Šeštadienį Punios šilą budins rokas. Ar pasimokėme iš Rumšiškių?

Jau rytoj Punios šilą sudrebins pamažu tradiciniu tampantis muzikos festivalis „Bunda rokas“. Gyvo garso muzikos gerbėjus organizatoriai jau trečią kartą sukviečia į Bundorių kaimą, esantį Alytaus rajone, Punios šilo teritorijoje, Nemuno kilpų regioniniame parke. Žadama, kad šių metų festivalio scenoje pasirodys roko atlikėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir Airijos bei Anglijos.

Po praeito savaitgalio įvykių, kai Rumšiškėse, Lietuvos liaudies muziejaus teritorijoje vykusio muzikos festivalio „Granatos Live“ metu, ugnyje supleškėjo du muziejaus pastatai, natūraliai kyla klausimas, ar pasimokėme? Apie potencialius pavojus saugomai teritorijai portalas dzukijosveidas.lt pasiteiravo Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos atstovų ir festivalio „Bunda rokas“ organizatorių.

Parko direkcija neprieštaravo festivalio „Bunda rokas“ organizavimui ir dar liepos pabaigoje raštiškai apie tai informavo organizatorius, tik priminė, kad dalyviai laikytųsi Nemuno kilpų regioninio parko lankymo ir Lankymosi miške taisyklių.

Kaip portalui sakė vyriausias specialistas Renatas Jakaitis, nėra pagrindo nepritarti šio renginio organizavimui, nes pagrindinė „Bunda rokas“ dalis vyksta privačiame žemės sklype, kuris nepatenka į Nemuno kilpų regioninio parko teritoriją ir randasi tik šalia parko. Be to, renginys organizuojamas jau ne pirmi metai ir iki šiol nebuvo nustatyta jokių galimų parko lankymo taisyklių pažeidimų.

„Renginių priežiūra vykdoma tik esant įtarimui apie galimus nusižengimus. Už jų metu įvykusius nusižengimus atsako patys organizatoriai. Saugomose teritorijose neleistini tik tie renginiai, kurie gali turėti žalingą poveikį regioninio parko kraštovaizdžiui, saugomoms gamtos ir kultūros paveldo vertybėms“,- teigė R. Jakaitis.

Anot „Bunda rokas“ organizatorių, su Nemuno kilpų regioninio parko lankymo taisyklėmis renginio lankytojai supažindinami kasmet, be to kiekvienas solidariai sumoka ekologinį renginio mokestį (šiemet jis siekia 3 eurus), kuris panaudojamas tos pačios teritorijos sutvarkymui.

„Požiūris į parkų, šilų lankymą ir aktyvią veiklą jų kaimynystėje Lietuvoje turėtų keistis. Kaimyninės Lenkijos pavyzdžiai rodo, kad gamtos objektus atvėrus lankytojams didinamas turizmas, surenkama daugiau lėšų šių vietovių atkūrimui, priežiūrai, traukos ir žinomumo didinimui. Gamta turėtų būti ne vien saugoma, tačiau atveriama ir rodoma, kol ją tokią turime“,- įsitikinę organizatoriai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *