienio valstybių: Izraelio (10,8 nakties ), Vokietijos (10,6 nakties), Ispanijos (7,7 nakties), Rusijos (5,7 nakties), Jungtinės Karalystės (5,6 nakties), Lenkijos (3,4 nakties).

Šiuo metu jau vyksta apžvalgos bokšto statybos pasiruošimo darbai, planuojamas bokšto aukštis – 45 metrai. Tai bus aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje. Aptarti gatvių sutvarkymo darbai (viadukas per A16 kelią, Mokyklos g.), gyvenamųjų namų, daugiabučių, kotedžų statybos.

Aptartas laivo, startuosiančio gegužės 20 d. ir plaukiančio iš Kauno į Birštoną ir atgal, klausimas. Maitinimo įstaigų atstovams buvo pasiūlyta ieškoti idėjų, būdų, kaip kuo greičiau suteikti maitinimo paslaugas išsilaipinusiems žmonėms.

Verslo pusryčiuose su malonumu sutiko dalyvauti Ūkio ministerijos Turizmo politikos skyriaus vyriausioji specialistė Lidija Bajarūnienė. Ji pristatė pranešimą „Turizmo ateitis – darna“. Kalbėjo, jog dar daugiau pasiekti galima būnant konkurencingiems. Viską, ko reikia darnaus miesto įvaizdžiui, Birštono kurortas turi. Turistų augimo skaičiai išties džiuginantys. Siekiant dar glaudžiau bendradarbiauti su Kazachija, kuri įdomi turimomis sanatorijomis, startuos tiesioginis skrydis Astana–Vilnius. Šios šalies turistai taip pat galėtų pasinaudoti Birštono teikiamomis sveikatinimo paslaugomis.

Sparčiai augant turistų skaičiams, Birštone egzistuoja opi problema – automobilių parkavimas mieste. Apie eismo pasikeitimus papasakojo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys. Nuo balandžio mėn. S. Dariaus ir S. Girėno gatvės kairėje pusėje nuo autobusų stoties iki J. Basanavičiaus aikštės, bus pastatyti draudžiamieji kelio ženklai ,,Stovėti draudžiama“. Vaižganto gatvės dešinėje pusėje (link Nemuno) iki Vytauto gatvės bus pastatyti draudžiamieji kelio ženklai ,,Stovėti draudžiama“.

Birštono savivaldybės saugaus eismo komisija, atsižvelgdama į Tarybos narių ir gyventojų prašymus, priėmė sprendimą, draudžiantį dviračių eismą dr. Antano Serafino Zenkevičiaus krantinėje nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d.

Atvažiuojantys turistai gali statyti automobilius stovėjimo aikštelėse, sutvarkyta Žvėrinčiaus gatvė, ten yra nemaža stovėjimo aikštelė, didelės aikštelės prie PC „Norfa“ ir Sporto centro.

Birštonas – ekologiškas, ramybės miestas, todėl skatinamas važinėjimas dviračiais, vaikščiojimas pėsčiomis. Įstaigose ir įmonėse dirbantieji taip pat skatinami kooperuotis, į darbo vietą vykti keliese vienu automobiliu, palikti laisvų vietų automobilius pastatyti įstaigų paslaugomis besinaudojantiems klientams.

Mero patarėja Rimantė Kurkauskaitė pristatė Birštono kurorto komunikaciją Lietuvoje ir užsienyje. bei naujausias turizmo tendencijas.

Pristatyta naujiena – „Globalus Birštonas“ projektas. Įgyvendinant šį projektą, Birštono savivaldybė siekia kurti ryšius tarp gimtojo miesto ir išvykusių į užsienį, suburti bendruomenę ir motyvuoti juos grįžti kurti savo miestui, surinkti išvykusių asmenų kontaktų duomenų bazę, nuolatos komunikuoti. Tikimasi, kad aktyviau veiks Birštono kraštiečių žmonių bendruomenė, kurie galėtų būti savo gimtojo krašto ambasadoriais ir aktyviau įsitrauktų į savo gimtojo krašto gyvenimą.

Verslo atstovai pakviesti būti socialiai atsakingais ir prisidėti prie sunkiau gyvenančių Birštono gyventojų norų išpildymo ir dalyvauti gerumo akcijoje „Gerumo banginis“. Puikų pavyzdį jau parodžiusios „Tulpės“ sanatorija ir viešbutis bei sveikatingumo kompleksas „Royal Spa Residence.“

Taip pat vyksta pasiruošimas kulinariniam konkursui „Birštono kulinarinis žemėlapis“. Numatoma konkurso data – 2018 m. balandžio 25 d. Konkurso vieta – „Eglės“ sanatorija, kavinė „Prie Žaliosios sienos“. Kadangi pagrindinis Birštono kurorto turtas – mineralinis vanduo, o šių metų akcentuojama tema – žalumas, todėl ekologija ir žalumas bei gamta turės atsispindėti ir patiekaluose.

VšĮ „Laisvalaikio terapija“ vadovas, Jaunimo klubo atstovas Helmanas Lik, supažindino verslo atstovus su idėja pastatyti ir įrengti atvirą erdvę jaunimui miesto Centriniame parke. Helmanas Lik, kartu su Savivaldybės mere, kreipėsi į verslo atstovus ir kvietė kooperuotis ir paremti šį puikų projektą.

Verslo pusryčių pabaigoje merė dėkojo verslo atstovams už puikų bendradarbiavimą, idėjas, pasiūlymus ir, besidžiaugiant jau daug drąsesnės pavasarinės saulės spinduliais, palinkėjo sėkmingo vasaros sezono.

Birštono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *