Alytaus gatvėmis skriejantys elektriniai paspirtukai: riboti, drausti ar leisti?

Alytuje smagiai važinėjančių elektriniais paspirtukais išties nestinga, tačiau dažnėja ir eismo įvykių, kurių kaltininkais ar nukentėjusiaisiais tampa būtent paspirtukų vairuotojai. Kai kurie miestai jau svarsto galimybę įvesti tam tikrus ribojimus šioms transporto priemonėms. Ar tuo pačiu keliu turėtų eiti ir Alytus? Tokią diskusiją alytiškiams pasiūlė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Drausti negalima leisti. Kur dėtumėte kablelį, jei kalbame apie mieste nardančius elektrinius paspirtukus? Vis garsiau sostinės politikai svarsto dėl ribojimų šioms transporto priemonėms, jiems pritaria ir policijos pareigūnai, ir gydytojai, bet ką manote jūs?

Važinėjantys džiaugiasi, kad tai patogi transporto priemonė; man smagu, kad tai užtikrina darnų judėjimą ir neteršia gamtos; paspirtukai neapkrauna automobilių aikštelių ir juos galima nusinešti į butą ar biurą; važiuodami jais žmonės pabūna gryname ore ir net šiek tiek sportuoja (na, bent jau tikrai gerina laikyseną)

Policijos pareigūnai teigia, elektriniu paspirtuku važiuojantys tampa dažnesnių eismo įvykių kaltininkais ar nukentėjusiais; gydytojai pasakoja apie atvirus lūžius, smegenų sutrenkimus ir kitas skaudžias nelaimes, kuriuos mato ligoninės skubios pagalbos skyriuose; paspirtukininkai pamiršta ne tik šalmus, bet ir nesilaiko KET išlėkdami į gatvę net nepristabdę ar užkliudo kitas eismo priemones, o dar blogiau – parbloškia vaikus bei gyvūnus; sunku sureguliuoti saugų greitį – nuomojami paspirtukai turi greičio ribotuvus, o nuosavais galima lėkti su vėjeliu.

Paspirtukais jau nebegalima važinėtis Nidos ir Palangos centre, tam tikrose vietose net Dubajuje ar Sidnėjuje. Kokia jūsų nuomonė – ką reikėtų daryti?“, – diskusijai kvietė meras.

Vieni diskusijos dalyviai siūlė paspirtukų vairuotojams tiesiog įvesti amžiaus cenzą, kiti – taikyti griežtesnę kontrolę, dar kiti – iš viso uždrausti važinėtis miesto centre ir šaligatviais. Tarp pasiūlymų būta ir specialių kursų išklausymas. Buvo ir pasisakymų, kad drausti negalima, esą draudimų ir taip visur labai daug ir kad draudimais iš viso nieko pakeisti neįmanoma.

Būta pastebėjimų, kad mieste esantys pėsčiųjų ir dviračių takai yra per siauri ir sujungti, kad reikėtų juos atskirti platesne skiriamąja žaliąja zona ar pertvaromis.

Vienas komentaras apie “Alytaus gatvėmis skriejantys elektriniai paspirtukai: riboti, drausti ar leisti?

  1. Meras ir vėl pasiklydo tarp trijų pušų… Mieste daugybė rimtų problemų, o Cesiulis tai apie išpaišytas sienas, tai apie paspirtukus… Tokie straipsniukai apie ūkines problemas eilinį kartą parodo, kad meras nesuvokia ką miesto vadovas turi dirbti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *