Gausybė naudingų patarimų, padėsiančių atlikti įvairius automobilio priežiūros darbus

pixabay.com nuotr.

Iš pradžių automobilio techninė priežiūra daugeliui transporto priemonių savininkų gali atrodyti pakankamai bauginanti ir sudėtinga, tačiau jei pradėsite nuo mažų žingsnelių, neilgai trukus suprasite, kad atliekate vis sudėtingesnes užduotis ir tai darydami nejaučiate jokio diskomforto. Todėl pateikiame jums gausybę įvairių naudingų patarimų, kurie turėtų padėti daugybę automobilio priežiūros darbų atlikti savo pačių rankomis.

Pakeiskite valytuvus

Lengva nustatyti, kada reikia pakeisti valytuvus. Tiesiog paspauskite langų apipurškimo mygtuką ir pažiūrėkite, ar stiklas yra tinkamai nuvalytas. Tačiau jei šepetėliai tarytum „šluojasi“, tai reiškia, kad jie yra nebetinkami naudoti. Automobilių detalių parduotuvėje rasite daug ekonomiškų valytuvų, bet verčiau rinkitės vardinius. Jie kainuoja brangiau nei nežinomų prekės ženklų, tačiau jų aukštesnės kokybės guma geriau valo, jie geriau apsaugoti nuo UV spindulių ir ilgiau tarnauja.

Kuomet montuosite naujus valytuvus, būtinai laikykitės ant pakuotės pateiktų montavimo instrukcijų. Nuėmę senąją mentę įsitikinkite, kad tvirtai laikote valytuvo rankenėlę. Jei ji nuo jūsų atsiplėš, gali atsitrenkti į priekinį stiklą su pakankamai didele jėga, kad jis įtrūktų.

Pakeiskite variklio oro filtrą

Patikrinkite ir pakeiskite variklio oro filtrą savo pačių jėgomis. Tiesiog atsukite arba atkabinkite oro filtro dėžutės laikiklius ir išimkite senąjį filtrą. Tada patikrinkite, kiek šviesos praleidžia filtras, laikydami už jo lemputę. Jei filtras užstoja 50 proc. ir daugiau šviesos, pakeiskite filtrą. Jei ne, įdėkite jį atgal, pritvirtinkite oro filtro dėžės dangtelį ir važiuokite toliau. Tai vienas iš paprasčiausių dalykų, kuriuos galite atlikti taisydami automobilius. Todėl tikrai nereikėtų manyti, kad variklio oro filtro keitimo darbus šiandien gali atlikti tik patyrę automechanikai.

Jei pirkote ne naują automobilį, tuomet reikėtų atlikti jo istorijos patikrą. Pasinaudojus automobilio istorijos tikrinimo įrankiu, galėsite matyti ir visus rekomenduojamus automobilio aptarnavimus, atsižvelgiant į odometro parodymus.

Patys pakeiskite ne priekinių žibintų lemputes

Norėdami pasiekti perdegusias valstybinio numerio ženklo, šonines ir rūko žibintų lemputes, tiesiog atsukite tvirtinimo varžtus ir nuimkite lęšį. Ištraukite lemputę tiesiai iš lizdo. Naują lemputę laikykite pirštinėmis arba popieriniu rankšluosčiu, kad ant plono lemputės stiklo nepasiliktų odos riebalų – tai gali sukelti ankstyvą lemputės gedimą. Tada stumkite lemputę į lizdą, kol ji spragtelės. Vėl uždėkite lęšį ir viskas – jūs patys pakeitėte lemputę!

Pakeiskite sugedusią anteną

Pakeisti antenos stiebą ant sparno nesudėtinga. Tereikia atsukti likusią stiebo dalį ir nusipirkti pakaitinį stiebą bet kurioje automobilių dalių parduotuvėje. Pakeisti antenos stulpelio tvirtinimo anteną šiek tiek sudėtingiau, bet vis tiek tai yra „pasidaryk pats“ darbas. Atjunkite antenos kabelį nuo radijo imtuvo ir prie jo galo prijunkite sunkią virvę. Tada atsukite antenos laikiklį nuo stulpelio ir tiesiai ištraukite senąją anteną ir virvelę. Prie virvelės pritvirtinkite naujos antenos kabelį, ištraukite kabelį atgal į automobilį ir prijunkite jį prie radijo imtuvo. Tada pritvirtinkite naująją anteną prie stulpelio naudodami turimus varžtus.

Kaip „užtaisyti“ suskilinėjusius kėbulo dažus

Jei dažų atplaišų neuždengsite glaistomaisiais dažais, jos surūdys ir turėsite daug didesnę problemą. Sutvarkyti suskilinėjusius automobilio dažus nesudėtinga. Tiesiog bet kurioje automobilių dalių parduotuvėje nusipirkite glaistomųjų dažų, plonais galiukais naudojamų dažų aplikatorių ir vaško bei riebalų valiklio. Nuvalykite atplaišą vaško ir riebalų valikliu ir leiskite jai išdžiūti. Tada įmerkite aplikatorių į dažus ir užtepkite juos ant atplaišos. Nepilkite per daug, kitaip dažai nubėgs. Leiskite visiškai išdžiūti ir po 30 dienų tepkite vašką, baigę automobilio dažų retušavimo darbus.

Sutvarkykite nesandarų stoglangį

Jei lietaus lašai nuolat krenta jums ant galvos, greičiausiai taip yra todėl, kad užsikimšo stoglangio nutekėjimo angos (vamzdeliai). Tai galite sutvarkyti patys vos per kelias minutes. Atidarykite stoglangį ir ieškokite nutekėjimo angų priekiniuose ir galiniuose stoglangio kampuose. Radę nutekamąsias angas, priklijuokite mažą guminį arba plastikinį vamzdelį prie dulkių siurblio galo ir išsiurbkite nutekamosiose angose įstrigusias šiukšles. Tada į kiekvieną nutekamąją angą įpilkite vandens ir patikrinkite, ar jis nenuteka ant važiuojamosios kelio dalies arba garažo grindų. Jei nutekamoji anga vis dar užsikimšusi, automobilių dalių parduotuvėje nusipirkite spidometro troselį. Įkiškite jį į nutekamąją angą ir švelniai stumkite, sukdami trosą pirštais. Nestumkite per stipriai, nes galite pradurti vandens nutekėjimo vamzdelius ir jie išleis vandenį į prietaisų skydelį. Išplaukite nutekamąjį vamzdelį po to, kai į jį įkišite spidometro troselį. Jei dabar vanduo bėga laisvai, viskas baigta ir į automobilio vidų nebeturėtų patekti vandens.

Pakeiskite salono oro filtrą

Užsikimšęs salono oro filtras gali sugadinti automobilio ventiliatoriaus variklį ir dėl to vasarą kondicionierius gali veikti ilgiau ir sunkiau. Salono oro filtrus lengva pasiekti ir pakeisti, o tai darydami patys sutaupysite keliasdešimt eurų. Tai viena iš mažiausiai sudėtingų automobilio techninės priežiūros užduočių, kurias galite atlikti patys. Įsigykite pakaitinį salono oro filtrą bet kurioje automobilių dalių parduotuvėje ir paprašykite pardavėjo atspausdinti montavimo instrukciją. Vėlyvųjų modelių automobiliuose salono oro filtrai paprastai būna oro kanaluose už daiktadėžės. Tačiau kai kurie automobilių gamintojai juos įrengia variklio gaubto arba konsolės srityje. Tiesiog nuimkite prieigos dangtelius ir ištraukite senąjį filtrą. Atkreipkite dėmesį į oro srauto rodyklių kryptį, kad naująjį filtrą galėtumėte sumontuoti tinkama kryptimi. Tada vėl uždėkite dangtelius ir darbas bus baigtas.

Sutepkite langų takelius

Šaltas vanduo gali prasiskverbti į lango bėgelius ir, bandant atidaryti langą, sukelti pasipriešinimą. Toks pasipriešinimas gali sugadinti langų reguliatoriaus trosus ir nulemti nemenkas išlaidas. Šios problemos galite visiškai išvengti sutepę langų takelius purškiamu silikoniniu arba sausu teflono purškiamuoju tepalu. Nuleiskite langą ir purškite purškiklį tiesiai į priekinį ir galinį lango takelį. Naudokite tiek tepalo, kad jis pasiektų patį takelį. Tada kelis kartus atidarykite ir uždarykite langą, kad tepalas pasiskirstytų visame takelio paviršiuje. Stiklo valikliu ir popieriniu rankšluosčiu pašalinkite ant stiklo patekusius likučius.

Sūrus vanduo jūsų automobiliui

Užklupo šalta žiema? Vėluojate, o automobilyje neturite priekinio stiklo gremžtuko? Išbandykite sūraus vandens mišinį. Kelio druska, sumaišyta su šiek tiek vandens, pašalins ploną ledo sluoksnį, kai už lango taps labai šalta. Kadangi druska nėra labai naudinga jūsų automobiliui, šį metodą naudokite nedažnai ir saikingai.

Sėdynių valymas ir kondicionavimas

Po kelerių metų pastebėsite, kad odinių ar vinilinių sėdynių spalva nebeatitinka likusio interjero spalvos. Neužtenka tik kondicionuoti odą. Pirmiausia užpurkškite odos valiklio ir stipriai patrinkite švariu frotiniu rankšluosčiu. Kad išvengtumėte nešvarumų įtrynimo atgal į sėdynes, vis apverskite šluostę, kad atidengtumėte šviežią paviršių. Leiskite sėdynėms išdžiūti (tam gali prireikti apytiksliai vienos valandos), tada įtrinkite odos kondicionieriumi, kad oda išliktų elastinga. Jo galima įsigyti įvairiose parduotuvėse, tačiau automobiliams skirtų prekių parduotuvėse tokių priemonių rasite visuomet.

Cheminės medžiagos, kurias reikia turėti po ranka

Jei ketinate atlikti automobilių remonto darbus savo pačių jėgomis, tiesiog privalote turėti po ranka keletą pagrindinių tepalų ir specialių cheminių medžiagų. Taigi, štai ką turėtų turėti kiekvienas automobilio savininkas.

  • Ličio tepalas skląsčiams ir vyriams;
  • Stabdžių valiklis alyvai ir tepalams nuo metalinių dalių pašalinti;
  • Rūdžių skiediklis surūdijusioms tvirtinimo detalėms šalinti;
  • Elektroninių dalių valiklis, skirtas ištirpdyti elektros jungčių koroziją;
  • Tepalas nuo užsikišimo, kad veržlės ir varžtai neužsikimštų;
  • Dielektrinis tepalas vandeniui elektrinėse jungtyse atstumti ir išvengti korozijos;
  • Silikoninis purškiklis langams sutepti.

Ne tik nupoliruokite, tačiau ir atnaujinkite

Automobilio apdailą galite atnaujinti patys ir pasiekti, kad ji beveik priartėtų prie gamyklinio blizgesio. Tačiau tam reikia daugiau nei paprasto vaškavimo. Procesas prasideda nuo gero plovimo, po to įbrėžimų taisymo, poliravimo ir apsauginio vaško. Toks profesionalus valymas, atliekamas šios srities specialistų, gali atsieiti labai brangiai, tačiau jei jūs kartą investuosite į poliravimo aparatą ir kitus būtinus reikmenis, skirtus tokiems darbams atlikti, savo automobilio išorę galėsite prižiūrėti ir patys, nepatirdami didžiulių išlaidų. Be to, tokiu būdu jūs užtikrinsite, kad jūsų automobilis visuomet atrodytų kaip naujas. Žinoma, pirmasis jūsų bandymas savo pačių jėgomis atnaujinti automobilio išorę gali užtrukti ir visą dieną, tačiau laikui bėgant įsisavinsite visus svarbiausius šio proceso aspektus ir tai daryti jums taps daug lengviau.

Grafitiniai milteliai ir durų spynos

Grafitiniai milteliai palaiko subtilaus spynos mechanizmo veikimą. Apie savo durų spynas daug negalvojame, kol cilindre nenulūžta ar neįstringa raktelis. Užpurkškite sausų grafito miltelių, kad šie subtilūs mechanizmai laisvai judėtų. Norint tinkamai pasiekti spyną, gali tekti šiek tiek pastumti dulkių apsaugos atvartą atgal mažu plonu metaliniu įrankiu. Užteks šiek tiek papurkšti, o tuomet keletą kartų raktu pajudinti spynos cilindrą, kad grafitas patektų į mechanizmą. Tai atlikite ir su savo automobilio bagažinės spyna.

Pakeiskite priekinius žibintus

Sunkiausia užduotis – išsirinkti naują lemputę. Pirkdami lemputes galite sugaišti daugiau laiko, nei tuomet, kai atliksite jų montavimo darbus. Pasirinkimo galimybės – protu nesuvokiamos. Kiekvienas lempučių gamintojas turi savo painius kiekvieno stiliaus pavadinimus, todėl sunku palyginti. Tačiau viskas galiausiai susiveda į keturias kategorijas – ryškumo lygį, tarnavimo laiką, šviesos spalvą ir energijos suvartojimą.

Kas mėnesį tikrinkite automobilio padangų slėgį

Visos padangos netenka oro, todėl kas mėnesį tikrinkite padangas. Visada naudokite tą patį padangų slėgio matuoklį ir oro slėgį tikrinkite iš pat ryto, o ne po to, kai jomis važinėjote ar jos stovėjo karštoje saulėje. Padangas pripūskite pagal automobilio gamintojo lipduke (ant vairuotojo durelių arba priekyje) nurodytą slėgį, o NE pagal didžiausią slėgį, nurodytą ant padangos. Rekomenduojamas slėgis padangose nustatomas atsižvelgiant į konkretaus automobilio svorį, o ne į padangų modelį ar protektoriaus tipą.

Užkirskite kelią valstybinio numerio vagystei

Užkirskite kelią valstybinio numerio vagystei naudodami specialius varžtus, kuriems išsukti reikia specialaus apsauginio veržliarakčio. Jie nebrangūs, o jų montavimas trunka vos kelias minutes.

Naudokite kodų skaitytuvą

Diagnozuokite automobilio problemas nesikreipdami į mechaniką, naudodami automobilių kodų skaitytuvą. Tiesiog prijunkite jį prie automobilio kompiuterinės sistemos ir interpretuokite gedimo kodo rodmenis.

Žinoma, tai tikrai nėra vieninteliai patarimai, kuriuos būtų galima pateikti tiems, kurie nori kuo daugiau savo transporto priemonės remonto darbų atlikti savo rankomis. Tačiau jei jūs atliksite bent dalį iš šių darbų, laikui bėgant savaime atrasite vis daugiau informacijos, kurios pagalba galėsite įgyvendinti ir galybę kitų užduočių, nė nesikreipdami į profesionalius automechanikus. Tiesiog atminkite, kad visuomet turėtumėte pasinaudoti internetu, skirti laiko tam, kad surastumėte tikslią informaciją ir kartu pasirūpinkite visais būtiniausiais įrankiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *