Iš pasaulinės parodos Kazachstane sugrįžę alytiškiai: „Padarėme viską, kas buvo mūsų galioje“

Begalė įspūdžių, malonių ir svarbių pažinčių bei naudingos informacijos – su tokiu bagažu sugrįžo būrys alytiškių iš Kazachstano sostinės Astanos, kur aplankė čia vykstančią pasaulinę parodą „EXPO 2017“. Šių metų parodos tema – „Ateities energetika“, o joje savo paviljonus pristatė maždaug 120 valstybių.

Tarp keliavusių ne tik Alytaus liaudies dainų ansamblio „Dainava“ kolektyvas su prezidentu Romualdu Ambroževičiumi priešakyje, bet ir verslo atstovai – Saulius Ivoška, Vilius Gavelis, Juozas Cicėnas. Kartu su alytiškiais keliavo ir kolegos verslininkai iš kitų Lietuvos miestų.

„Vykdami į parodą turėjome dvi užduotis – „Dainavos“ ansamblis parodoje turėjo pristatyti Lietuvos tautinį meną ir kultūrą, o verslininkai pasisemti patirties, paieškoti galimybių, užmegzti ryšių. Ar pastariesiems pavyko – parodys laikas.

Kazachstano rinka didelė, perspektyvos geros, o lietuviški gaminiai ten tikrai mėgstami, tuo įsitikinome pabendravę su šios šalies verslininkais, apsilankę parduotuvėse – lentynose gausu produkcijos iš Lietuvos,- pasakojo R. Ambroževičius – ne tik „Dainavos“ ansamblio prezidentas, bet ir dešimt metų vadovaujantis Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Alytaus filialui.

– Gaila, kad mūsų delegacijoje didžioji dalis buvo alytiškiai, tačiau neturėjome į Kazachstaną nusivežti nieko, kas pristatytų Alytų. Gėda, bet šiandien savivaldybė neturi jokio išskirtinio suvenyro, kuris pristatytų miestą. Tiesa, yra dėlionė, bet ar ją tinka vežti į pasaulinę parodą, dovanoti kitų šalių verslininkams?“.

R. Ambroževičius ypač džiaugiasi, kad šiemet 40-metį minėsiantis „Dainavos“ kolektyvas lūkesčius pateisino su kaupu – tomis dienomis, kai parodoje „EXPO 2017“ rengė pasirodymus šalia Lietuvą pristatančio paviljono, jame apsilankė kone keturis kartus daugiau lankytojų nei įprastai.

„Padarėme viską, kas buvo mūsų galioje. Pagaliau sugriovėme mitą, kuris buvo įsitvirtinęs daugelio kazachstaniečių galvose, jog esame slavų tauta ir kultūra mūsų slaviška. Savo dainomis ir šokiais parodėme, kad turime unikalią, savitą ir labai gražią lietuvišką kultūrą“,- sakė „Dainavos“ ansamblio prezidentas.

Anot pašnekovo, tiek paroda, tiek ir pati Astana paliko puikų įspūdį. Šis miestas – tarsi mažasis Dubajus, nepaprasto grožio dangoraižiai pastatyti iš brangių ir kokybiškų medžiagų, tiesa, stokojantis gyvasties. Tuo tarpu senamiestyje jos apstu, gatvelės jaukios, pilnos žmonių, nors statiniai ir labai kuklūs.

Ingrida Surdokaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *