Švenčių dekoratorė iš Dzūkijos: „Dekoravimas – jau ne mada ar prabanga, o būtinybė“

Dekoratorei Kamilei Pazniokei į švenčių dekoravimo rūpesčius ir darbus tenka įtraukti ir vyrą, mat užsakymų sulaukia tiek daug, kad vos spėja suktis. Asmeninio albumo nuotraukos.

Pandemija ir netikėtai prasidėjęs karas Ukrainoje gerokai pakoregavo žmonių požiūrį, pagal kurį jie nusiteikę švęsti gyvenimą čia ir dabar, nes nežinia, kas gali nutikti rytoj. Vis daugiau dėmesio ir išlaidų, organizuojant šventes, žmonės skiria ir šventinės aplinkos dekoravimui, kuris jau tampa nebe mados reikalu, o būtinybe. Tai pastebi ir Dzūkijoje jau keletą metų profesionalias paslaugas teikianti dekoratorė Kamilė Pazniokė. Šią vasarą moteris sulaukė rekordiškai daug užsakymų, o iš šventės biudžeto už dekoravimą žmonės linkę atseikėti tūkstančius.

Tarp išsilavinimo ir darbo – nieko bendro

„Kiek tik save pamenu, visuomet rūpindavausi savo pačios, artimųjų, draugų, giminaičių švenčių dekoravimu. Man ne tiek svarbu būna kaip atrodysiu pati, bet kokia bus šventė. Prieš dešimt metų savo veiklą pradėjau nuo kvietimų, atvirukų gamybos, o vėliau augo ir švenčių dekoravimo užsakymai. Stipriau ši veikla išsirutuliojo po mano pačios vestuvių, kuriomis taip pat rūpinausi pati. Taip mano veikla išsiplėtė ir šią vasarą turiu rekordiškai daug užsakymų ir nė vienos laisvos vietos naujiems“, – apie savo veiklos pradžią pasakojo druskininkietė, savo kaip profesionalės veiklą skaičiuojanti jau ketvirtą sezoną.

Įdomu tai, kad Kamilės išsilavinimas neturi nieko bendro su dekoravimo sritimi. Ji yra baigusi buhalterinę apskaitą ir ekonomiką.

Tiesa, prieš tai moteris turėjo darbą, kuriame teko prisiliesti prie švenčių organizavimo maitinimo srityje ir iki tol buvusį pomėgį teikti dekoravimo paslaugas tekdavo derinti. Galiausiai motinystė jai atvėrė galimybę šią veiklą paversti pagrindine.

Šiandien dekoratorė turi galimybę pasiūlyti dekoravimo paslaugas kaip ji pati sako „nuo A iki Z“.

„Mano darbas prasideda, kai ateina užsakovas, jau išsirinkęs šventės vietą ir laiką, žinantis žmonių skaičių. Tada aptariame poreikius, lūkesčius nuo reikalingo inventoriaus – žvakidžių, vazų, tekstilės, lempučių, kėdžių, indų – iki floristikos. Visuomet stengiuosi įsitraukti taip, kad patiems užsakovams nereikėtų niekuo rūpintis“, – pasakojo dekoratorė.

Pinigų švenčių dekoravimui užsakovai negaili

Dekoravimo paslaugos yra sezoninės, tad vasara yra pats darbų įkarštis, kuris dažniausiai baigiasi spalio mėnesį. Vėliau prasideda kalėdinių vakarėlių, jubiliejų užsakymai.

Šie metai pagal užsakymų kiekį dekoratorei Kamilei yra rekordiniai. Jų netrūksta ir kitiems kolegoms. Moteris sako, kad dekoravimo paslaugų poreikis sparčiai auga ir jau net susiformavo tendencija, kad vestuvės, krikštynos, pirmieji vaikų gimtadieniai jau neįsivaizduojami be profesionalių dekoratorių paslaugų.

„Dekoratorių paslaugos jau tampa ne mados ar prabangos reikalu, o būtinybe, nes suspėti tai padaryti patiems šventės rengėjams yra didelis iššūkis. Daugumoje populiarių sodybų šventės pasiruošimui, dekoravimui, dažniausiai duodama vos kelios valandos iki šventės, per kurias patiems tai padaryti praktiškai neįmanoma. Be to, dažniausiai kiekvienas nori kuo įspūdingesnių, originalesnių papuošimų. Šiais laikais jau nieko nenustebinsi tik puokšte ir žvakėmis ant stalo“, – sako dekoratorė.

Kamilė jau turėjo patirtį, kai savo pačios vestuvių dekoravimu rūpinosi pati, tačiau šiandien turi patarimą kitiems į tokį iššūkį geriau nesivelti, nes tai reikalauja ne tik daug laiko, bet ir sukelia daug rūpesčių, stresinių situacijų, o dažnu atveju ir sutaupyti pavyksta ne itin daug.

Kamilė įsitikinusi, kad augantys dekoravimo paslaugų užsakymai – ir pandemijos pasekmė. Vien vestuvių dekoravimo užsakymų vasarai turi apie 40, o dar kiek krikštynų ir kitų švenčių.

„Pandemijos metu daug užsakymų teko perkelti į vėlesnį laiką. Tada užsakymus net teko dubliuoti, o kad suspėčiau juos visus įgyvendinti, į šią veiklą teko įsitraukti ir vyrui, taip pat į komandą priėmėme dar vieną kolegę.

Kadangi mano darbas yra sezoninis, pati pandemija mano veiklai didelės reikšmės nesudarė. Vasarą, kai pandemija atslūgdavo, žmonės norėdavo švęsti, kol yra galimybė ir dažnu atveju padidėjo šventėms skirto biudžeto dydis“,  – pasakojo Kamilė, tikinusi, kad švenčių dekoravimui užsakovai negaili ir poros tūkstančių eurų.

Vidutiniškai vestuvių šventei dekoruoti gali atsieiti nuo 1000 eurų, o krikštynoms – nuo 500.

Pašnekovė įsitikinusi, kad panašų elgesio modelį padiktavo Ukrainoje prasidėjęs karas ir žmonės laikosi požiūrio, kad reikia švęsti dabar, nes niekada negali žinoti, kas laukia rytoj.

Pasak Kamilės, šventes organizuojančių klientų neišgąsdina net milžiniškais šuoliais kylančios kainos ir žinią apie išaugusias išlaidas šventės dekoravimui sutinka labai supratingai. Dekoratorė turėjo vos vieną dėl infliacijos pasekmių atšauktą dekoravimo užsakymą.

Dėmesys – originalumui, prabangai ir kokybei

Pasiteiravus apie švenčių dekoravimo tendencijas, Kamilė pasakojo, kad dažniausiai kiekvienas nori originalumo, prabangos bei modernios klasikos stilistikos. Tradicinių papuošimų tokių kaip raidės virš jaunavedžių, balionai, atlasiniai kaspinai ar kiti pigūs dekoravimo elementai atsisakoma.

„Dabar daug dėmesio skiriama kokybiškai tekstilei, staltiesėms. Kad dekoravimas atrodytų kuo prabangiau, dažnai prašoma polėkščių. Populiarėja ir įvairūs kabantys projektai, šviestuvai, lemputės, žydintys medžiai. Kaip svarbus dekoro elementas išskiriamos kėdės, veidrodiniai indai, stalai“, – pasakojo dekoratorė.

Atminimo dovanėlės lieka neįvertintos

Kamilė atkreipė dėmesį, kad kažkada labai išpopuliarėjęs svečiams skirtų padėkos, atminimo dovanėlių bumas jau slūgsta, mat dažnu atveju jis nepasiteisina.

„Dabar žmonės labiau vertina patyrimą nei galimybę kažką išsinešti iš šventės. Savo klientus iš viso bandau nuo to atkalbėti, nes dažniausiai dovanėlės lieka neįvertintos ir paliekamos šventės vietoje. Mano nuomone, tai nereikalingas pinigų švaistymas smulkmenoms, kurios išties daug kainuoja. Jeigu tai būna suasmenintos dovanos, tokios kaip šaržai, tai jas svečiai dar pasiima“, – savo patirtimi dalijosi dekoratorė.

Ji pastebėjo, kad senosios tradicijos jau taip pat nyksta negrįžtamai, mat jų prasmės šių laikų kontekste nebelieka. Jau tapo įprasta, kad poros kartu gyvena dar iki vestuvių, tad išlydėjimų iš tėvų namų nebelieka, taip pat ir rūtų vainikėlis šiais laikais daug kam jau kelia šypseną.

Dažnai atsisakoma civilinės santuokos, pasirenkama tik bažnytinė. Jaunųjų pulkas – taip pat jau retas reiškinys, piršlius keičia liudininkai ir renginio vedėjai. Iš senųjų tradicijų išlieka tik jaunųjų sutikimas su duona ir vandeniu, tėvų perduodamas šeimos židinys, pirmasis jaunųjų šokis, puokštės metimas, jaunųjų tortas ir pasirenkama vidurnakčio kulminacija.

„Manau, kad daugelis senųjų tradicijų šių laikų kontekste nebeteko prasmės ir dabar net gali pasirodyti juokingos, juolab kad jaunieji dar iki vestuvių gyvena kartu. Išliko tik pačios prasmingiausios tradicijos. Senąsias tradicijas keičia naujos ir turbūt tai natūralu“, – sakė Kamilė.

Įspūdingiausias užsakymas – milžiniškos ir prabangios vestuvės

Kaip vieną įspūdingiausių užsakymų moteris įvardija praėjusį savaitgalį vykusias vestuves, kuriose dalyvavo apie šimtą žmonių. Teko papuošti devynis stalus. Tokio dydžio vestuvės – retas reiškinys.

„Įspūdingos buvo ir pačios vestuvės, kuriose pasirodymus rengė penki žymūs atlikėjai. Taip pat ir vieta buvo neįprasta – Liškiavos vienuolynas. Iššūkių dekoruojant šventės vietą netrūko, nes reikėjo pasirūpinti nuo kėdžių, iki apšvietimo“, – pasakojo moteris.

Dabar Kamilė svajoja kada nors išbandyti vestuvių dekoravimą kur nors Italijoje ar Ispanijoje. Taip pat, pasak dekoratorės, ne pro šalį būtų ir didesnės patalpos jos verslui, nes dirbtuvės namuose jau tampa per mažos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *