Alytaus hospisas – ant atidarymo slenksčio

190 kv.m patalpos Daugų G. 5 A jau įrengtos ir paruoštos dienos stacionaro veiklai. Ten – jaukios, namų aplinką primenančios erdvės poilsiui, veikloms.

Su lig diena, kai žmonės išgirsta nepagydomos ligos diagnozę, gyvenimas nesibaigia ir pagalbos reikia dar daugiau. Tačiau tenka akistaton stoti su iššūkiais, kaip likusį laiką nugyventi oriai. Jau ne vienus metus Alytuje ir Druskininkuose pagalbos ranką tiesia VšĮ „Tėviškės namai“, kurios komanda paliatyviąją pagalbą teikia ligoniams jų namuose. Jau netrukus, po bene dešimtmetį eitų „kryžiaus kelių“, Alytuje duris atvers ir po šios įstaigos sparnu gimęs Alytaus hospisas, kuriame ligonių lauks platesnis šios pagalbos paslaugų spektras.

Patalpų įrengimo darbai baigiami

Beveik 190 kv.m ploto patalpos Daugų G. 5 A jau baigiamos įrengti paliatyviosios pagalbos dienos stacionaro veiklai. Ten – jaukios, namų aplinką primenančios erdvės paliatyviąjai pagalbai, poilsiui, užimtumo veikloms.

„Mes to ir siekėme, kad patalpos primintų namų erdvę, būtų jaukios, funkcionalios. Sunkiai sergantys pacientai dažniausiai nori būti savo namų aplinkoje, o ne tarp slegiančių sienų“, – sakė VšĮ „Tėviškės namai“ vadovas Eimantas Balaika.

E. Balaika.

Čia pat esančioje koplytėlėje bus galimybė pasisemti ir sielos ramybės. Tiesa, jau netrukus jo­je at­si­ras ir spe­cia­liai Aly­taus hos­pi­sui rašoma Švč. Die­vo Mo­ti­nos Glo­bė­jos iko­na. Ant sienos jau kabo Šv. Ka­zi­me­ro pa­ra­pi­jos kle­bo­no Ry­čio Bal­tru­šai­čio do­va­no­tas Šv. Kry­žiaus pa­veiks­las ir Ulo­nų se­niū­nai­čio Pet­ro Sa­bai­čio ra­sta gra­viū­ra su Kris­taus kan­čios at­vaiz­du.

Dar dažais kvepia neseniai įrengti baigtas ir medicininių procedūrų kabinetas, kuriame paslaugas teiks gydytojai, slaugytojai, slaugytojų padėjėjai. Hospiso komandoje bus ir psichologas, socialinis darbuotojas, sielovadininkas, kineziterapeutas, užimtumo specialistas, o ateityje, plečiant paslaugų spektrą, galbūt bus ir daugiau specialistų.

Pamažu keičiasi ir hospiso aplinka – atnaujintame Tėviškės kiemelyje naujas privažiavimas, bus įkurtos ir vaistažolių lysvės, atsiras suoliukai, laužavietė ir pakyla koncertinei scenai. Tai bus ne tik hospiso lankytojams, bet ir visos Ulonų seniūnaitijos žmonių susibūrimo, renginių vieta.

Iš rėmėjų – per 40 tūkst. eurų

Paaiškėjo, kad didžiąja dalimi patalpų remonto darbai buvo atlikti savanorių pagalba. Čia darbavosi Alytaus profesinio rengimo centro mokytojas An­ta­nas Ma­laš­ke­vi­čius su savo mokiniais. Jie čia vakarais plušo daugiau kaip mėnesį. Patalpas susitvarkyti padėjo ir kiti bendruomenės savanoriai.

Atnaujinant patalpas hospisui ir jame įsikuriant pagalbos ranką tiesė ir rėmėjai – dirbančiuosius picomis vaišino MIAMI pizza, kepyklėlė „Pupa“ – saldėsiais, o Alytaus rajono VVG savanoriams iškepė tortą.

Dienos centro lankytojams, paliatyviosios pagalbos paslaugų namuose gavėjams vežioti bei neįgaliesiems pavėžėjimo paslaugą teikti reikalingą grei­to­sios pa­gal­bos au­to­mo­bi­lį dar 2019 me­tais pa­dė­jo įsi­gy­ti Dzū­ki­jos LIONS klu­bas, UAB „Intelektua­lios sistemos“,  kiti Aly­taus ver­sli­nin­kai. Rėmėjų dėka hospiso atidarymui buvo surinkta apie 40 tūkst. eurų. E. Balaika pasidžiaugė ir Alytaus miesto valdžios sprendimu, kuriuo būsimam hospisui panaudos pagrindais buvo suteiktos savivaldybei priklausančios patalpos.

„Be savivaldybės palaikymo, įvairių rėmėjų pagalbos tiek nebūtume padarę. Hospiso veiklą pradėjome vos su 300 eurų steigėjų įnašu. Labai daug padėjo „Hospice“ paramos fondas, patarimais ir sava patirtimi pagelbėjo partneriai iš Lenkijos ir Britanijos. Tik mūsų žmonių gerumo dėka galėsime pradėti hospiso veiklą“, – sakė E. Balaika.

Atidarymas – dar šiemet

Nors hospiso atidarymo buvo tikėtasi dar vasaros pabaigoje, kol kas planai stringa biurokratinėse pinklėse. Tačiau visa tai – ne ilgam ir tikimasi, kad dar šių metų pabaigoje hospisas vis tik atvers duris to labai laukiantiems.

„Mes jau lyg ir būtume pasiruošę pradėti veiklą, tačiau dar reikia laukti patalpų paskirties pakeitimo dokumentų, kitų po to sekančių procedūrų. Ne viskas nuo mūsų priklauso. Užtrukome su projekto derinimu. Tikėkimės, kad iki metų pabaigos tikrai pradėsime veiklą“, – vylėsi E. Balaika.

Atidarymo proga ruošiamasi ir „Vidurnakčio eitynių“ renginiui, kuris kasmet būdavo organizuojamas paskutinį rugpjūčio penktadienį. Išėjusiems anapilin atminti ir dėmesį į paliatyviosios pagalbos svarbą atkreipti skirtas renginys buvo atidėtas siekiant jį susieti su hospiso atidarymu ir jis tikrai įvyks dar šiemet.

VšĮ „Lie­tu­vos hos­pi­sas“ Aly­taus fi­lia­las, kitaip dar vadinamas Alytaus hospisu, turi ir savo simbolį – ­pie­nės pū­ką. Pie­nės pūkas yra ir  hospisų pa­gal­bos sim­bo­lis. Šių simbolių paties hospiso patalpose galima bus pamatyti ne vieną.

Plės paslaugų spektrą

Daiva Gudzinevičienė.

Tai, kas galės gauti hospiso paslaugas ir kokios jos bus teikiamos? Alytaus hospiso vadovė Daiva Gudzinevičienė teigė, kad kol kas tai bus paliatyviosios pagalbos die­nos cen­tras ir taip pat bus plečiama paliatyvioji pagalba namuose. Be to, VšĮ „Lie­tu­vos hos­pi­sas“ turi ambicijų po primojo savo filialo atidarymo Alytuje hospisų tinklą plėsti ir kituose miestuose.

Iki šiol Lietuvoje veikia du stacionarūs hospisai Vilniuje ir Klaipėdoje, tikimasi, kad artimoje ateityje trečiasis bus Alytuje.

Alytaus hospiso lankytojai – žmonės, kuriems diagnozuota nepagydoma liga. Alytaus hospiso dienos centre lankytojai galės praleisti visą dieną – nuo ryto iki vakaro. Čia bus organizuojamas maitinimas, įvairios užimtumo veiklos, teikiamos medicininės procedūros, be gydytojos, slaugytojų, jų padėjėjų čia dirbs ir socialinis darbuotojas, kineziterapeutas, psichologas, sielovadininkas ir, žinoma, savanoriai. Hospisas atvers galimybę namuose ligonį slaugantiems artimiesiems šiek tiek atsikvėpti žinant, kad ligoniu dienos metu bus pasirūpinta hospise.

Į Alytaus hospisą jau dabar bus galima kreiptis ir dėl nemokamų vežimėlių, funkcinių lovų nuomos, socialinės pagalbos paslaugų.

Pačiame hospise planuojama per dieną paslaugas suteikti iki dešimties pacientų. E. Balaika pripažįsta, kad paliatyviosios pagalbos poreikis realybėje yra didelis ir viso jo iškart galbūt aprėpti ir nepavyks, tačiau ateityje planuojama plėsti hospiso paslaugų apimtis ir tinklą.

„Pasaulyje paliatyvioji pagalba paprastai teikiama nuo tada, kai žmogui patvirtinama nepagydomos ligos diagnozė. Lietuvoje deja – dažniausia paskutiniais sunkiausiais gyvenimo momentais. Naujiena Lietuvoje yra ir tai, kad pagalba nesibaigia su paciento mirtimi – dar metus psichosocialinė pagalba gali būti teikiama artimiesiems, kuriems stengiamasi padėti išgyventi netektį“, – pasakojo E. Balaika.

Beje, visos hospiso teikiamos paslaugos bus nemokamos, nes yra dalinai finansuojamos iš Valstybinių ligonių kasų ir įvairių fondų. Tačiau labai svarbus ir visos visuomenės prisidėjimas, be kurio hospisai negalėtų veikti ir toli šioje srityje pažengusiose šalyse.

„Hospisas į pagalbą ateina ir šeimos gydytojams, kurių darbo krūviai šiandien yra milžiniški. Mes sunkioje ligoje padėtume pacientams atliekant įvairias medicinines procedūras, juos globojant ir konsultuojant namuose. Planuose turime ir konsultacijų teikimo paslaugas, nes žmonėms netikėtai susidūrusiems su dideliais sveikatos sunkumais, iškyla daugybė klausimų, jis paskęsta nežinomybėje, o gydytojai dėl savo užimtumo dažniausia neturi galimybės skirti daugiau laiko konsultacijoms. Turėtų atsirasti glaudus bendradarbiavimas“, –  tikino D. Gudzinevičienė.

Alytaus hospiso idėjai – daugiau nei dešimtmetis

Alytuje hospiso idėja kelią skynėsi daugiau nei dešimtmetį. Nors paliatyvioji pagalba kaip atskira medicinos šaka Lietuvoje įteisinta nuo 2007-ųjų, hospiso sąvoką Vals­ty­bi­nė lie­tu­vių kal­bos ko­mi­si­ja kaip tarp­tau­ti­nę sąvoką pri­pa­ži­no tik 2017-aisiais. Pasaulyje spalio antrąjį šeštadienį minima Pasaulinė hospisų ir paliatyviosios pagalbos diena. 2021 metų spalio 9-ąją Pasaulinė hospisų ir paliatyviosios pagalbos asociacija skelbia Pasauline hospisų ir paliatyviosios pagalbos diena. Šiemet šios atmintinos dienos šūkis „Nepalikime nė vieno nuošalyje – gauti paliatyviąją pagalbą kiekvieno teisė“.

„Mes jau daugiau nei dešimtmetį kalbame apie tai, kad reikia keisti paliatyviosios pagalbos paslaugų apimtis, kad reikalinga tokia institucija kaip hospisas. Net ir Lietuvoje įteisinus paliatyviąją pagalbą kaip atskirą medicinos šaką, galiausiai patvirtinus hospiso sąvoką, ilgą laiką ženklių pokyčių šioje srityje nevyko, ši medicinos šaka aktyviai nebuvo vystoma, iniciatyvų ėmėsi nevyriausybinės organizacijos ir atskiros gydymo įstaigos. Šiandien požiūris į šį klausimą keičiasi tiek pačioje visuomenėje, tiek valdžios institucijose“, – kalbėjo E. Balaika ir pridūrė, kad išgirdę apie hospiso įkurtuves Alytuje, žmonės atneša paaukoti hospisui reikiamų daiktų – knygų, kompiuterių, neįgaliojo vežimėlių ar lovų.

Visa tai, kas šiandien nuveikta ir dar bus veikiama, neįsivaizduojama ir be savanorių pagalbos. Hospiso veikla be jų taip pat būtų neįmanoma.

VšĮ „Tėviškės namai“ yra vienas iš iniciatorių, kurie ilgą laiką kėlė Alytaus hospiso idėją, jai skynė kelią daug metų apie tai kalbėdami konferencijose, diskusijose, Pasaulinės hospisų ir paliatyviosios pagalbos dienos minėjimuose,  bendruomeninės akcijos „Vidurnakčio eitynės“ ar kitų renginių metu.

 Dėl pagalbos priemonių Alytuje ar ligonių pavėžėjimo paslaugos galima kreiptis tel. 8 644 87 544.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *