Kultūros diena – pandemijos gniaužtuose: to, kas gyva, sunaikinti neįmanoma

Nors Kultūros dieną šalies kultūros erdvės sutinka užvertomis durimis ir ne pačiomis geriausiomis nuotaikomis, Alytaus miesto kultūros atstovai turi kuo pasidžiaugti – būtent šią dieną, balandžio 15-ąją, išskirtine komunikacijos kampanija pristatomas „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022. Kuriantys tiltus“ projektas su šūkiu „Alytus sujungia“.

Apie kultūros situaciją pandemijos akivaizdoje ir kultūros gyvumą bei išgyvenimo galimybes karantino laikotarpiu portalas Dzūkijosveidas.lt kalbėjosi su Seimo nariu ir Kultūros komiteto pirmininko pavaduotoju Robertu Šarknicku bei Alytaus miesto kultūros ir meno tarybos pirmininke Vida Grišmanauskiene.

Alytiškis, aktorius, režisierius, Seimo narys Robertas Šarknickas prisipažįsta, jam skauda žiūrint, kas šiuo metu vyksta Lietuvoje.

R. Šarknickas. Dzūkijosveidas.lt nuotr.

„Didžiuosiuose prekybos centruose žmonės būriuojasi vienas prie kito, o kultūros erdvėms, kurios yra pasiruošę užtikrinti visų saugumo reikalavimų laikymąsi, atverti durų neleidžiama. Diskriminacijos persmelkta Vyriausybės politika jau kelia nepasitenkinimo bangą menininkų tarpe. Jie jau nebegali ir nebenori tylėti, o į politikų sąžinę ėmėsi belstis organizuodami įvairias protestų akcijas“, – portalui Dzūkijosveidas.lt sakė Seimo narys.

Anot jo, ir skaudu, ir tuo pačiu paradoksalu, jog dar nuo Antikos laikų kultūra yra priversta nuolat kovoti su biurokratais už savo vietą po saule, nors renginių metu tie patys biurokratai pageidauja vietų pirmose eilėse. Čia ir iškyla vidinės kultūros, požiūrio, pagarbos meno žmonėms klausimai. „Tiems jautrių sielų kūrybos žmonėms, kurie savo viduje pergyvena viską labai stipriai, nevengia to apnuoginti kurdami, reikia ypatingo dėmesio ir globos“, – pažymėjo R. Šarknickas.

Kultūros dienos proga Alytaus miesto kultūros įstaigoms ir jos puoselėtojams politikas linki nepasiduoti, toliau skleisti šviesą pandemijos tamsoje, aktyviai belstis į žiūrovų širdis virtualioje erdvėje, taip parodant, kad kultūra yra stipri ir geba išlikti net ir pačiomis sudėtingiausiomis sąlygomis.

Alytaus miesto kultūros ir meno tarybos pirmininkė Vida Grišmanauskienė įsitikinusi, nepaisant bet kokių aplinkybių, kultūra bus gyva tol, kol bus gyvi žmonės, iš prigimties turintys kultūros poreikį, nes kultūra – ne tik renginiai. Kultūra – tai pats žmogus, jo kasdienybė, šventės, domėjimasis menais. Kultūra iš principo yra labai talpi ir joje yra visko.

V. Grišmanauskienė. AMS nuotr.

„Ar šiuo laikotarpiu jaučiamas kultūros badas? Neabejoju, kad taip. Dažnas norėtume, kad visko vyktų daugiau, tačiau galime pasidžiaugti, kad vyksta ir parodos, ir spektakliai, ir koncertai, ir susitikimai, ir diskusijos. Aišku, šiandien šių renginių forma yra kitokia, o virtualūs susitikimai niekada nebus lygiaverčiai gyviems, bet jie vis dėlto vyksta. Karantinas yra tas tarpsnis, kuris moko prisitaikyti prie kitokių sąlygų ir aplinkybių, tačiau reikia pabrėžti, kad ir kokios jos bebūtų, yra geriau negu nieko. Kita vertus, jei į kultūrą žiūrėsime tik per renginių prizmę, tai bus labai siauras matymas“, – įsitikinusi V. Grišmanauskienė.

Kaip įrodymą, jog kultūra Dzūkijos sotinėje yra gyvesnė negu gyva, ji pristato balandžio 15-ąją, Kultūros dieną, prasidedančią pilną projekto „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ viešinimo kampaniją. „Nepaisant lydėjusių ir iki šiol tebelydinčių įvairių kliūčių ir nepalankių aplinkybių, į priekį mes judame visa jėga“, – džiaugsmo neslėpė pašnekovė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *