Alytų iš paukščio skrydžio atradusio operatoriaus svajonė – gulbe virtusi miesto širdis

Artūro Lavrėnovo/Oroperatorius nuotraukos.

Alytiškis Artūras Lavrėnovas (36 m.) buvo vienas pirmųjų Alytų nuotraukose ir vaizdo įrašuose įamžinęs iš paukščio skrydžio. Prieš maždaug septynerius metus netikėtai užgimęs didelis susidomėjimas gaudyti akimirkas drono pagalba buvo sėkmingai išplėtotas į sėkmingą veiklą. Šiandien alytiškis turi tokią Alytaus miesto vaizdų iš paukščio skrydžio kolekciją, kokią turbūt retas besurinktų. Operatoriaus akimis, Alytus nėra fotogeniškiausias miestas, tačiau, pasitelkus fantaziją, perliukų vis tik įmanoma atrasti. O Alytaus miesto širdį – rotušę jis vadina bjauriuoju ančiuku, turinčiu potencialą virsti gražiausia gulbe.

Nušvitimas – įkopus į ketvirtą dešimtį

„Šį pomėgį atradau visiškai atsitiktinai. Kai ženkliai pakilo videografijos lygis Lietuvoje ir visame pasaulyje, atsirado naujų technologijų, internete pamačiau įspūdingą vaizdo įrašą, padarytą drono pagalba. Vaizdai iš paukščio skrydžio man sukėlė labai didelį įspūdį.

Ilgą laiką dirbau administracinį darbą. Vieną dieną tiesiog atsikėlęs supratau, kad tai, ką veikiau iki to laiko, man neteikė jokio pasitenkinimo. Tada užliejo didelis noras kažką keisti savo gyvenime. Man buvo lygiai trisdešimt metų, kai mane aplankė nušvitimas, jog noriu užsiimti kūrybine veikla“, – pasakojo Artūras.

Tuo metu vyras su filmavimu, fotografavimu neturėjo nieko bendro, tačiau ši sritis jį labai žavėjo. Naujų galimybių ir technologijų atsiradimas, videografijos lygio kilimas jam pasirodė puiki ir dar neišnaudota niša, kurioje galėtų save realizuoti kaip drono operatorių. Juolab kad tuo metu, kai Artūras pradėjo savo veiklą, drono operatorių buvo galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

Konkurencijos buvo mažai

Pasidomėjęs naujos veiklos steigimo finansavimo galimybėmis, jų atrado per Užimtumo tarnybą. Artūro parengtam projektui buvo skirta parama, už kurią jis įsigijo du tuo metu naujausių modelių dronus bei įkūrė mažąją bendriją „Oroperatorius“.

Išsilaikęs reikiamą praktinį egzaminą, gavęs dronų skraidinimo licenciją, daug savamoksliškai domėjęsis, praktikavęsis, o vėliau ir filmavimo bei fotografijų kursus baigęs vyras taip pradėjo atradimų kupiną savo veiklą.

„Turėjau labai didelį norą išmokti, todėl medžiagos ieškojau internete, pats praktiškai išbandžiau daugelį dalykų, kol išsiaiškinau, atradau tai, ko ieškojau. Kuo daugiau domėjausi ir dariau, tuo labiau visa tai mane įtraukė. Galiausiai supratau, kad reikia įdėti daug darbo, kad šis pomėgis taptų ir pelninga veikla. Pradžia buvo sunki, ypač pirmieji du metai. Man buvo kiek lengviau, nes konkurencijos dar buvo labai mažai. Todėl užmezgiau ryšių su įvairiomis agentūromis, kurioms buvo reikalingi turinio kūrėjai. Taip pradėjau dirbti su įvairiais nemažos apimties projektais ir žinomais Lietuvos žmonėmis“, – pasakojo alytiškis.

Turi svajonę Alytuje įgyvendinti unikalų projektą

Artūras yra įsitikinęs, kad jo veikla sėkmės sulaukė dar ir todėl, kad jį patį žavėjo galimybė įamžinti vaizdus iš viršaus.

„Dabar tai jau man tapo kasdienybe, mano akys priprato matyti vaizdus iš aukštai ir tiek susižavėjimo man jau nebekelia. Bet daugybė kitų žmonių tuo vis dar labai žavisi“, – kalbėjo Artūras.

Su savo darbais alytiškis ne kartą dalyvavo tarptautinio ir net pasaulinio lygio konkursuose. Paklausus, kodėl to nedaro savo mieste ar šalyje, jis sakė tikintis posakiu, kad „pranašu savam krašte nebūsi“.

Pasiteiravus, ar neturi planų ateity surengti savo darbų parodą, Artūras paatviravo jau kurį laiką brandinantis kitą mintį – Alytuje suorganizuoti unikalią, jokio analogo neturinčią parodą-erdvę, tačiau jos įgyvendinimui reikėtų milžiniškų kaštų ir erdvių. Bet tai galėtų būti unikaliu traukos objektu, suteikiančiu labai unikalius pojūčius.

Tiesa, Artūras jau kartą dalyvavo alytiškių iniciatyvų projekte ir teikė Alytaus miesto vartų „Alytus/Myliu“ paraišką. Šis projektas laimėjo ir jau yra įgyvendintas.

Teko ragauti ir sostinės gyventojo duonos

Beje, nors nuo pat šaknų Artūras yra alytiškis, kurį laiką jam teko ragauti ir sostinės gyventojo duonos. Nepatiko, ir jau po metų grįžo į savo gimtąjį Alytų.

„Tiesiog supratau, kad Vilniaus kamščiuose per dieną praleisdamas po keletą valandų, tuščiai švaistau savo laiką. Nesu kantriausias žmogus laiką leisti spūstyse, todėl jau po metų tvirtai apsisprendžiau grįžti į Alytų.

Bet turbūt šis etapas mano gyvenime ir turėjo būti, nes Vilniuje susipažinau su savo būsima žmona, kuri irgi yra alytiškė. Mums nė vienam nekilo dvejonių dėl grįžimo gyvenimą kurti savo gimtajame mieste“, – pasakojo Artūras.

Miesto rotušei – bjauriojo ančiuko epitetas

Artūrui labai patinka filmuoti ir fotografuoti Alytų iš paukščio skrydžio įvairiais metų ir net paros laikais, įvairiomis oro sąlygomis. Jis net turi sukaupęs milžinišką tokių vaizdų archyvą.

„Labiausiai man patinka nuotraukos, į kurias žiūrintieji turi gerai pasukti galvą, kad suprastų, ką joje mato. Tas pats objektas vienaip atrodo nuo žemės, kitaip – iš viršaus“, – tikino alytiškis.

Jis Alytų mato kaip lėto ir kokybiško gyvenimo šeimos miestą, tačiau vaizduose iš viršaus Dzūkijos sostinė atskleidžia ir kitokią pusę.

„Alytus labai nestandartinis miestas ir nėra fotogeniškiausias. Tikrai reikia fantazijos, kad atrastum gražių kampų, vietų. Pati pilkiausia ir nejaukiausia – centrinė miesto dalis. Pavyzdžiui, gražiausi vaizdai iš Alytaus rotušės būna tik dviem atvejais – kai stovi papuošta eglė ir esant saulėlydžiui.

Miesto Rotušė man tarsi bjaurusis ančiukas, kuris gali virsti gražiausia gulbe. Reikia renovuoti miesto širdyje esančius pastatus, o pačioje Rotušės aikštėje turėtų atsirasti naujų sprendimų. Alytus yra išskirtinis tuo, kad tai turbūt vienintelis miestas, turintis daug gražių apylinkių, bet miesto centras – pilkas, niūrus. Kituose miestuose įprasta, kad centrinė dalis, pagrindinė aikštė būna išpuoselėta, o miestų pakraščiuose – ne taip gražu. Aš labai tikiuosi, kad jau greitai išauš diena, kai galėsiu gėrėtis dronu užfiksuotais Alytaus miesto centro vaizdais ir didžiuotis, kad miesto širdis lyg toj pasakoj virto gražuole gulbe“, – vylėsi alytiškis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *