Darželis Alytuje be privalomo pietų miego? Misija įmanoma

I. Krutulės asmeninio archyvo nuotraukų koliažas

Nors vietų trūkumu valstybiniuose lopšeliuose-darželiuose alytiškiai pastaruoju metu nesiskundžia, tačiau ir privatūs išgyvena gana neblogus laikus. Nors pastarųjų Alytuje – vos keli, jie plečiasi, mini veiklų sukaktis, džiaugiasi pasiekimais. Panašu, jog po Dzūkijos sostinės saule šiandien vietos užtenka visiems.

Anot tėvų, mokestis už valstybinius lopšelius-darželius Alytuje šiemet taip šoktelėjo į viršų, kad kainų skirtumas tarp valstybinių ir privačių jau nebe toks ryškus, o galimybių skirtumai – akivaizdūs.

Alytuje veikiančiame privačiame vaikų darželyje „Būžys“ nėra privalomo pietų miego, o Valdorfo bei Montessori pedagogikų principai lydi kasdien ir kone kiekvienoje veikloje. Čia skirtingo amžiaus brolis ir sesė ugdomi kartu, o savo vaikų dieną tėvai realiu laiku gali stebėti išmaniojoje programėlėje. Čia bėgiojimas basomis lauke, žaidimai su purvu, pamokos miške ar šiltnamio priežiūra jau spėjo tapti mėgstamiausiomis mažųjų ugdytinių veiklomis.

„Būžio“ vadovė Ieva Krutulė pasakoja, jog poilsio laikas jos vadovaujamoje įstaigoje ir yra prilyginamas poilsiui – kol vieni vaikai miega, kiti ilsisi klausydamiesi pasakų, meditacijos pratimų, vėliau leidžia laiką taip, kaip nori – atlieka užduotis, konstruoja, varto knygas.

„Neriboju vaikų kūrybiškumo, neįstatau į rėmus, leidžiu jiems rinktis laisvai. Didelę reikšmę skiriu vaikų kalbos ugdymui, matematiniams gebėjimams, fizinei raidai. Vaikai patys atlieka eksperimentus su įvairiomis medžiagomis ir priemonėmis, visi puikiai moka naudotis pipetėmis, išklauso instrukcijas, seka eksperimentų eigą. Tyrinėjame fiziką, chemiją, inžineriją. Vaikai išgirsta naujas sąvokas, jas patikrina ir įsisavina veiklų metu“, – pasakoja I. Krutulė.

Prieš tris metus duris atvėręs ir vos nuo dviejų vaikų, kurių vienas – pačios Ievos dukra, pradėjęs „Būžys“ šiandien jau turi vieną mišrią vaikų grupę, keturis darbuotojus, o ir mintys apie plėtrą vadovę kartas nuo karto aplanko.

Kita vertus, pasak jos, nedidelis skaičius vaikų įstaigoje leidžia dirbti kokybiškai, įsiklausyti iį kiekvieno ugdytinio poreikius, juos įgyvendinti. „Darbas su vaikais įgalina nuolatinį abipusį tobulėjimą. Vaikai kiekvieną rytą pasitinka su šypsena, o tai yra geros nuotaikos garantas visai dienai“, – šypsosi pašnekovė ir prisipažįsta pati dažnai lauke pasileidžianti basomis su mažaisiais „būžiukais“.

Pastovų ir ilgesnį buvimą lauke bet kokiomis oro sąlygomis – ji laiko viena pagrindinių priežasčių, kodėl tėvai atveda savo atžalas į jos vadovaujamą privatų darželį, ypač sugrįžę iš užsienio, mat yra artimiau susipažinę su šia praktika.

Antra, vaikams ypač priimtinas ugdomoje veikloje taikomas jau minėtų Valdorfo ir Montessori pedagogikos sistemų mišinys. Vaikai daug kuria, užsiima simuliacinėmis veiklomis, mokosi per žaidimą ir patyrimą. „Neretai veiklas padiktuoja patys vaikai, veikiame ir mokomės tai, ko jie pageidauja, kas jiems įdomu“, – pažymi I. Krutulė.

Įvairios išvykos ir aplinkos keitimas – dažna praktika „būžiukų“ kasdienybėje, o paskutinė kelionė po miestą viešuoju transportu – viena geriausių ir daugiausiai teigiamų vaikų emocijų susilaukusių veiklų. Jie jau yra aplankę Alytaus miesto teatrą, Kraštotyros muziejų, Lėlių kambarį ir daug kitų įdomių vietų, susipažinę su policijos pareigūnų ir ugniagesių darbu, į svečius priėmę žinomų sportininkų…

„Būžio“ vadovė džiaugiasi, kad kasdienėse vaikų veiklose ar švenčiant šventes noriai dalyvauja ir prisideda tėvai: „Tai mums padeda išlikti stipria bendruomene, išlaikyti ryšį, kurti savo tradicijas, kas yra labai svarbu mums visiems“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *