Fotografė Gabija Labutytė: „Žmogaus portretas lyg vizuali poezija“

Alytaus miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendijos šiemet skirtos trims jauniesiems kūrėjams – Povilui Adomaičiui, Gretai Bratkauskaitei ir Gabijai Labutytei. Šįkart pokalbis su Gabija, kuri visuomenei pristatys garsių Alytaus menininkų portretų seriją.

Gabija, kokia aplinka Jus formavo iki studijų?

Augino visuma: šeima, knygos, spektakliai, pianino pamokos, mokytojai, mokyklos renginiai, kelionės ir jose aplankyti muziejai, parodos.

O kada susidomėjote fotografija?

Fotografija susidomėjau būdama šeštoje klasėje, kai mama nupirko skaitmeninį fotoaparatą ir paskatino į pasaulį dirstelėti pro fotoobjektyvo akį. Tuomet pradėjau viską iš eilės fotografuoti: gamtą, pastatus, žmones. Tais metais mokykloje atsirado mokytojo Vito Zabitos vedamas fotografijos būrelis – kaip tik tai, ko man labai reikėjo. Pavasarį su klasės draugu jau surengėme pirmąją parodą tuometėje Šaltinių pagrindinėje mokykloje, kurioje ir mokiausi. Man besimokant šioje mokykloje mokytojas Vitas Zabita su jaunaisiais fotografais surengė dar ne vieną parodą, darbus eksponavome Jaunimo centre, miesto savivaldybėje, bibliotekose. Tuomet mus, mokinius, tai labai įkvėpdavo tolesniems darbams. Taip ir prasidėjo mano kelionė su fotoaparatu.

Baigusi Adolfo Ramanausko-Vanago gimnaziją pasirinkote studijuoti kūrybines industrijas?

Vilniaus Gedimino technikos universitete studijuodama kūrybines industrijas išvykau su Erasmus+ programa pusmečiui į Alikantės miestą Ispanijoje. Ten besimokydama atradau mane labiau sudominusias disciplinas ir įdomesnį jų pateikimą, tokias kaip meno vadyba, videografija ir multimedijos, norėjau gilintis būtent į jas, be to, žavėjo studijų tarpkultūriškumas, todėl pradėjau ieškoti studijų užsienyje.

Ir toliau kelias nuvedė į Milaną? Papasakokite apie studijas ir darbus Milane.

Milane pasirinkau Fashion Styling & Creative Direction studijas Marangoni institute. Tai studijos apie vizualinę komunikacijos kalbą: eksperimentavimą per mados fotografiją, filmus, reklaminių kampanijų, prekinio ženklo identiteto kūrimą. Studijų kūrybinės užduotys privertė daug eksperimentuoti ir kurti mados fotografijos srityje. Įgijau darbo patirties asistuodama stilistams ir fotografams. Po studijų dirbau modelių agentūroje Fabbrica Milano, kur kiekvieną dieną tekdavo fotografuoti ir filmuoti modelius. Buvau atsakinga už agentūros socialines medijas ir modelių portfolio paruošimą klientams. Ši patirtis pravertė ir grįžus į Lietuvą dirbant nuotoliu Prancūzijos modelių agentūroje System.

Apie Jus skaitome, kad fotografuojate portretus, madą, vaikus, produktus ir maistą. Kiekviena sritis, žanras turi savo specifiką. Kas Jums artimiausia?

Mane žavi, jog fotografija gali būti labai įvairi. Artimiausia ir kartu sunkiausia – portretai. Sunku tada, kai turi tik keletą minučių užfiksuoti. O juk svarbu ne tik užfiksuoti, bet ir atskleisti. Žmogaus portretas lyg vizuali poezija, kalbanti apie patį žmogų, autentiškumą ir vidinę būseną. Įsimintina fotografijos patirtis: Milano mados savaitės užkulisiai, kai turėdavau galimybę patekti į dizainerių Moschino, Dolce&Gabbana, Fila, GCDS rengiamus kolekcijų pristatymus ir užfiksuoti verdantį užkulisių gyvenimą.

Kadangi esate mados fotografė, kokia mada ar drabužių stilius Jums pačiai aktualus?

Patinka, kai yra derinama modernus stilius su vintažo elementais. Esu nostalgiška XX amžiaus 8-ojo dešimtmečio stilistikai: platėjantys džinsai, gėlėti raštai, kombinezonai. Man imponuoja tvarios mados filosofija, stengiuosi rinktis iš dizainerių, kurie atsižvelgia į tvarumą.

Esate numačiusi sukurti garsių Alytaus menininkų portretų seriją. Kiekvienas užfiksuotas menininko portretas pasako ne tik apie individualų asmenį, bet ir apie įkvėpimą, nuotaikas ir siekius. Parodos lankytojai turės galimybę tyrinėti Alytaus meninę įvairovę ir sužinoti daugiau apie tai, kaip šie kūrėjai formuoja miesto tapatybę. Kaip ir kodėl kilo šis sumanymas?

Idėja kilo iš noro atkreipti dėmesį į kūrybines asmenybes, juk Alytus turi jų tikrai nemažai. Visuomet buvo smalsu, kaip, iš kur ir kodėl yra sukuriamas menas ir, apskritai, įdomu pats menininkas kaip asmenybė ir kūrėjas. Kaip fotografė, noriu sukurti portretų seriją ir pasigilinti, panarplioti jų įkvėpimus ir kūrybos procesą. Šia serija norėtųsi atskleisti ryšį tarp kūrėjo ir jo kūrybinės kelionės ir kaip tai paveikia Alytaus miesto tapatybę.

Ką apskritai svarbu žinoti, išmanyti, kai esi fotografas?

Svarbu būti momente ir stebėti, kas vyksta aplinkui. Taip pat svarbu susidraugauti su savo fotoaparatu ir juo pasitikėti.

O su kokiu fotoaparatu Jūs esate susidraugavusi?

Su „Sony a7r III“

Ar fotografija tapo Jūsų gyvenimo tikslu?

Gyvenimo tikslas yra gyventi prasmingą gyvenimą. Fotografija tapo mano gyvenimo dalimi. Man patinka tyrinėti gyvenimą fotografuojant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *