Unikalias Audrutės verbas išgraibsto darbe: jas riša iš pačios užaugintų augalų

Audrutė Truncienė per vasarą savo pačios sodyboje augina įvairius augalus, rudenį juos džiovina, o per žiemą iš jų kruopščiai riša unikalias, daug laiko ir kruopštumo reikalaujančias verbas. dzukijosveidas.lt ir asmeninio albumo nuotraukos.

Pats gyvenimas alytiškę Audrutę Truncienę pastūmėjo sielos atgaivos po darbų ieškoti kūryboje. Per vasarą savo pačios sodyboje auginti, rudenį džiovinti augalai per žiemą kruopščiai rišami į unikalias, daug laiko ir kruopštumo reikalaujančias verbas. Dar ankstyvą pavasarį Audrutės unikaliausi, neįprasti kūriniai išgraibstomi jos darbovietėje – Alytaus miesto savivaldybėje, o pavėlavusiems alytiškė dar gali pasiūlyti ir tradicinių, iš žaliuojančių augalų šviežiai rištų verbų.

Audrutės sodyboje – augalų jūra

Šis moters pomėgis moteriai ne tik leidžia šiek tiek prisidurti pragyvenimui, bet ir teikia daug malonumo ir veikia tarsi terapija po dienos darbų. Kadaise viskas prasidėjo nuo Vėlinių vainikų pynimo, vėliau pasuko Advento, kalėdinių vainikų rišimo pusėn.

Meilė augalams ir menui iš jų Audrutės gyvenime atsirado taip pat ne šiaip sau. Ji yra baigusi tuometinį Kauno miškų technikumą, kur mokėsi miestų ir gyvenviečių apželdinimo specialybės.

„Labai myliu gamtą, augalus, gėles. Pati savo sodyboje turiu įvairiausių augalų, juos sodinu, prižiūriu, dauginu. Didžiąją dalį žaliavos verboms ir vainikams pasigaminu pati, tačiau susirenku ir iš laukų bei pamiškių“, – pasakojo Audrutė.

Moteris dažnai leidžia laiką Alytaus rajone, Pavartėnuose, esančioje sodyboje, kurioje savo rankomis užsiaugina, linų, levandų, įvairių smilgų, varpų, šlamučių ir daugybę kitų augalų.

Audrutę galima pamatyti ir už prekystalio Pivašiūnuose per Žolinių atlaidus. Pas ją galima įsigyti Žolinių atlaidų metų šventinimui skirtų puokštelių.

Pomėgiui skiria ištisus metus

„Verboms, vainikams, galima sakyti, paskiriu ištisus metus. Užsiauginti augalų – taip pat sudėtingas procesas. Be to, gamtoje renkamus augalus taip pat reikia rinkti tam tikru metu“, – tikina pašnekovė.

Pavasarį Audrutė visą savo dėmesį skiria augalų sodinimui, sėjimui, vasarą – jų auginimui, puoselėjimui. Rudenį derlių tenka nuimti, sudžiovinti ir paruošti verbų arba vainikų rišimui.

Ilgi vėlyvo rudens ir žiemos vakarai – alytiškei tikrų tikriausia sielos atgaiva, mat tada jos rankose augalai virsta unikaliais kūriniais.

Verboms – netradiciniai sprendimai

Audrutės verbose galima aptikti ir pagoniškųjų gamtos, folkloro motyvų. Verbose ji iš šieno, varpų, įvairių smilgų išpina saulę primenančias formas, kartais jas papuošia paukščiais.

Neretai Audrutė išpina ir dekoracijų, skirtų papuošti šventinius medžius, stalus.

Prie sudėtingesnės verbos alytiškė gali užtrukti net keletą valandų, o kartais ir dienų su pertraukomis, ypač kai reikalinga atitinkamai paruošti skirtingus augalus.

Moteris jau nė neskaičiuoja, kiek tokių verbų pagamina per sezoną, tačiau jų dažniausiai nelieka jau ankstyvą pavasarį. Pirmiausia išperkamos įdomiausios, netradicinės verbos, puoštos pačios užaugintomis levandomis, aguonomis, dekoruotomis šieno pynėmis. Tokias verbas moteris Verbų sekmadieniui pasilieka ir sau bei savo šeimai.

Audrutė pastebėjo, kad vis tik žmonės pirmenybę teikia natūralioms spalvoms ir augalams, tačiau tarp jos darbų mėgėjų yra ir mėgstančiųjų ryškesnes spalvas.

Neretai unikalios, neįprastos verbos bei kiti iš augalų rišti papuošimai žmonių namuose virsta puošniomis namų interjero detalėmis, šventinio stalo puošmenomis.

Likus nedaug laiko iki Verbų sekmadienio, ji riša ir tradicines verbas iš gyvų augalų – kadagių, verbos šakelių.

Su savo darbais ji yra dalyvavusi ir Vilniaus  Kaziuko mugėje, o užsilikus paskutiniams darbams, juos parduoda prie bažnyčios Verbų sekmadienį.

„Pandeminiai metai nelepino, mat ribojimai sumažino ir bažnyčios lankytojų srautus. Šiemet jau pastebiu atsigavimą, nes žmonės pavargo nuo pastarųjų negandų pasaulyje, nori daugiau išeiti, pakeisti aplinką, švęsti. Iš tikrųjų ne tik norisi, bet ir reikia švęsti gyvenimą“, – įsitikinusi Audrutė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *