Centrinė Prabavimo rūmų būstinė lieka Lietuvos juvelyrų sostine vadinamuose Druskininkuose

Rugsėjo mėnesį pasklidus žiniai apie ketinimą Druskininkuose jau 26 metus veikiančios VĮ Lietuvos prabavimo rūmai (LPR) centrinę būstinę perkelti į Vilnių, čia dirbantys 13 darbuotojų išgyveno neramias dienas. Tik dabar jie gali lengviau atsipūsti, nes jau sulaukė įmonės steigėjo – LR Finansų ministerijos oficialaus rašto, kad viskas liks kaip buvę, ir centrinė būstinė liks Lietuvos juvelyrų sostine vadinamuose Druskininkuose. LR finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Kristina Malevskienė savaitraštį „Mano Druskininkai“ informavo, kad šiuo metu atliekamas Finansų ministro Viliaus Šapokos pavestas situacijos vertinimas dėl Prabavimo rūmų ir jų vadovo veiklos.

Dabartinis įmonės direktorius Gintautas Bagotyrius, buvęs finansų ministro Rimanto Šadžiaus patarėjas, konkursą laimėjo pernai vasarą. Nors jo darbo vieta – Druskininkai, tačiau, redakcijos žiniomis, kurorte jis lankydavosi retai. Rugsėjį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kęstutis Masiulis kreipėsi į Vyriausybę, prašydamas išsiaiškinti G. Bagotyriaus paskyrimo į LPR vadovus aplinkybes. K. Masiulis žiniasklaidai tuo metu yra teigęs, kad buvęs finansų ministro patarėjas G. Bagotyrius laimėjo konkursą, kurio sąlygose buvo rašoma, jog darbo vieta – Druskininkai, o po konkurso, jo žiniomis, į Druskininkus G. Bagotyrius nepersikėlė, tačiau įmonės filiale Vilniuje įsirengė savo darbo vietą. Kalbėta, kad centrinės VĮ Prabavimo rūmai būstinės perkėlimas į sostinę galėjo būti labiausiai naudingas ten gyvenančiam įstaigos direktoriui.

Dirba druskininkiečiai

Prabavimo rūmuose dirbantis kolektyvas – daugiausia druskininkiečiai, grįžę į miestą po studijų dar tais laikais, kai miestas merdėjo. Sako gyvenę čia, suleidę šaknis, auginę vaikus, ir patys profesiškai tobulėję, augę kartu su šia įmone. Jie negalėjo atsistebėti, kai buvo nuspręsta įmonę iškelti. „Čia veikia saugyklos, laboratorijos. Įmonei patikėta dėti tarptautiniu lygiu pripažįstamą Lietuvos valstybinį kontrolinį prabavimo ženklą – tauriojo metalo prabos garantą, patvirtinantį nustatytą prabą. Kompetencija įrodyta ir diskusijų nekelia. Ar būtų buvę tikslinga perkelti 13 darbo vietų į Vilnių? Juk Druskininkai nuo seno – šalies juvelyrų sostinė. Iš čia visa Lietuva aprūpinama lietuviškais sidabro gaminiais. Druskininkuose po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo meno gaminių įmonės „Ūla“ pagrindu atgijo Lietuvos juvelyrikos verslas, čia savo veiklą vykdo ir plečia patys stambiausi Lietuvos juvelyrikos gamintojai: bendrovės „Sidabrinė kamėja“, „Sidabrinė upė“, „Visanta“, „Inkliuzija“ ir kitos. Žinoma, yra ir importuotojų, tačiau daugiausia – gamintojų“, – pasakojo Prabavimo rūmų darbuotojai, pridurdami, kad Finansų ministerijos, ketinusios imtis įmonės pertvarkos, atstovai, pasak darbuotojų, iki šiol įmonėje nėra lankęsi.

Centrinėje būstinėje Druskininkuose dirba specifinės tauriųjų metalų ir brangakmenių valstybinės priežiūros specialistai: veikia vienintelė akredituota įmonės tauriųjų metalų Prabavimo ir įspaudavimo laboratorija, rengianti prabavimo specialistus įmonei ir teikianti metodinę pagalbą kitų įmonės padalinių darbuotojams, padirbtų valstybinių kontrolinių prabavimo ženklų tapatybės nustatymo, tauriųjų metalų ir brangakmenių rinkos priežiūros ir šios veiklos srities teisės bei informacinių technologijų specialistai, administracija (išskyrus vadovą), buhalterija. Dauguma darbuotojų turi 10-26 metų patirtį šioje specifinėje srityje.

Prabavimo ir įspaudavimo laboratorija Druskininkuose – vienintelis Įmonės padalinys, akredituotas pagal kokybės vadybos standartą LST EN ISO/IEC 17025 (jos rezultatai pripažįstami tarptautiniu mastu). Prabavimo ir įspaudavimo laboratorija atlieka įvairių rūšių bandymus, arbitražines ekspertizes, valstybinių kontrolinių prabavimo ženklų ekspertizes, prabavimo ir įspaudavimo funkcijas – tokias pat, kaip ir nutolę įmonės filialai.

Įmonės Druskininkų padalinio darbuotojai išugdė didelį aukštos kvalifikacijos įmonės darbuotojų potencialą (mokymo įstaigos neruošia šios srities specialistų), nuolat metodiškai padeda ir organizuoja kvalifikacijos kėlimo mokymus kitų įmonės padalinių darbuotojams, esant poreikiui, rengia prabuotojus, įspauduotojus, rinkos priežiūros specialistus.

 Už palaikymą dėkingi merui

Susidariusi Prabavimo rūmų situacija rugsėjo viduryje buvo svarstyta Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje, kuriame buvo pakviesti dalyvauti ir šios įmonės darbuotojų atstovai, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas ir Druskininkams atstovaujantis LR Seimo narys Zenonas Streikus.

„Mes žinome, kad mes turime tikrą savo interesų gynėją, jautėmės labai tvirtai, – po apsilankymo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje sakė Druskininkuose veikiančios VĮ Lietuvos prabavimo rūmai darbuotojai, kai, svarstant Finansų ministerijos siūlymą iš Druskininkų į Vilnių perkelti Lietuvos prabavimo rūmų centrinę būstinę, jų interesams atstovavo ir Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas. – Norisi pasakyti visiems tiems rėksniams, kurie garsiai kalba apie neva Druskininkų aktualijas, tačiau dėl Druskininkų ir druskininkiečių nieko nedaro. Manome, kad ne kiekvienos savivaldybės meras taip sureaguotų. Ir ne kiekvienam būtų svarbūs tie 13 dirbančių darbuotojų. Mes jautėmės tvirti ir saugūs, kai drauge su mumis posėdyje dalyvavo ir mūsų savivaldybės meras. Labai vertiname jo palaikymą ir supratingumą. Jaučiamės dėkingi. Buvo labai svarbu jausti, kad Savivaldybės, kuri nėra Prabavimo rūmų šeimininkė, vadovui rūpi mūsų – net ir tik čia dirbančių 13 darbuotojų – likimas. Tikrai pamatėme, kad R. Malinauskas yra žmogus, kuris ne kalbomis, o konkrečiais darbais įrodo, kad yra miesto šeimininkas, kad jam rūpi žmonės.“

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas sakė, kad, sužinojus, jog ketinama perkelti Prabavimo rūmų centrinę būstinę iš Druskininkų į sostinę, buvo kreiptasi į įvairias institucijas: „Jeigu nėra rimtų argumentų, o tik niekuo nepagrįsti ketinimai, toks projektas neatrodė priimtinas. Manau, kad Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje buvo išgirstos visų politikų ir kitų dalyvavusių žmonių nuomonės, taigi argumentų, kodėl reikėtų iškelti Prabavimo rūmus iš Druskininkų į Vilnių, neliko. Kai galime padėti žmonėms, tai ir darome. Šalies valdžia deklaruoja, kad reikia stiprinti regionus, taigi ketinimai Prabavimo rūmus iškelti iš Druskininkų buvo visiškai nesuprantami. Ėmėmės priemonių, siekdami apsaugoti druskininkiečių darbo vietas. Juo labiau, kad Druskininkuose Prabavimo rūmai jau turi visą savo istoriją ir yra svarbus Druskininkams objektas.“

Kam būtų naudingas iškėlimas?

Buvęs VĮ „Lietuvos prabavimo rūmai“ direktorius Eimantas Mitkus, sukūręs Prabavimo rūmus, plėtęs tinklą ir pasiekęs pripažinimo Europoje, mano, kad vilniečiai, ieškoję sau darbo, pamatė galimybę ir nutarė ja pasinaudoti: „Juk čia viskas įdiegta, paruošta. Mano manymu, tai buvo vietinių valdininkėlių noras susikurti sau darbo vietas, sunaikinant periferines. O kad čia žmonės prarastų darbo vietas, jiems nelabai svarbu. O juk svarbiau turėtų būti įdirbis, specialistai.

Man sunkiai suprantamas konkursą laimėjusio direktoriaus noras sunaikinti veikiančią sistemą. O juk mes galėjome dalyvauti Kimberley – kovos prieš nelegalią deimantų prekybą – procese. Tuo, manau, derėjo rūpintis direktoriui, o ne patalpų iškėlimui iš Druskininkų į Vilnių.“

„Dabartinės daugumos Seime nuostata – decentralizavimas. Tikrai nesuprantama, kaip kilo mintis jau sėkmingai veikiantį, tradicijas turintį centrą perkelti į Vilnių. Tai buvo visiškas nonsensas, kuris labai nustebino net ir Seimo opoziciją – kaip šiais laikais galima taip „atbulai“ galvoti. Jeigu dabar dėmesys skiriamas, kaip vietinę migraciją stabdyti, tai čia buvo vienas iš būdų, kaip tą migraciją skatinti. Kad visi plauktų į Vilnių, kuris ir taip perpildytas. Labai džiaugiuosi, kad visi vieningai pamatėme tą problemą ir laiku sustabdėme“, – sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pasėdyje dalyvavęs LR Seimo narys Z. Streikus.

Druskininkuose veikiančių Prabavimo rūmų darbuotojai pasakojo, kad kitų valstybių, pavyzdžiui, Olandijos, praktika rodo, jog prabavimo institucijų būstinės sąmoningai yra kuriamos ne sostinėje, ir ne verslo ar administraciniame centre (ne Amsterdame, ne Hagoje), o nedideliuose miesteliuose. Beje, Vilnius, Kaunas, Klaipėda kaip įmonės padaliniai net nėra žinomi kitų Europos Sąjungos valstybių prabavimo institucijų atstovams. Jie žino tik apie Druskininkus“, – didžiuojasi įmonėje dirbantys druskininkiečiai.

www.manodruskininkai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *