Alytaus viešojo maitinimo verslams jėgų išsilaikyti gali užtekti tik iki Naujųjų

Šie besibaigiantys metai – vieni sudėtingiausių ir viešojo maitinimo įstaigoms. Kai kurių barų, kavinių ir restoranų atstovai tikina, kad šių metų pelnas krito net iki 80 procentų, kiek mažesnius nuostolius skaičiuoja išsinešamo maisto užkandinės. Nors verslų pečius užgulė nemenka finansinė našta, Alytaus verslininkai kiek įmanydami stengiasi išlaikyti savo darbuotojus jų neatleisdami ir nemažindami jiems atlyginimų. Paklausti, kiek ilgai jie dar turės resursų veikti tokiomis karantino sąlygomis, dauguma darbdavių tikino, kad geriausiu atveju – iki Naujųjų, o po jų – kaip Dievas duos.

Naštą lengvina nuosavos patalpos ir jokių paskolų

Alytuje veikiančios Šašlykinės vadovas Vytautas Vasiliauskas patikino, kad vos paskelbus antrąjį karantiną, teko persiginkluoti – vietoje šašlykams kepti skirtos kepsninės, buvo pastatytas picų pečius, įgyvendinti ir kiti pertvarkos darbai, tad maisto išsinešimui tiekimą Šašlykinė atnaujins tik nuo ateinančio šeštadienio. „Kiek gi to išsinešimo bus. Vien tik nuostoliai. Vis vien teks patalpas šildyti, mokėti darbuotojams, mokesčiams. Šie metai mano buvo tokie prasti, kokių dar nesu turėjęs“, – kalbėjo Šašlykinės vadovas.

 

Pasak jo, per šiuos metus jo vadovaujamų viešojo maitinimo įstaigų apyvartos kritimas trisdešimties procentų nesiekia. Sumažėjus pajamoms, verslininkas nepuolė atleisti savo darbuotojų, jie buvo išleisti į prastovas. Dvi iš jų pragyvenimo šaltinio ieškoti leidosi kitur. V. Vasiliausko darbuotojų kolektyve koronaviruso atvejų taip pat būta.

Verslininkas pabrėžė, kad tiems verslams, kurie turi savo patalpas ir neturi jokių paskolų, išgyventi karantino laikotarpį žymiai lengviau. Toks finansinis savarankiškumas ir jam padeda šią krizinę situaciją suvaldyti paprasčiau.

„Kai turiu savo pastatus ir neturiu jokių paskolų, man paprasčiau – nereikia mokėti nuomos, atidavinėti bankams, kada reikės galėsiu veiklą pristabdyti, o kai galimybės leis – vėl atnaujinti. Iš valstybės ženklesnės paramos tikėtis tikriausiai neverta, pavasarį dar šiek tiek davė pinigų, tačiau dabar, manau, nebus iš ko. Man galvoj netelpa, kas ten toj valstybės tarnyboj dirba, juk žmonėms valgyt tai reikia, kiti paskolų pasiėmę. Kai mano darbuotojai sužinojo apie karantiną ir gresiančias prastovas, labai nuliūdo, nes supranta, kad bus sunkmetis“, – svarstė V. Vasiliauskas.

Jo nuomone, valdžia padarė klaidą, kad karantiną skelbė gerokai per vėlai, o jį paskelbus, priemonės esą buvo per švelnios. Verslininkas įsitikinęs, kad laiku ir iš karto kelioms savaitėms pritaikytos griežčiausios karantino priemonės galėjo stabilizuoti situaciją ir ekonomikos nuosmukis būtų buvęs mažesnis.

Neatleido nė vieno darbuotojo

„Kiekvieną dieną į minusą“, – taip situaciją apibūdino kitas Alytaus miesto verslininkas, „Dzūkų alaus restorano“ ir „Dzūkų svetainės“ savininkas Robertas Vitkauskas.

Dzūkų alaus restoranas.

Šie metai ir jam kaip niekad nuostolingi. Nors karantinas dar nesibaigęs, jis skaičiuoja, kad nuostoliai jau dabar viršija 100 tūkst. eurų. Apyvarta šiuo metu sumažėjusi 85 procentais.

„Nepaisant to, mūsų darbuotojai vis dar dirba. Iš maisto išvežiojimo naudos mažai, tačiau tai leidžia mūsų darbuotojams neprarasti įgūdžių. Kai po pirmojo karantino į darbus jie grįžo po dviejų mėnesių pertraukos, buvo ganėtinai sunku psichologiškai. Žinoma, neišvengėme prastovų ir dabar. Nei per pirmą karantiną, nei dabar neatleidome nė vieno darbuotojo, nors tokių minčių buvo. Nusprendėme šią naštą nešti ant savo pečių, nes vėliau iš naujo surinkti komandą yra sunku. Optimizmas mus varo į priekį, tačiau kiek jo atsargų dar užteks, prognozuoti sudėtinga“, – kalbėjo R. Vitkauskas.

Beje, du verslininko objektai – „Dzūkų alaus restoranas“ ir „Dzūkų svetainė“ – yra įsikūrę nuosavose verslo patalpose, tad tai lengvina aplinkybes išsilaikyti. Tačiau R. Vitkauskui teko užverti viename Alytaus prekybos centre veikusią „Dzūkų užeigą“, nes pamatė, kad pirmojo karantino metu ženkliai smukusios apyvartos neužteks patalpų nuomai padengti. Teko atleisti ir joje dirbusius darbuotojus. Kituose objektuose dirbantiems darbuotojams dėl šio karantino pasekmių algų verslininkas nemažino.

Dzūkų svetainė.

Verslininko pasiteiravus, ar, jo įsitikinimu, karantinas turės reikšmės kainų kilimui viešojo maitinimo sektoriuje, R. Vitkauskas tikino, kad veikiausiai ne, nes žmonės ir taip patiria finansinių nuostolių.

Turimos paskolos verslininko įmokų taip pat nelinkusios laukti, o turėtus planus plėsti verslą teko atidėti neribotam laikui.

„Laukiam, kada pasibaigs ši perdėta ir neadekvati pandemijos isterija, o valstybės pagalbą būtų galima apibūdinti kaip daug kalbų, bet mažai darbų. Jeigu karantinas tęsis dar keletą mėnesių, labai abejoju, kad pavyks toliau išlaikyti verslus. Tikiuosi, kad šitaip gyvensime ne ilgiau kaip iki Naujųjų, o po jų jau sugrįšime į senąsias vėžes. Neabejoju, kad tie, kas paleido šią pandemiją, patys nesitikėjo tokių milžiniškų padarinių“, – pamąstymais dalijosi verslininkas.

Vos spėja vykdyti cepelinų užsakymus

Antrojo karantino smūgis Alytaus verslininko Povilo Vadeikos vadovaujamiems verslams – „Miami sushi“, „Miami pica“ – buvo žymiai stipresnis negu pirmojo.

„Sunku pasakyti tiksliai, tačiau apyvartos nuosmukis per šiuos metus bus apie 50 procentų. Dar šventės galbūt parodys geresnius rezultatus“, – svarstė P. Vadeika.

Pasak jo, karantinas išties privertė prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų. Kad klientams būtų paprasčiau ir patogiau užsisakyti maisto išsinešimui, verslininkas sukūrė internetinę svetainę. Karantino laikotarpiu išliko pakankamai nemaža jo įmonėje gaminamų cepelinų paklausa, darbuotojai vos spėja suktis priimdami užsakymus, tačiau prekybą sušiais, picomis norėtųsi suaktyvinti labiau. Nemažai alytiškių pamėgo užsukti ir į neseniai atidarytą, jaukią sušinę, kur dažnai maisto neišsinešdavo, o valgydavo vietoje. Deja, bet šią klientų grupę verslas kol kas prarado.

„Išsinešamo maisto užsakymų taip pat sumažėjo, nes daugybė žmonių dirba iš namų ir valgo pačių pasigamintą maistą. Siekdami pritraukti kuo daugiau mūsų gaminamo maisto užsakovų, karantino metu skelbiame nemažai nuolaidų, šiek tiek pamažinome kainas ir esame vieninteliai mieste, siūlantys nemokamą maisto atvežimą. Stengiamės daryti viską, kad padidintume pardavimus“, – kalbėjo P. Vadeika.

„Miami sushi“ savo klientams siūlo ir šventinius maisto, dovanėlių rinkinius Kūčių vakarui, Kalėdoms, Naujiesiems metams.

Keletą darbuotojų verslininkas išleido į prastovas, kitiems, siekiant išsaugoti darbą, sumažino darbo valandų skaičių. Nepaisant visko, verslininkas pasiryžęs išlaikyti visas darbo vietas, o planus atidaryti ketvirtą savo verslo objektą atidėjo vėlesniam laikotarpiui.

Bandys kiek įmanoma išsilaikyti

„Liūdna, tačiau nieko nepadarysi. Mokesčius mokėti vis vien reikia“, – teigė Alytaus „Kibininės“ savininkė Zita Berčiūnienė

 

Pasak jos, šio karantino laikotarpiu „Kibininės“  apyvarta susitraukė maždaug 70 procentų. Šiuo metu „Kibininė“ savo klientams siūlo net tik kibinus išsinešimui, bet ir praplėtė asortimentą. Tik prekybą alumi teko iš viso nutraukti. Pasisekė tik tiek, kad verslo patalpos yra nuosavos ir nereikia mokėti už jas nuomos mokesčių. Deja, bet dėl karantino sukeltų pasekmių verslininkei teko atsisveikinti su viena virėja ir čia dirbti liko tik viena darbuotoja.

„Bandysime išsilaikyti kiek tik bus įmanoma. Tikimės, kad po švenčių karantino gniaužtai atsileis ir leis dirbti įprastai“, – kalbėjo savininkė.

Deja, greičiausiai „Kibininės“ gaminamą produkciją teks šiek tiek branginti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *