2023-ieji Dzūkijoje: nuo istorinių investicijų iki „čekiukų“ skandalo

Skaičiuojant paskutines valandas iki Naujųjų įprasta prisiminti, kokie buvo nueinantys metai. Portalas Dzūkijosveidas.lt apžvelgia, kokie 2023-ieji buvo Pietų Lietuvos regiono savivaldybėms. Ką įsimintino, reikšmingo, o gal ir netikėto, Dzūkijai atnešė ir Žaliajam drakonui palieka Juodasis vandens triušis?

2023-ieji – rinkiminiai metai. Vykę savivaldos rinkimai Dzūkijoje pažėrė staigmenų. Po atkaklios kovos ir antrojo turo, rinkėjų sprendimu, mero sostą teko palikti daugiau kaip du dešimtmečius Alytaus rajonui vadovavusiam konservatoriui Algirdui Vrubliauskui. Jo vietą užėmė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Rasa Vitkauskienė.

ARSA archyvo nuotr.

Kitose savivaldybėse renkant merus didelių netikėtumų nebūta – perrinkti savivaldybių vadovai liko tęsti darbus.

Kovo mėnesį prie balsadėžių atėję alytiškiai išreiškė išskirtinį pasitikėjimą socialdemokratais. Mero poste liko triuškinančiu rezultatu varžovus jau pirmajame rinkimų ture įveikęs Nerijus Cesiulis, stiprią daugumą taryboje užsitikrino ir jo vadovaujami miesto socdemai, gavę net 19 iš 27 mandatų. Senus politikos vilkus vietos valdžioje pakeitė ir mažai žinomi, ir labai jau „žemiškų“ profesijų atstovai.

AMS archyvo nuotr.

Neaplenkė Dzūkijos politikų „čekiukų“ skandalas. Pro visuomenininko Andriaus Tapino akis nepraslydo Alytaus ir Lazdijų rajonų bei Birštono politikų kanceliarinės išlaidos. A. Tapinas taip „praskaidrino“ išrinktųjų išleistus pinigus, kad ne tik garsiai nuskambėjo visų trijų savivaldybių dabartinių merių pavardės, bet ir ne vieno Alytaus rajono tarybos konservatoriaus narystė partijoje staiga sustojo.

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui šie metai buvo gausūs darbinėmis komandiruotėmis. Tūkstančiai eurų buvo išleisti kelionėms, kuriose R. Malinauskas sėmėsi žinių apie dirbtinių bangų baseinų technologijas. Po visų jų, metų pabaigoje, kurorto vadovas pažadėjo: „Jūra Druskininkuose bus!“.

Jei į Lazdijus šiemet įriedėjo statybinis kranas, tai į Nemuną, ties Alytumi, įplaukė žemsiurbė. Lazdijuose įsibėgėjo Sporto centro statybos, Alytuje pradėti Nemuno valymo ir gilinimo darbai.

Veiksmo prie Nemuno Dzūkijos sostinėje, netoli Kaniūkų tilto, būta ir vasarą – po ilgų diskusijų ir svarstymų čia pradėjo veikti nudistų paplūdimys.

Alytaus Pramonės rajone 2023-aisiais taip pat netrūko judesio. Bendrovė „Kauno grūdai“ pradėjo naujojo fabriko statybas, o numatytos 32 mln. eurų investicijos į jį – vienos didžiausių miesto istorijoje. Ir buvusio Alytaus medvilnės kombinato administracinis pastatas pagaliau turi naują šeimininką, kuris neslepia ambicingų planų įveiklinti šį, prieš beveik šešis dešimtmečius pastatytą „vaiduoklį“.

Varėnoje šiemet gyvenimas būtų tekėjęs ramia ir įprasta vaga, jei ne metų pabaigoje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vardo ir kūrybos paveldo įprasminimo bei sklaidos komisijos nariams užgimusi idėja pagerbiant genijaus atminimą Senąją Varėną pervadinti Čiurlionio Varėna. Tiesa, Varėnos rajono meras Algis Kašėta ir Senosios Varėnos bendruomenės atstovai labai skeptiškai įvertino tokią komisijos iniciatyvą.

2023-aisiais neišvengta garsių ir nusipelniusių žmonių netekčių. Alytus neteko net dviejų miesto Garbės piliečių – fotomenininko Zenono Bulgakovo bei miesto statytojo Vytauto Remeikos, Anapilin iškeliavo ir „lietuviško šampano krikštatėviu“ vadintas, buvęs „Alitos“ vadovas Juozas Daukšys. Šiemet mirė ir pirmasis Alytaus rajono garbės pilietis, buvęs ilgametis Alovės klebonas monsinjoras Stanislovas Stankevičius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *