Politikai patvirtino miesto viziją: kaip po dešimties metų atrodys Alytus?

Alytaus miesto politikai apsisprendė, kaip Dzūkijos sostinė turėtų atrodyti po dešimties metų. Ketvirtadienį vykusiame nuotoliniame tarybos posėdyje antruoju bandymu jie patvirtino Alytaus miesto savivaldybės plėtros iki 2030 metų viziją ir prioritetus. Sprendimą palaikė 20 iš 25 posėdyje dalyvavusių tarybos narių.

Viziją „Alytus – tvariai augantis galimybių miestas” ir tris prioritetus – sumanus miestas, patogus miestas ir galimybių miestas – už beveik 40 tūkst. eurų parengė bendrovė „Eurointegracijos projektai“. Patys rengėjai šią plėtros viziją apibūdina kaip idealų ateities paveikslą arba įsivaizduojamą būklę, kuri galėtų būti pasiekta esant palankiausioms sąlygoms.

Taigi, kokie Alytaus miesto savivaldybės plėtros iki 2030 metų vizijos prioritetai įtikino Dzūkijos sostinės politikus?

Alytaus – sumanus miestas, orientuotas į ateitį ir tvariai augantis. Jo vystymas pagrįstas į ateitį orientuotu požiūriu, kuriuo siekiama sukurti aplinkai draugiškenį, gyvybingesnį ir patrauklesnį miestą ateities kartoms tokiu būdu užtikrinant ilgalaikį miesto augimą. Miestas yra atviras naujovėms ir kūrybiškumui, netradiciniam požiūriui.

Alytus – patogus miestas, kuriame norisi būti ir augti. Viešos paslaugos yra kokybiškos, prieinamos ir patrauklios. Gyventojai mieste juda palinkai draugiškais būdais, viešasis transportas yra netaršus ir patogus. Infrastruktūra vystoma siekiant mažesnio poveikio aplinkai, žaliųjų erdvių tolygaus išdėstymo. Diegiami aplinkai draugiški energijos taupymo ir gamybos būdai bei miestiečių sąmoningumas prisideda prie spartaus artėjimo link klimatui neautralaus miesto.

Alytus – galimybių miestas, kuriame kiekvienas augindamas save padeda kitiems. Tai yra patraukli vieta novatoriškam, aplinkai draugiškam verslui, siekiančiam prisidėti prie miesto žalio ir tvaraus augimo. Miesto ekonominė plėtra sudaro sąlygas gyventojams atsiskleisti  ir kurti savo gerovę. Miesto aplinka ne tik sukuria puikias sąlygas savirealizacijai, bet ir padeda įgyti kokybišką išsilavinimą ir norimas kompetencijas ne tik miesto, bet ir aplinkinių savivaldybių gyventojams. Kultūros, sporto ir laisvalaikio renginių bei formų įvairovė skatina miestiečius aktyviai ilsėtis ir traukia apsilankyti miesto svečius.

Siūloma vizija neįtikino tarybos narės Lauros Radzevičiūtės, kurios nuomone, bendrovės „Eurointegracijos projektai“ pateikta vizija yra neambicinga, neišskirtinė ir tinkanti bet kuriam Lietuvos miestui. Politikė ragino kolegas pritarti jos pasiūlytai alternatyvai, kuri esą papildo „Eurointegracijos projektų“ parengtą viziją, jog Alytus – ne tik jaunimo, bet ir orios senatvės miestas.

„Būtina kurti draugiško senatvei miesto įvaizdį, Kad Alytuje būtų visiems patogu gyventi visapusišką, šviesų ir orų gyvenimą. Alytus turi tapti patogus, sumanus ir jaunatviškas miestas ne tik jaunimui, bet ir garbaus amžiaus žmonėms“, – įtikinti tarybą mėgino politikė.

L. Radzevičiūtės Alytaus miesto savivaldybės plėtros iki 2030 metų vizijos ir prioritetų alternatyva sulaukė vos vieno jos pačios balso.

Dar vieną dešimtmečio vizijos ir prioritetų alternatyvą Alytaus miestui buvo pasiūlęs ir tarybos narys konservatorius Andrius Jučas, tačiau dar prieš balsavimą pranešė ją atsiimantis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *