Vyriausybės strategija – sugrįžimui į mokyklas, abiturientų egzaminams ir judėjimo ribojimams

Pirmadienį Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) aptarė etapinį karantino ribojimų atlaisvinimo strategiją. Aiškėja, kokių ribojimų atlaisvinimų artimiausiu metu gali tikėtis gyventojai, kada į mokyklas galėtų sugrįžti skirtingo amžiaus grupių vaikai ir kokie sprendimai priimti dėl abiturientų egzaminų.

Pasak Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, kalbėti apie karantino sąlygų švelninimą būtų galima tik tada, kai sergamumo rodiklis bus mažesnis kaip 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, o teigiamų testų dalis bus mažesnė nei 10 procentų.

Apie judėjimo tarp savivaldybių atlaisvinimą būtų galima svarstyti tik tuomet, kai sergamumo rodiklis bus mažesnis kaip 150 atvejų, o teigiamų testų dalis ne didesnį kaip 5 procentai

Tik pasiekus 100 atvejų ribą ir teigiamų testų dalį, kuri sudarytų ne daugiau kaip 4 procentus, bus galima kalbėti apie visišką ribojimo judėti atsisakymą, išskyrus tas savivaldybes, kur susirgimų skaičius būtų didesnis nei 100.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės tikinimu, pradinukai į mokyklas galėtų grįžti į mokyklas dar vasario pabaigoje, po atostogų, bet tik tuo atveju,  jeigu sergamumo rodiklis bus mažesnis nei 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, o teigiamų testų dalis – mažiau nei 10 procentų.

Pasak ministrės, abiturientai į mišrų ugdymą galėtų sugrįžti, jei sergamumo rodiklis būtų mažesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, teigiamų testų dalis – ne daugiau kaip 5 procentai.

Pasak jos, abiturientų egzaminų planas priklausys nuo tolimesnės epidemiologinės situacijos, tačiau yra žinoma, kad brandos egzaminai vyks, o galutiniai sprendimai turi būti priimti iki kovo 1 dienos

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pabrėžė, kad artimiausią savaitę didžiausias dėmesys bus skiriamas toms savivaldybėms, kuriose sergamumo rodikliai yra aukštesni už Lietuvos vidurkį.

Alytaus miestas šiuo metu yra 17-tas pagal 14 dienų sergamumą 100 000 gyventojų. Rodiklis siekia 517,1/100 000 gyv. Lietuvos vidurkis 443,1 atvejis 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų.
Užsiminta ir apie galimybę savivaldybėse, kur padėtis dėl koronavirusu yra geriausia, jau kitos savaitės pabaigoje galėtų būti atlaisvinti kai kurie socialiniai ir ekonominiai suvaržymai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *