Rekomendacijos naujiems mokslo metams tuština mokyklų kišenes, prašo ir tėvų pagalbos

Paskelbtos rekomendacijos dėl ugdymo organizavimo naujais mokslo metais švietimo bendruomenėje sukėlė daugybę klausimų. Pasak Alytaus mokyklų vadovų, kai kurių rekomendacijų išpildyti tiesiog nėra sąlygų, papildomų asignavimų apsaugos priemonėms įsigyti taip pat kol kas nėra numatyta, tad mokykloms tenka iškrėsti savo kišenes. Nors iki mokslo metų pradžios liko mažiau nei dvi savaitės ir situacija keičiasi valandomis, šiandien jau aišku tik viena – šie mokslo metai bus kardinaliai kitokie.

Pagalbos kreipėsi į tėvus

Pagal parengtas rekomendacijas dėl ugdymo organizavimo naujais mokslo metais, mokyklos darbuotojai, mokytojai bendrose uždarose erdvėse (pvz., koridoriuose, valgyklose, mokytojų kambaryje ar pan.) turės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Pagal dabartinę situaciją, pastarąsias teks įsigyti iš savo lėšų, mat Alytaus miesto savivaldybė lėšų biudžete šiam atvejui nėra numačiusi.

Stokodamos asignavimų, kai kurios švietimo įstaigos priverstos suktis iš padėties, tad kai kurie mokinių tėvai iš vienos Alytaus švietimo įstaigos jau sulaukė rašytinių prašymų padėti finansiškai, kad galėtų įsigyti reikiamų apsaugos priemonių.

Lėšų priemonėms biudžete nenumatyta

„Formuojant biudžetą, jame nebuvo numatyta lėšų kovai su koronavirusu. Kadangi švietimo įstaigų vadovai yra asignavimų valdytojai, jie gali lėšas persikelti, pavyzdžiui, iš šilumos, elektros energijos, Sodros mokesčių eilučių. Šią akimirką išvardintiems dalykams pinigų nereikia. Kai įstaigoms pritrūks lėšų šildymui, tada savivaldybės taryba paskirs papildomai pinigų. Švietimo įstaigų vadovai negali nieko perkelti tik iš darbo užmokesčio fondo ir skirto prekėms įsigyti“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Pasiteiravus, kaip turėtų elgtis įstaigos, kurioms šiuo metu trūksta savų asignavimų ir galimybių įsigyti apsaugos priemonių savo lėšomis neturi, vedėjas patikino, kad jų vadovai turėtų kreiptis į savivaldybės Švietimo ir sporto skyrių.

V. Valūnas teigė, kad kitą savaitę įstaigų vadovams planuojamas pasitarimas šiems klausimams aptarti.

„Visada gyvenime yra prioritetai. Šiuo metu numeris vienas yra net ne rugsėjo pirmoji, o žmonių saugumas. Tam užtikrinti reikia imtis radikalių priemonių ir daryti tai, ką privaloma daryti“, – sakė Alytaus švietimo vadovas.

Situaciją, kai švietimo įstaigos kreipiasi į mokinių tėvus su prašymais padėti mokyklai įsigyti reikiamų apsaugos priemonių, V. Valūnas taip pat įvertino, teigdamas, kad įstaigos pačios privalo apsirūpinti apsaugos priemonėmis – dezinfekciniais skysčiais, veido kaukėmis mokytojams ir darbuotojams, o tėvai turi pasirūpinti savo atžalų saugumu.

„Manau, kad darbo priemonėmis mokytojus ir darbuotojus turėtų aprūpinti įstaiga. Visus šiuos klausimus su įstaigų vadovais mes dar aptarsime kitą savaitę trečiadienį, o iki tol dar yra daug laiko, turint omenyje, kad situacija keičiasi valandomis ir ji gali apvirsti aukštyn kojomis. Rekomendacijos yra išleistos vadovaujantis dabartine situacija“, – pabrėžė vedėjas.

Kitą savaitę antradienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija Kaune organizuoja respublikinį švietimo skyrių vadovų ir mokyklų asociacijų padalinių vadovų pasitarimą. Jame turėtų paaiškėti daugiau ugdymo organizavimo detalių.

Neramina maitinimo ir kabinetų klausimai

„Iš savivaldybės sulaukėme perspėjimų, kad papildomų asignavimų apsaugos priemonių įsigijimui skiriama nebus, tačiau teko girdėti informaciją iš Vyriausybės, kad savivaldybėms tam bus skiriama papildomų lėšų, tad tikiuosi, kad jų dar sulauks ir švietimo įstaigos. O šiuo metu priemonėmis apsirūpiname iš turimų lėšų“, – pasakojo Alytaus Volungės progimnazijos vadovas Feliksas Džiautas.

Pasak direktoriaus, visiems mokytojams bus užsakyti ir nupirkti apsauginiai veido skydeliai. Esą toks sprendimas buvo priimtas, mat kontaktui su mokiniais svarbus tiek akių, tiek lūpų judesių matymas. Vieno veido apsaugos skydelio kaina svyruoja nuo 4 iki 6 eurų, o Volungės mokyklai jų reikia apie 80. Mokykla jau įsigijo tris termometrus, kurie iš viso atsiėjo 85 eurus.

Į būtinų apsaugos priemonių sąrašą patenka ir įvairios dezinfekcinės priemonės, kurių atsargas papildyti reikia nuolat. Esą išlaidos apsaugos priemonėms mokyklai gali atsieiti tūkstančiais eurų.

F. Džiautas pabrėžė, kad bus ribotas ir vaikus atlydinčių tėvų lankymasis mokykloje. Mokinių srautus planuojama nukreipti per du įėjimus.

„Mane neramina du dalykai – darbas pastoviuose kabinetuose ir maitinimas. Dėl maitinimosi tuose pačiuose kabinetuose nebus užtikrinami higienos reikalavimai, be to, dėl reikalavimo maistą tiekti vienkartiniuose induose maitinimas veikiausiai brangs. Greičiausiai ilginsime maitinimui skirtą pertraukos laiką“, – svarstė F. Džiautas.

Įprasto skambučio neišgirs

„Įvairių apsaugos, dezinfekcinių priemonių turime dar nuo pavasario, bet jau užsakėme ir papildomai už lėšas, skirtas prekėms. Galbūt kainuos brangiau, bet mes nutarėme mokytojams pirkti apsauginius veido skydelius, tik dar nežinome, kokią kainą už juos pasiūlys. Su jais dirbti visą dieną bus patogiau negu su veido kaukėmis“, – pasakojo Alytaus Dzūkijos mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė.

Veido skydeliais teks aprūpinti apie 60 mokyklos mokytojų.

Pasiteiravus, kaip mokykla ruošiasi naujiems mokslo metams, vadovė patikino, kad netrūksta įvairių pasitarimų šiais klausimais. Pamokas, pertraukas, maitinimui skirtą laiką mokiniams planuojama organizuoti skirtingu laiku, todėl mokykloje neliks įprasto į pertraukas ar pamokas kviečiančio skambučio. Mokykla turi tris atskirus įėjimus, todėl jau ruošiami planai, kaip į įstaigą bus įleidžiamos atskiros mokinių grupės. Kūno kultūros pamokos bus organizuojamos lauke, o esant blogam orui, užsiėmimus teks perorganizuoti patalpose.

Pasak V. Sušinskienės, neformalųjį švietimą organizuoti pagal esamas rekomendacijas taip pat bus sudėtinga, nes rekomenduojama, kad užsiėmimų vienu metu nelankytų vaikai iš skirtingų klasių.

„Mokykloms įvykdyti visus keliamus reikalavimus yra labai sudėtinga, o kai kuriais atvejais net neįmanoma. Koks bus ugdymas mes irgi dar nežinome, tačiau su mokytojais svarstome galimybę iš pradžių daugiau dėmesio skirti medžiagos pasikartojimui, nuotoliniam mokymuisi, nes veikiausiai teks prie pastarojo sugrįžti. Klausimų, neaiškumų dar yra labai daug, tačiau tikimės, kad jau kitą savaitę viskas bus aiškiau“, – vylėsi dalijosi V. Sušinskienė.

2 komentarai apie “Rekomendacijos naujiems mokslo metams tuština mokyklų kišenes, prašo ir tėvų pagalbos

  1. Man tiek išlaidauti nuo 6 kl tegu mokosi nuotoliniu būdu o mažiukai tik lieka mokykloj bus lengviau ir srautus suvaldyti ir mažiau visko reikes

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *