Projektą miestui dovanojusi alytiškė: „Alytui reikia tapatybės, ne tik asfaltuotų gatvių“

Savo bakalaurinį darbą alytiškė Žaneta Štramaitytė Stasionienė rengė ne tik dėl diplomo, bet ir vedina didelės meilės savo gimtajam miestui. Aukščiausiu balu ir pagyrimo raštu įvertintas antrasis jos akademinis darbas nenuguls kažkur archyvuose, o bus realiai įgyvendintas. Tikimasi, kad jau kitąmet Sveikatingumo takas netoli Mažosios ir Didžiosios Dailidės ežerėlių atgis ir pražys visai kitomis spalvomis, kur bus įkurtos aktyvaus judėjimo, ramaus poilsio, sporto ir vaikų žaidimų erdvės.

Projektą pastebėjo patarėjas

Vilniaus Gedimino technikos universitete miestų inžinerijos specialybę baigusi Žaneta jau aštuonerius metus dirba Alytaus miesto savivaldybės Statybų skyriuje. „Man darbe pritrūko meno, todėl nusprendžiau Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje studijuoti dar ir želdynų dizainą. Vasarą baigiau studijas, kurių baigiamasis darbas tapo realiai Alytuje įgyvendinamu projektu. Tiesiog besirinkdama temą, koncentravausi į savo gimtąjį miestą, kurį pažįstu geriausiai, konsultavausi su savivaldybėje dirbančiais kolegomis ir taip gimė idėja parengti projektą daliai netoli Dailidžių ežerėlių esančio Sveikatingumo tako, kad jam suteiktas vardas ir jo funkcija būtų pateisinti. Visai nesitikėjau, kad mano baigiamasis darbas galėtų būti realizuotas“, – sakė Žaneta, patį projektą ir su juo susijusius tyrimus rengusi metus laiko.

Pasak jos, pasiūlyti kažką miestui yra sudėtinga, idėjos priimamos labai sunkiai, ypač, kai jomis daliniesi nemokamai, mat vyrauja požiūris, kad nieko gero iš to nebus.

Rengto alytiškės projekto vizualizacijas netikėtai pamatė Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio patarėjas Aurelijus Jaruševičius, brėžinius parodęs ir miesto vadovui. Kaip tik tuo metu buvo skelbiamas etapas paraiškų dėl Europos sąjungos finansavimo gavimo teikimui, tad buvo išnaudota ši proga ir jau netrukus atskriejo žinia, kad šiam projektui bus skiriamas finansavimas. Šiam projekto įgyvendinimui pritarė ir Alytaus miesto taryba.

Zonos – poilsiui, judėjimui ir vaikams

Planuojama, kad Sveikatingumo takas A.Sakalausko gatvės sklype tarp Pulko ir A. Baranausko gatvių, netoli Mažosios ir Didžiosios Dailidės ežerėlių, pasikeis jau kitąmet. Beveik dviejų kilometrų pėsčiųjų ir dviratininkų tako ruože atsiras 4 zonos: aktyvaus judėjimo, ramaus poilsio, sporto ir vaikų žaidimų erdvės.

Kad gyventojai galėtų sportuoti gryname ore, čia bus įrengti kardio bei multifunkciniai treniruokliai, suformuoti nuostabaus grožio želdynai. Pergolė sukurta išlaikant miesto identitetą – panaudojus tautodailės roželės stilizuotą simbolį.

Įgyvendinti šiam projektui bus skiriama bendra 400 tūkst. eurų suma. Iš jų daugiau nei 80 procentų – Europos sąjungos fondo lėšos.

Planuojama darbus pradėti ateinantį pavasarį, o rudenį gyventojai jau galės džiaugtis atnaujinta dar viena miesto erdve.

Miestui reikia identiteto

„Labai džiaugčiausi, jeigu savivaldybės vadovai leistų dažniau prie miesto grožio kūrimo prisidėti ir jauniems specialistams,  turintiems polėkio, naujų minčių. Norėčiau, kad šis mano kurtas projektas būtų pratęstas ir visam Sveikatingumo takui“, – lūkesčiais dalijosi moteris.

Beje, Žaneta priklauso ir Alytaus Jaunimo parko gražinimo darbo grupei, ji taip pat prisideda kuriant šio parko ateities koncepcijas. „Tai atitrūksta nuo mano tiesioginio darbo, tačiau dirbu šiose grupėse, nes man labai įdomu, be to, turiu galimybę prisidėti kuriant įvairius projektus“, – tikino Alytaus miesto savivaldybės darbuotoja.

Pasiteiravus, kokį miestą norėtų matyti ateityje, kokios infrastruktūros, kraštovaizdžio elementų ji čia pasigendanti, moteris paminėjo Jaunimo parką, kurį, jos požiūriu, reikėtų paversti traukos centru.

Kitokią norėtų matyti ir Alytaus miesto rotušės aikštę. Žanetos nuomone, joje galėtų būti daugiau žalumos, želdynų, puošybos elementų, tačiau svarbiausia nesudarkyti pirminio aikštės užmanymo.

O labiausiai jai gaila kažkada į privačias rankas perleistos senosios Alytaus autobusų stoties teritorijos, kuri nė kiek nepuošia miesto centro, o tik merdėja.

„Labai norėtųsi, kad miestas atrastų savo identitetą, o ne tik būtų asfaltuojamos gatvės. Daugiau puošybos elementų, daugiau funkcinių erdvių. Mano manymu, Alytaus miestui reikėtų eiti šeimos miesto keliu, kad čia būtų gera gyventi jaunoms šeimoms. Čia šeimoms ir dabar labai lengva kurtis, gyventi – švietimo, ugdymo sąlygos puikios, vietų darželiuose yra, atstumai nėra dideli. Tačiau infrastruktūros laisvalaikiui stinga, nes vaikai, išėję į lauką, neturi ką veikti. Reikėtų daugiau krepšinio aikštelių, žaidimų, pramogų zonų, daugiafunkcių įrenginių, miestą garsinančių projektų. Nepaisant visko, mūsų miestas puikus, tereikia jo neapleisti, puoselėti ir turėti mintį, kuo pas mus gali būti gražiau ir geriau negu kitur“, – mintimis dalijosi alytiškė.

2 komentarai apie “Projektą miestui dovanojusi alytiškė: „Alytui reikia tapatybės, ne tik asfaltuotų gatvių“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *